18.12.2017
1212

Підвищення продуктивності та рівня оплати праці

Світлина від Центр Axios.

Центр Axios

Підвищення продуктивності та рівня оплати праці

У своїй щоденній праці команда Центру AxioS має як "тактичні" завдання – допомагає у якісному працевлаштуванні та підвищенні фахового професіоналізму своїх клієнтів (ветерани російсько-української війни, члени їх родин, волонтери), так і "стратегічні" цілі, а саме сприяння у позитивних тектонічних зсувах на ринку праці.

Що маємо на увазі? Не секрет, на жаль, що наразі продуктивність і рівень оплати праці українців, у порівнянні з громадянами найбільш динамічних, інноваційних та заможних економік суттєво відстає. Як наслідок, - і бізнес отримує обмеженні можливості для розвитку, так і власне працівники в Україні мають катастрофічно нижчий рівень оплати праці і умови роботи, ніж робітники на аналогічних посадах у США, ЄС, Республіці Корея, Сингапурі, Ізраїлі тощо. На жаль, рівень мінімальної погодинної праці у США (трохи менше 8 доларів за годину), за найменш кваліфіковану роботу видається для навіть супер спеціалістів-українців (у наших реаліях це було б понад 200 грн/годинну чи 1600 грн за стандартний робочий день) - вкрай мало досяжною цифрою (особливо поза межами Києва).

Як це можна змінити?
Це однозначно двостороння вулиця, і лише спільні дії як найманих працівників, так і роботодавців можуть розірвати це замкнене порочне коло з низької продуктивності праці (а отже і прибутковості) та низьких заробітних плат.

Одна з головних функцій (а заодно - і послуг) нашого центру це додаткове навчання, отримання нових, конкурентних, сучасних та затребуваних ринком як сьогодні, так і завтра, знань і навичок ветеранами. Ми свідомо інвестуємо наш спільний з ветеранами час і ресурси у найцінніше – життєвий та професійний досвід. У розкриття потенціалу. У нові горизонти.

Так, - це важко. Так, - це довго. Так, - це дорого. Але результат – однозначно того вартує.
Ветерани, які опановуючи нові навички, вчаться, і не тільки в рази більше заробляють, вони й дають значно вищий ККД і для своїх роботодавців.

Що може, не має (у першу чергу навіть для власного зиску, не враховувати власне КСВ та громадянську позицію) водночас зробити український бізнес? По-перше, бути готовим інвестувати у навчання і підвищення кваліфікації власних (включно з потенційними) працівників. Системно, ґрунтовно. У кращі програми навчання.

По-друге – відмовитися від практики демпінгу заробітних плат, відійти від сьогоднішньої абсолютно неадекватної "ринковості зарплат", які дозволяють тільки виживати, та аж ніяк не жити на них. Компенсація працівникам має бути високою (хоч компетентність і вартує дорого, але некомпетентність - вартує значно дорожче) і не лише матеріальною. Благо, вже є з кого брати приклад не лише по обидві боки Атлантики (Alphabet, Facebook, Amazon, Daimler, Royal Dutch Shell, Phillips), сьогодні і в Україні вже є десятки компаній, які сприймають своїх працівників не як совкові "кадри" чи "чєлавєчіскій рєсурс", а як власних партнерів - і мають відповідне ставлення. Але наразі це ще поодинокі винятки з правила. Має бути навпаки.

До слова, при усіх негативних аспектах трудової еміграції, зокрема і кваліфікованих спеціалістів, вона має і низку позитивних моментів, зокрема підвищення реального рівня заробітної плати в середині країни, але якщо це відбувається без одночасного поліпшення продуктивності - то це тільки роздування бульбашки, котра неодмінно лусне. Але про це - у окремому матеріалі.

Тому закликаємо український бізнес, зокрема і наших партнерів роботодавців, провайдерів і гравців ринку до формування нового добровільного стандарту співпраці, платформи ділової етики та взаємоповаги, котра буде мапою як для рівня зарплати, так і решти аспектів співпраці між найманими працівниками та компаніями. Переконані, такий добровільний, ринковий інструмент приватної ініціативи буде значно дієвішим, взаємовигіднішим та ефективнішим, ніж абсолютно відірвані від життя норми Кодексу законів про працю, реально не функціонуючі правила, приписи та квоти, які лише сприяють деформації ринку праці, трудових домовленостей та де-факто приносять значно більше шкоди, ніж користі.

Згадана ініціатива, такий собі "Бізнес-стандарт трудового партнерства" - має включати домовленості від мінімального рівня оплати праці (і, звісно, це має бути сума в рази більша від "офіційних" на сьогодні 3 200 грн, бажано - як і у решті цивілізованого світу - погодинна, зокрема і тому, що тимчасово, віддалена, дистанційна та проектна робота усе більш масово замінює стандартні для минулого століття умови праці у форматі 5/2 і 8 годин на день) та умов праці, до питань корпоративної лояльності та реального (а не за "трудовою книжкою") працевлаштування людей з інвалідністю.

Готовими до змін мають бути і пересічні працівники , громадяни України, які власну компанію-роботодавця не мають сприймати як монстра, як сучасний вид панщини, якого треба обманути, з самої роботи злиняти, побільше "хворіти" і поменше робити (ага, що за робота без регулярних перекурів, пліток і вештання у ФБ та джобсайтах, котрі займають левову частку робочого часу? ).

Це завдання і робота для кожного з нас. ЇЇ результат - справжній win-win для усіх сторін і суспільства загалом.
Зі свого боку, наш Центр з радістю стане не просто промоутером і учасником відповідної ініціативи, ми готові бути одним з майданчиків для відповідної дискусії і пошуку консенсусу, аби усе це реалізувати. Щоб спільними зусиллями створити цю "Дорожню Карту", яка стане каталізатором глобальних змін як у взаємостосунках сторін ринку, так і локомотивом українського економічного "дива".

Тож, колеги rabota.ua ПроHR rabota.ua Лучшие вакансии от hh.ua Державна служба зайнятості Воскресіння. Живе радіо Радіо Свобода Приватне Охоронне Підприємство 'Титан' Київський Патріархат - УПЦ КП Національна гвардія України Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine Епіцентр К Служба Охраны "Стелс-1" Комунальне підприємство "Київпастранс" КП "Київський метрополітен" Київводоканал EWL GroupFozzy Group Велика Кишеня Нова Пошта Харьковский метрополитенМережа АЗК «WOG» SOCAR Гипермаркет Караван UA Мережа ЛанетМережа аптек "D.S." Мережа кінотеатрів "Оскар" та інші численні партнери та роботодавці України - як щодо круглого столу-воркшопу, аби зробити українську економіку ефективнішою, компанії – прибутковішими, а працівників-заможнішими?
Перефразовуючи одного любителя Twitter з Капітолійських пагорбів: давайте разом "Зробимо Україну продуктивною знову!"

Керівник Центру AxioS
Олег Магалецький Олег Магалецький


Джерело: Центр Axios

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Працевлаштування ветеранів

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.