25.03.2021
21227

Рада може дозволити президенту терміново призивати ветеранів на службу без мобілізації

Фото: Інтернет. Автор невідомий

В Україні можуть ухвалити закон, за яким президент у будь-який момент зможе призивати на військову службу близько 150 тисяч резервістів. Для цього не буде потрібна ні мобілізація, ні воєнний стан — достатньо лише того, що він вважатиме ситуацію в країні достатньо загрозливою. Ветерани побоюються, що президент може зловживати цим правом. Також це може завадити їм влаштувати мирне життя після війни та ускладнить пошук роботи. Верховна Рада мала розглядати законопроєкт у другому читанні четвертого березня, але не встигла й повернеться до нього пізніше. 

Законопроєкт ще у травні 2020 року подав президент Володимир Зеленський. У вересні депутати Верховної Ради ухвалили його в першому читанні. На друге читання його виносили 4 березня, але розглянути не встигли. Новий закон має спростити ведення обліку військовослужбовців, а також призов у надзвичайних ситуаціях. Ветерани кажуть, що ідея змін непогана, але хвилюються через деякі норми.


Законопроєкт пропонує запровадити в Україні новий вид військової служби. Йдеться про «службу за призовом осіб серед резервістів у особливий період». Президент зможе у терміновому порядку призвати на службу всіх резервістів першої черги. Це стосується ветеранів і тих, хто пройшов строкову службу. За словами експертки «Юридичної сотні» Юлії Морій, таких військових в Україні — близько 150 тисяч.


Закон має спростити процедуру призову в надзвичайних ситуаціях. Викликати військових на службу можна буде без оголошення мобілізації — резервісти першої черги матимуть добу, щоб дістатися військових частин чи лінії фронту. За словами народного депутата від «Слуги народу» Олександра Завітневича, цю можливість будуть використовувати лише у разі загострення ситуації на фронті чи порушення українських кордонів. Але конкретні обставини й умови для термінового призову резервістів у законопроєкті не прописані. Це може призвести до зловживань. «Ветерани говорять про те, що таким чином влада зможе прибрати людей з вулиць, якщо почнуться масові протести», — каже Морій.


«Юридична сотня» просила комітет ВР з питань безпеки й оборони внести правки до законопроєкту, але їх відхилили. Зокрема, вони вимагали чітко визначити обставини призову, а також звузити коло ветеранів, яких це стосуватиметься. «Ми просимо включити до категорії лише тих резервістів, які підписали контракт. Їх достатньо, щоб швидко відбити загрозу», — каже Морій. За її словами, таких резервістів в Україні близько 20 тисяч. Підписавши контракт, вони вже засвідчили, що готові продовжувати службу. Інші ж часто хочуть налагодити мирне життя та знайти роботу. «Ветеранам і так важко влаштуватися на роботу. А якщо роботодавець знатиме, що працівника в будь-який момент можуть викликати на службу, це ще більше погіршить ситуацію із працевлаштуванням», — пояснює Морій.


Також Юрсотня просить зменшити терміни, на які можна призивати військових, до шести місяців. Зараз законопроєкт передбачає призов на невизначений термін, але не частіше, ніж раз на рік. Внести правки до законопроєкту ще можна буде перед розглядом у другому читанні.


Автор: Катерина Коваленко

Редактор: Дмитро Раєвський 

Джерело: babel.ua

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Діючим військовим

Позначки: юридична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.