4.01.2018
2714

Про психологічну адаптацію учасників АТО


«Дівчина, 22 роки. Медик, яка за власним бажанням пішла воювати в АТО. На її очах під час обстрілу розірвало трьох хлопців. І нервова система не витримала: стався епілептичний напад, потім ще один… На кар’єрі медика – хрест, на кар’єрі військового – тим більше. І це одне дівчатко. А скільки хлопців, яким зламали життя не лише фізично, а й психічно? Де робота психологів із хлопцями, що повернулися з війни?..» 

Автор цього далеко не риторичного запитання – Олександр Калій, колишній начмед батальйону 93-ї окремої механізованої бригади, який був також батальйонним лікарем 3-го полку спецназу, пройшов АТО і врятував дві сотні поранених бійців. Олександр каже, що особисто знає не менше 15 випадків самогубства після повернення з війни на сході України.

28-річний «кіборг» із Ладижина Вінницької області Олександр Павлюк підірвав себе гранатою на мирному березі Південного Бугу. У селі Білий Рукав через місяць після повернення із зони АТО наклав на себе руки 28-річний Віталій Яцюк. Кривий Ріг, Львів, Вінниця – повідомлення про такі випадки надходять звідусіль.

Психологічна напруга після повернення до мирного життя для багатьох бійців виявляється значно важчим випробуванням, ніж участь у бойових діях. На щастя, мало хто обирає для себе фатальний вихід із глухого кута. Але депресія, алкоголізм, занурення в себе чи, навпаки, неконтрольована агресія, якими супроводжується перехід «з війни у мир» для таких людей, ламають життя не лише їм, а і їхнім близьким.

За майже три роки війни через АТО пройшли понад 280 тисяч чоловіків та жінок. І десятки тисяч іще пройдуть. Від того, наскільки швидко вони повернуться звідти не лише фізично, а й психологічно, залежить нормальне функціонування мільйонів їхніх рідних, близьких та суспільства в цілому.

Самостійно «повернутися» здатні далеко не всі. Допомагати їм у цьому мала б комплексна система психологічної реабілітації, як це відбувається в усіх цивілізованих державах. 

Чи існує така система в Україні й що робиться для того, аби ветерани АТО залишалися активними учасниками суспільних процесів поза «передком» – у дослідженні «Новинарні».

автор: Леся Шовкун

До і під час

Коли на Сході почалися бойові дії, про те, щоб готуватися розв’язувати психологічні проблеми нових ветеранів, не було й мови. Неготова до збройного нападу армія хаотично стягувала сили для відсічі, суспільство й волонтери кинули всі зусилля на матеріальне забезпечення тоді ще дійсно «голих-босих» бійців. Що буде далі – замислюватися не було часу. Тим паче, що більшість була переконана: ця війна – ненадовго.

«Ми були послаблені тим, що після нашої останньої великої війни – Другої світової – змінилося три покоління. Практичний, реальний досвід уже забувся, залишилася війна героїзована й легендаризована. А насправді бойові дії та їх наслідки виявилися зовсім іншими, ніж показували в кіно», – констатує в інтерв’ю «Новинарні» військовий психолог Олена Нагорна, співголова комітету психологічної адаптації і соціальної реабілітації Асоціації народних волонтерів при Міністерстві оборони.

Коли Іловайський котел, бої за Дебальцеве, Донецький аеропорт остаточно сформували розуміння того, наскільки все серйозно, маятник суспільної свідомості гойднувся в інший бік.

«Тоді почалася хвиля демонізації психологічних наслідків війни. Якщо пам’ятаєте, перед першою хвилею ДМБ було багато розмов про те, що коли хлопці повернуться, ще й зі зброєю – це буде катастрофа. Бо вони такі собі «машини для вбивства», які вирішуватимуть усі проблеми тільки одним способом», – нагадує Нагорна.

Так і виходить: спершу проблему психологічної реабілітації після участі в бойових діях узагалі не сприймали всерйоз, потім – навпаки. «І так перегнули палицю, що частина людей почали самі в собі шукати якісь симптоми, ставити собі діагнози… А це дуже серйозне питання, до нього треба підходити фахово й системно», – наголошує психолог.

Над матеріалом працювали: Дмитро Лиховій, Леся Шовкун, Богдана Лиховій

Джерело: https://novynarnia.com/2016/12/30/viyna-za-veterana-yak-suspilstvo-y-derzhava-boryutsya-za-psihologichnu-adaptatsiyu-uchasnikiv-ato/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.