25.10.2021
7014

Хто і як з військових може отримати кошти на купівлю квартири



Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р. № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» визначено порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. У цій Постанові також прописано порядок виплати такої грошової компенсації визначеним категоріям осіб. Тобто сім’ї військовослужбовців, які свого часу вийшли з тимчасово окупованого Криму на материкову Україну, а також ті, хто переїхав з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та є учасниками бойових дій (УБД), мають реальний шанс отримати кошти від держави на придбання квартири.


15 вересня на черговому засіданні Кабінет Міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2022 рік, в якому закладено 5,5 млрд грн на забезпечення житлом ветеранів війни, сімей загиблих, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.


Розмір передбачених коштів забезпечить 100 % виконання державних зобов’язань перед 4 тисячами українських воїнів, які захищали Україну та залишились без житла внаслідок збройної російської агресії, які отримали позитивні рішення на виплату грошової компенсації станом на квітень поточного року, що дозволить упродовж 2022 року забезпечити їх житлом.


Про механізм, поетапність дій отримання коштів та придбання квартири розповів на власному досвіді  військовий з Чернігова Сергій Шапоренко.


Перший етап — це збір необхідного пакета документів, необхідних, аби стати на квартирну міську чергу. Внутрішньо переміщені особи беруться на чергу за місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Вам потрібно звернутися до ЦНАПу (Центр надання адміністративних послуг) й надати перелік документів.


Які документи вам треба зібрати? Написати заяву на постановку на квартирну чергу. До заяви додати:


– акт обстеження житлових умов;

– копії паспортів усіх повнолітніх членів сім’ї, які зараховуються на квартирний облік (завірені в установленому законом порядку);

– копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера заявника та всіх членів сім’ї, включаючи неповнолітніх дітей, які перебувають разом із ним на квартирному обліку (завірені в установленому законом порядку);

– копії свідоцтв про народження неповнолітніх дітей (завірені в установленому законом порядку);

– копії свідоцтва про одруження або / та розірвання шлюбу (завірені в установленому законом порядку);

– довідка з місця роботи про займану посаду (навчання, Пенсійного фонду України), із зазначенням терміну роботи на посаді ( навчання, отримання пенсії) та інформацією про те, чи перебувають члени сім’ї на квартирному обліку.

– посвідчення учасника бойових дій.

– довідка з місця проживання про склад сім’ї та реєстрацію;

– інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.


Після цього, захисник України, якщо він зареєстрований та перебуває разом з родиною не менш як один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання в межах міста або області звертається до органу соціального захисту населення та подає пакет документів для отримання грошової компенсації. Пише заяву. До заяви додається також згода (викладена письмово у довільній формі) членів сім’ї внутрішньо переміщеної особи, на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок. Крім копій паспортів, ідентифікаційних номерів, посвідчення учасника бойових дій або посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни III групи, свідоцтв про народження дітей, свідоцтва про шлюб, заявник надає документи про взяття на квартирний облік, довідку внутрішньо переміщеної особи на себе та членів родини та довідку про безпосередню участь особи в АТО/ООС.


Другий етап. Грошова компенсація виплачується у повному обсязі, в порядку черговості відповідно до дати взяття на квартирний облік. Коли отримаєте свій порядковий номер, дізнаєтесь, скільки людей у черзі перед вами. Мені довелось очікувати належних коштів два з половиною роки.


Перед надходженням коштів на рахунок головний спеціаліст Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) повідомив мені про необхідність відкриття рахунку в державному банку України. Я обрав Ощадбанк. Цей рахунок я повідомляю лише в УПСЗН.


Чесно кажучи, в той момент ще сам мало вірив, що власне житло незабаром може бути реальністю. До речі, в гарнізонній черзі на отримання житла я був приблизно 1310-й. З огляду на обсяги фінансування будівництва чи придбання квартир для сімей військовослужбовців, я розумів, що стати новоселом — дуже далека перспектива.


Третій етап. Надходження коштів.

На мій рахунок прийшли кошти на купівлю квартири. У моєму випадку сума була розрахована на трьох членів сім’ї, це близько півтора мільйона гривень (я, дружина + дитина. До речі, це сума з врахуванням індексації за період очікування). На вибір та купівлю житла дається 1 рік, причому ви самі обираєте — купувати квартиру на первинному чи вторинному ринку житла. Місто, область та регіон — також обираєте самі.


Наголошую, ви маєте право обрати будь-яке місто, а не там, де проходитимете службу. Я обрав місто Чернігів і оформив угоду протягом місяця. Я поспішав. Далася взнаки давня мрія про власне житло, бажання якомога швидше з’їхати з орендованого житла, яке довелось роками винаймати.


Але саме на цьому етапі потрібно максимум вашої концентрації уваги та зусиль!! Що маю на увазі?


Потрібно знайти нотаріуса, який має досвід оформлення подібних угод. Нотаріус теж надасть вам перелік документів, необхідних йому для здійснення самої угоди: загалом стандартний список + довідка з опікунської ради та рішення від УПСЗН, що підтверджує виділення коштів із зазначеною точно вказаною сумою.


Особливу увагу потрібно приділити оформленню довідки з опікунської ради. Ця довідка має точне формулювання (нотаріус зазначає, яке саме) і може бути видана лише після чергового засідання відповідної комісії, тобто тут може бути очікування кілька тижнів. Особисто я її переробляв двічі (під час написання заяви на її отримання потрібна присутність та підписи всіх членів сім’ї, які були у розрахунку на виділену суму, + потрібні особисто потенційні продавці квартири!!!).


Ще один важливий момент — кошти у вас на рахунку у гривнях, а майже всі продавці квартир, якщо це вторинний ринок, хочуть у доларах.


Тож коли буде готовий пакет документів для нотаріуса, за день до укладання угоди потрібно у відділенні банку замовити необхідну вам суму коштів (яку зазначатимете в договорі купівлі-продажу) — спочатку у гривнях і паралельно такої ж суми в доларах. Далі обов’язково потрібно повідомити банк, що під час купівлі квартири (відразу після переказу коштів з одного рахунку на інший) буде здійснено конвертування валюти згідно з поточним курсом, для того вона повинна бути в наявності саме у двох валютах.


І ще один дуже важливий нюанс — у процесі підготовки документів потенційним продавцям необхідно теж відкрити власний рахунок у тому ж банку.


Завершальний — четвертий етап. День самої угоди.

Коли моя сім’я та продавці представляємо нотаріусу всі необхідні документи, він пересилає їх в електронному варіанті юристу УПСЗН на остаточну перевірку та підпис. Після цього ми повинні були забрати їх особисто вже з мокрими печатками (електронний варіант не проходить!). Затим нотаріус ще раз перевіряє вже завірені юристом від УПСЗН документи. І лише після цього відбувається розблокування рахунка й банку дається дозвіл на переказ коштів з нашої картки на картку продавця (у гривнях). А далі здійснюємо конвертування у потрібну їм валюту. Потім продавці представляють нотаріусу чеки про отримання всієї суми. І лише після цього він реєструє угоду купівлі-продажу та передає нам на руки всі необхідні документи на квартиру.


Так, ми пройшли тривалий і непростий шлях, але ж ми йшли до давньої мрії — отримати ключі від власної квартири.

Бажаю побратимам також отримати ключі від власних квартир.


Наталія ЮЗВЯК для АрміяІнформ

Джерело: АrmyІnform

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ

Позначки: земля, квартира | юридична допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.