4.12.2017
3231

Як добровольцям отримати статус учасника бойових дій?


Практичні рекомендації від юриста Правозахисної групи СІЧ

До кінця третього року гібридної війни процедура отримання статусу учасника бойових дій, нарешті, придбала ясність і конкретику. Протягом 2014-2016 років комісії різних державних установ надали такий статус більш ніж 280 тисячам осіб. Задіяні в цьому процесі Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія і інші відомства.

Проте, ясність і конкретика даної процедури й до цього дня не поширюється на тих, хто служив в «добробатах».

Навесні 2014-го, після незаконної анексії Криму, коли Донбас захлиснули бойові дії, на захист територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України піднялися жителі всіх регіонів і куточків країни. Одні, покинувши окуповані бойовиками території Донецької та Луганської областей, об’єднувалися у військові підрозділи для боротьби з сепаратизмом. Інші, минаючи військкомати, їхали в зону АТО, де несли службу на блокпостах.

Таких людей стали називати добровольцями.

«Доброволець» — вкладений в це поняття сенс вражає безліччю варіацій і різночитань. З точки зору українського законодавства, до добровільних підрозділів відносяться організації та об’єднання активістів, які, беручи участь в антитерористичній операції, виявилися поза юрисдикцією Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та інших відомств. Вони стихійно створювалися в той період, коли держава виявилася не здатна оперативно організувати оборону своїх кордонів і територій від агресора.

Патріотично налаштовані, відмінно мотивовані на перемогу, добровольці служили і продовжують служити своїй країні, не вимагаючи подяки чи нагороди.

Однак повернення військовослужбовців в мирне життя ставить їх перед викликами, з якими вони раніше не стикалися або відвикли від них за час участі в гібридній війні. Зростання цін на продукти харчування, різке подорожчання вартості комунальних послуг і проїзду в громадському транспорті, істотне зниження якості життя змушує вчорашніх бійців замислюватися про отримання статусу учасника бойових дій, який забезпечив би їм пільги і привілеї, гарантовані захисникам України. Та закостеніла бюрократична система не надає можливостей для отримання ними статусу учасника бойових дій.

За весь час роботи найбільш часті звернення до Правозахисної Групи «СІЧ» з цього питання надходили від добровольців «Правого сектору», батальйонів «Донбас» та «ОУН», які брали участь в антитерористичній операції на Донбасі.

В даний час рішення про надання статусу учасника бойових дій добровольцям приймає міжвідомча комісія при Державній службі у справах ветеранів війни та учасників АТО. Ця служба керується Постановою Кабінету Міністрів України № 413 від 20 серпня 2014 року. Згідно з абзацем 2 пункту 2 цього документа, статус учасника бойових дій надається «особам, які в складі добровольчих формувань, які були створені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України … за умови, якщо в подальшому такі добровольчі підрозділи … були включені в склад ВСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів».

Таке формулювання, по суті, позбавляє можливості отримати статус УБД тих військовослужбовців, які раніше служили в складі добровольчих формувань, але в даний момент не несуть службу, а також тих, хто продовжує служити в підрозділах, які так і не перейшли до складу ЗСУ, МВС тощо.

Для того щоб полегшити процес отримання статусу учасника бойових дій добровольцями і військовими ВСУ, юристи Правозахисної Групи «СІЧ» розробили покроковий план дій:

Звернення до Міжвідомчої комісії при державній службі у справах ветеранів і учасників АТО (п. 5міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі – міжвідомча комісія), – у разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання http://zakonrada.gov.ua/laws/show/z1494-14/paran12#n12), (http://dsvv.gov.ua/) із заявою про надання статусу учасника бойових дій.

До заповненої заяви 1 (Форма заяви УБД 1) необхідно додати довідку з Вашого добровольчого підрозділу, копію паспорта та згоду на обробку персональних даних (п. 2 Міжвідомча комісія приймає рішення Про надання статусу учасника бойовий Дій на підставі документів про безпосереднє Залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення … інших офіційних документів, виданих державними органами, що містять достатні докази безпосередньої участі особи у виконанні завдання антитерористичної операції у районах її проведення http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1494-14/paran12#n12).

Звернення до суду із заявою про визнання факту участі в бойових діях

У разі відмови Міжвідомчої комісії представити Вам статус учасника бойових дій, наступним кроком буде звернення до суду із заявою (Заява про встановлення юридичного факту) про визнання факту участі в бойових діях в порядку окремого провадження.

У заяві (Заява про встановлення юридичного факту) Вам необхідно вказати зацікавлених осіб (державна служба у справах ветеранів і учасників АТО, добровольчий підрозділ), історію служби (місця несення служби; завдання, які Ви виконували; осіб, з якими брали участь в бойових діях) . До заяви також потрібно навести докази – довідки з військових підрозділів, фото або відео з місця несення служби, показання свідків, завірені нотаріально (Окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 234 ЦПК http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/stru#Stru).

  1. Повторне звернення до Міжвідомчої комісії при державній службі у справах ветеранів і учасників АТО.

На наступному етапі Ви можете повторно звернутися із заявою (Форма заяви УБД 2) в Міжвідомчу комісію при державній службі у справах ветеранів і учасників АТО. До заяви необхідно додати копію рішення суду про визнання факту Вашої участі в бойових діях.

  1. Звернення до суду із заявою про виконання зобов’язань з надання статусу УБД.

Якщо міжвідомча комісія знову відмовиться задовольнити Вашу заяву, необхідно буде звернутися до суду з позовом (Позовна заява про зобов’язання Надання статусу УБДпро виконання зобов’язань з надання статусу УБД. Право на звернення до суду з такою заявою гарантовано ст. 13 Європейської конвенції про захист прав людини, де сказано, що «кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, порушуються, має право на ефективний засіб правового захисту у відповідному національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження».

  1. Звернення до Європейського суду з прав людини.

У разі відмови українських судів захистити Ваші права, Ви можете звернутися із заявою до Європейського суду з прав людини. Необхідний пакет документів для звернення до міжнародного суду Вам допоможуть зібрати юристи Правозахисної Групи «СІЧ».

Між тим через відсутність чітких, прописаних у законодавстві процедур надання статусу УБД добровольцям, механізм його отримання і після проходження усіх судових інстанцій залишається незрозумілим.

Форма заяви УБД 1

Форма заяви УБД 2

Позовна заява про зобов’язання Надання статусу УБД

Заява про встановлення юридичного факту

Володимир Плетенко, юрист ГО «Правозахисна Група «СІЧ»

Фото: mvs.gov.ua

Джерело: https://helsinki.org.ua/advices/yak-dobrovoltsyam-otrymaty-status-uchasnyka-bojovyh-dij/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Статус УБД, інваліда війни | НОВИНИ

Позначки: статус УБД

На цю ж тему

23.07.2020 Як добровольцю отримати УБД: зразки документів та механізм надання

20.05.2020 Як відновити посвідчення УБД? Конкретні кроки

22.07.2019 За 4 роки за статус УБД судилися понад 2 тисячі бійців

13.07.2019 Хто такі українські ветерани?

28.08.2018 Порядок надання учаснику АТО статусу "Учасник бойових дій"

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.