29.06.2021
20734

Як безоплатно отримати санаторно-курортну путівку або грошову компенсацію за неї


Право безоплатно отримати путівки до санаторно-курортних закладів мають:

1. УБД – не частіше ніж 1 р. на рік строком на 18-21 день.

2. Постраждалі учасників Революції Гідності — не частіше ніж 2 р. на рік строком на 18-21 день.

3. Учасники війни – не частіше ніж 1 р. на 2 роки строком на 18-21 день.

4. Особи з інвалідністю внаслідок війни — позачергово щороку строком на 18-21 день.

5. Особи з інвалідністю внаслідок війни із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), з них:

   • І та II групи — до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів;

   • III групи — до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.


Щоб отримати путівку необхідно перебувати на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації та подати туди такі документи: паспорт (копія та оригінал);  заяву на видачу путівки;  медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о; копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, копія військового квитка.

Тристороння угода

Якщо орган соцзахисту не має можливості забезпечити Вас санаторним лікуванням одразу, то відповідно до постанови КМУ від 31.03.2015 № 200 Ви маєте право самостійно обрати санаторій для оздоровлення.

 Для цього необхідно:

вибрати бажаний санаторій;

повідомити управління соцзахисту про обраний санаторій. 

Після перевірки санаторію на відповідність встановленим вимогам між органом соцзахисту, особою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування.

Оплата путівки проводиться лише після проходження курсу лікування, кошти перераховуються на рахунок санаторію. 

Якщо обраним санаторієм надаються неякісні послуги, то особа має право відмовитись від лікування в цьому закладі та обрати собі інший санаторій.


Санкур для діючих військових та військових пенсіонерів

Діючі військовослужбовці та військові пенсіонери отримують путівки у відомчі санаторно-курортні заклади свого силового відомства. 

 Військовослужбовцям-учасникам бойових дій санаторно-курортні путівки надаються безоплатно. Пільги на санаторно-курортне лікування для військовослужбовців (не УБД) та членів їхніх сімей надаються з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Право на оплату 25% вартості санаторно-курортної путівки для військовослужбовців, та 50% — для членів їхніх сімей (чоловік (дружина), неповнолітні діти) надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів.  У 2021 році це становить: з 1 січня — не більше ніж 6810 грн на 1 особу; з 1 липня — не більше ніж 7137 грн на 1 особу; з 1 грудня — не більше ніж 7443 грн на 1 особу.

Якщо сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 3 прожиткових мінімуми, путівка для військовослужбовців та членів його сім’ї надається за собівартістю.


Ветерани військової служби, ветерани війни та члени сімей ветеранів військової служби, які отримують пенсію відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» забезпечуються санаторно-курортним лікуванням у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, де вони перебувають на обліку.

 Вартість путівки для ветеранів військової служби складає — 25 % від собівартості, для членів сім’ї ветеранів військової служби — 50 %, для ветеранів війни (та УБД) — безоплатно.


Грошова компенсація

Постановою КМУ від 17.06.2004 № 785 передбачений механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Грошова компенсація виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни за місцем їх обліку один раз на два роки, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.


Грошова компенсація виплачується в таких розмірах:

• особам з інвалідністю I і II групи - 100 % середньої вартості путівки;

• особам з інвалідністю III групи - 75 % середньої вартості путівки.

Компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування учасникам бойових дій, учасникам війни та членам сімей загиблих виплачується за їхнім бажанням 1 раз на 2 роки в розмірі вартості самостійного санаторно-курортного лікування на час проведення оздоровлення, але не більше ніж середня вартість санаторно-курортної путівки.


Середня вартість путівки для виплати грошової компенсації та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування обчислюється з розрахунку 35 % розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

Тобто, в 2021 році вартість путівки для виплати компенсації становить лише 619 грн.

Джерело: Юридична сотня

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Відпочинок для учасників АТО

Позначки: юридична допомога | відпочинок

На цю ж тему

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

8.02.2021 Додаткові санаторно-курортні путівки для УБД

5.11.2020 Як у Сумах у Центрі УБД лікують та консультують ветеранів

23.07.2020 Одноденний вікенд для ДРУЖИН та ДІТЕЙ учасників бойових дій

23.07.2020 Коломийські АТОвці відкрили спортзал для ветеранів

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.