18.12.2017
3376

Кабмін вирішив залишити без землі учасників АТО


Як на жаль це відбулося: уряд, який вже півроку фактично заблокував виділення землі ветеранам війни за незалежність України, вирішив залишити таку ситуацію без змін.

Ще 7 червня 2017 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні одноголосно затвердив постанову №413 “Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними”. Згідно встановленою за цією постановою Стратегією розпорядження земель сільськогосподарського призначення державної власності, у власність учасникам АТО (як і взагалі будь-яким громадянам України) можна було передати тільки 25% від загальної площі земель, переданої у оренду за попередній період (квартал) на відкритих земельних аукціонах відповідними управліннями ДержГеоКадастру.

Це в реальності заблокувало видачу землі учасникам АТО – кількість дозволів на розробку технічної документації зменшилася у десятки разів! Єдина більш-менш реально діюча для захисників держави пільга потроху почала відходити у минуле.

З червня місяця і до цього часу лише лічені особи мали можливість скористатися гарантованим Конституцією правом отримати у власність земельну ділянку. Адже кількість реалізованої через аукціони землі є незначною і навіть ті аукціони, які були проведені, постійно оскаржуються через суди і результати їх відміняються.

І це при тому, що згідно офіційним даним на листопад 2017 року, тільки приблизно третина від більше ніж 340 тисяч учасників АТО в Україні змогли реалізувати таке право.

Майже відразу після запровадження у дію вищевказаної Постанови 413, учасники АТО почали звертатися до органів влади, Кабінету Міністрів із вимогою її скасування. Значна кількість міських, районних, обласних рад, держадміністрацій підтримали учасників АТО у цьому процессі – до Кабміну від них офіційно були відправлені листи з проханням переглянути умови запровадження Стратегії розпорядження земель сільськогосподарського призначення відносно учасників АТО.

Наприкінці вересня місяця, 27 числа, під парканом Кабміну зібралися представники більше ніж 100 громадських організацій учасників АТО зі всієї України – знову ж таки вимагаючи від уряду скасувати Постанову 413. Тоді, до них заспокоювати було відправлено голову ДержГеоКадастру України Олега Цвяха – він пообіцяв, що вже найближчим часом зміни до цієї постанови будуть схвалені урядом та учасники АТО будуть знову мати змогу безперешкодно оформлювати земельні ділянки. Водночас в  Києві та в обласних центрах України ветерани війни на Сході проводили мирні акції протесту щодо відновлення видачі землі учасникам АТО.

З того часу пройшло більше ніж 2 місяці.

Олег Цвях зі скандалом був прилюдно звільнений з посади – при чому якраз нібито  з-за скарги щодо проблем з виділення землі учасникам АТО голови однієї райдержадміністрації Дніпропетровської області.

Зміни до Постанови 413, які повинні були розблокувати оформлення землі ветеранам війни за незалежність, цей час неспішно кружляли, погоджуючись у міністерствах, і нарешті потрапили 7 грудня 2017 року на попередній розгляд до відповідного комітету КабМіну. Результатом такого довгоочікуваного учасниками АТО дійства стала фактична відмова шановного Кубіва Степана Івановича, міністра економічного розвитку України, погоджувати ці зміни – їх відправили на доопрацювання. Тобто, ще 2 місяці, або півроку, або взагалі до впевненої перемоги на Сході, тим, хто відстоював цю землю, не треба непокоїтися про це. Адже великі державні мужи, справжні патріоти рідної землі, все вирішать зважено та справедливо.

Але ж чому ми їх не бачили на фронті – там, де можна проявити себе найбільш послідовним патріотом?

А з іншого боку, ті майже три десятки учасників АТО, які зараз є депутатами Верховної Ради, ніяк не проявили своєї зацікавленості у відстоюванні інтересів своїх побратимів. Вони, як ми бачимо, вже стали владою і проблеми звичайного воїна, який захищав та захищає свою державу, для жодного з них не є суттєвими.

До цього тільки треба долучити те, що паралельно з відмовою у розблокуванні оформлення земель учасниками АТО, до парламенту було внесено законопроект №7363, за яким взагалі пропонується ціла хвиля цікавих новітностей. Тут і зменшення максимального розміру земельної ділянки для ведення особистого сільського господарства з 2 Га до 1 Га, і заборона її продажу чи відчуждення на протязі 7 років з моменту отримання у власність – тай взагалі повноваження щодо виділення земельних ділянок передаються райдержадміністраціям та тим ОТГ, які зформовані за відповідним планом.

Брама здається зачиняється – земля, як виявляється, більше потрібна державі і тим, хто її уособлює, ніж тим людям, що її захищають.

Що залишається додати?

Слава Україні!

Джерело: http://nova.net.ua/kabmin-virishiv-zalishiti-bez-zemli-uchasnikiv-ato/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.