8.06.2021
13764

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань учасників АТО - Юридична сотня


У яких випадках та в якому розмірі виплачується?


Розмір виплати не може перевищувати місячного грошового забезпечення військовослужбовця. При цьому до місячного грошового забезпечення, з якого визначається розмір матеріальної допомоги, включаються посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років і щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород) за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги.


Отже, цього року:

👉 У розмірі одного окладу за військовим званням виплачується військовослужбовцям виключно за наявності підстав. 

Це може бути будь-яка вагома підстава,   наприклад смерть близьких родичів, захворювання військовослужбовця, нещасний випадок, стихійне лихо, довготривала реабілітація, народження дитини тощо. Проте, оскільки не існує вичерпного переліку підстав, то командування приймає рішення, виходячи із наявних ситуацій і поданих рапортів. Також слід урахувати, що така допомога виплачується за наявності коштів.

 

👉 У розмірі місячного грошового забезпечення виплачується виключно з таких підстав:

▪ смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;

▪ порушення стану здоров'я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова військово-лікарської комісії), а саме:

- онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія);

- захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит B, C;

▪ безперервне перебування нa реабілітації або у відпустці для лікування y зв'язку з хворобою (сумарно більше 30 днів поспіль) унаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем із тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів, та  пов'язаною з виконанням завдань у районі проведення ООС.


Як виплачується?

Виплачується раз на рік на підставі рапорту військовослужбовця за наказом командира (начальника) із зазначенням у ньому розміру допомоги.


Важливо!

Для отримання необхідно надати рапорт із зазначенням підстав та наданням підтверджуючих документів. У разі неподання рапорту в командира військової частини відсутні підстави для прийняття рішення про виплату матеріальної допомоги.


Підстави для виплати:

▪ пп. 3 п. 5 Постанови КМУ від 30.08.2017 № 704 “Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб”;

▪ Розділ ХХIV наказу № 260 МОУ від 07.06.2018 “Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних сил України та деяким іншим особам”.

▪ Щороку умови виплати, а також підстави для виплати встановлюються наказом про бюджетну політику МОУ на поточний рік. 

▪ Цьогоріч це наказ МОУ від 12.03.2021 №59 “Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2021 рік” (https://www.mil.gov.ua/content/mou_orders/mou_2021/59_nm.pdf , пункт 6)

Джерело: Юридична сотня

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Грошова допомога

Позначки: юридична допомога | грошова допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.