22.11.2017
10311

Чоловіку після війни потрібен час повернутися думками додому


"Важливо розуміти, що війна - це великий стрес, а люди, пройшовши через стресову ситуацію, змінюються. Дружині воїна треба чітко усвідомлювати, що вже не буде як раніше. А жінка живе в ілюзії, що от він зараз повернеться і через три дні все буде так як було до війни. Коли так не відбувається, починаються розчарування, образи "я ж на тебе чекала".

Психолог і психотерапевт Тетяна Руденко

Чоловіку після війни потрібен час усвідомити, що він вже на мирній території і час повертатися думками додому.
Питання на кшталт "чи легко тобі було вбивати", "скільки ворогів ти вбив" і взагалі будь які розпитування небажані. Ненав'язлива турбота, добре годування, любов, і коли він буде готовий розповідати – треба бути готовою слухати уважно і не лякатися тому, що він розповідатиме.

"І ще дуже важливий момент - пам'ятати, що коли він після повернення стає небагатослівним, не проявляє емоцій і почуттів, це не означає, що він вас більше не любить. Тому що дуже часто жінка сприймає це так, що він сходив в свою армію і нас забув. Насправді він був у такому стані, коли йому довелося всю емоційну частину вимкнути, щоб не з'їхати з глузду. І тепер йому треба наново відновлювати свою емоційність, він ніби заново вчиться ходити в емоційному плані", - пояснює Тетяна.

Разом із тим, каже психолог, неможна повністю перекладати відповідальність на жінок, мовляв, вони сиділи в тилу,поки чоловіки воювали, а тепер ще чимось незадоволені. Чоловік має розуміти, що поки він захищав країну, вона захищала вдома працювала за двох.

"Я постійно це проговорюю з військовими: от уяви, в тебе бойові дії кілька годин, і потім ти спиш, чи каву п'єш, можеш відпочити. А в твоя дружина ніколи не розслабляється, вона не знає що з тобою, не спить ночами, - розповідає Тетяна. Вона знає про що каже – сама дружина демобілізованого атовця, а віднедавна і відомого письменника Юрія Руденка.

Щоб пережити образу за те, що він "пішов на ту війну, мене із дітьми залишив" (а через це проходять багато жінок), дружині воїна треба замислитися, що ця ситуація їй дала. Може, за цей рік вона знайшла більш грошову роботу, багато чому навчилася, відкрила в собі нові здібності. Якби не ця ситуація, всіх тих навичок би не було.

Тетяна наголошує, дружині атовця, поки вона чекає, треба надавати велику психологічну підтримку, щоб в неї залишилися ресурси до його повернення. "Тому що коли він повертається, ти вже настільки виснажена емоційно, що в тебе більше нема сил, - пояснює вона. - Тобі здається – ну все, нехай вже тепер він... А йому також нема чого віддати. На цьому тлі можуть виникати конфлікти і доходити до розлучення. 

Але якщо є кохання і терпіння, подружжя може трансформувати це в досвід, і я часто чую від таких пар, що вони переглянули свої цінності, почали краще розуміти одне одного і в них тепер чудові стосунки".
В будь якому разі психолог не радить приймати жодних серйозних рішень з приводу стосунків хоча б перші 3-4 місяці, поки воїн і його дружина знову не адаптуються один до одного.
 

Джерело: https://www.depo.ua/ukr/life/viyna-priyshla-v-sim-yu-chomu-rozlucheni-biytsi-ta-pokinuti-24112016154900/amp

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | юридична допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.