22.01.2018
5942

Види виплат, на які має право військовослужбовець при звільненні


Загалом, порядок нарахування усіх видів грошових виплат регламентується Інструкцією про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженою наказом Міністра оборони України від 11.06.2008 №260.

Отже, покроково:

1. МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА для вирішення соціально-побутових питань за поточний рік

Виплачується раз на рік, для отримання необхідно встановленим порядком надати рапорт із зазначенням підстав та доданням підтверджуючих документів.

У разі неподання рапорту у командира військової частини відсутні підстави для прийняття рішення про виплату матеріальної допомоги.

2. Грошова КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНІ ДНІ ЩОРІЧНОЇ ОСНОВНОЇ ВІДПУСТКИ за поточний рік

У разі якщо на момент звільнення військовослужбовець не повністю використав щорічну основу відпустку він/вона може:

– подати рапорт щодо надання відпустки (у частині, що залишилась) перед звільненням з подальшим виключенням зі списків особового складу;

– отримати компенсацію за ту частину відпустки, яка залишилась невикористаною.

Така компенсація виплачується всім категоріям військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, та звільняються з підстав ІНШИХ ніж за віком, станом здоров’я, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів.

Компенсація надається пропорційно часу, прослуженому в році звільнення, за кожний повний місяць служби з такого розрахунку:

вислуга до 10 календарних років – 2,5 календарних дня;

вислуга від 10 до 15 календарних років – 2,9 календарних дня;

вислуга від 15 до 20 календарних років – 3,3 календарних дня;

вислуга 20 і більше календарних років – 3,8 календарних дня.

та округлюється в бік збільшення до повного дня.

Виплата компенсації здійснюється одночасно з виплатою грошової допомоги для оздоровлення, якщо вона не була виплачена раніше.

3. Грошова ДОПОМОГА ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ за поточний рік

Названа грошова допомога виплачується один раз на рік під час вибуття у щорічну основу відпустку (як повної тривалості, так і частини) або без вибуття у відпустку (зокрема, у разі отримання компенсації за невикористані дні).

NB! У разі неподання рапорту у командира військової частини відсутні підстави для прийняття рішення про виплату допомоги для оздоровлення.

Військовослужбовцям, звільненим з військової служби в кінці календарного року з наданням при звільненні щорічної основної чи додаткової відпустки, яка закінчується в наступному календарному році, грошова допомога для оздоровлення в новому році не надається.

4. Грошова КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕОТРИМАНЕ РЕЧОВЕ МАЙНО

У разі звільнення військовослужбовця грошова компенсація виплачується з моменту виникнення права на отримання предметів речового майна відповідно до норм забезпечення.

Порядок виплати компенсації визначений постановою КМУ від 16.03. 2016 № 178.

Компенсація НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ військовослужбовцям

– строкової військової служби

– курсантам вищих військових навчальних закладів.

Для отримання компенсації військовослужбовець має подати рапорт встановленим порядком.

ВАЖЛИВО! Рапорт необхідно подати до видання наказу про звільнення.

На підставі рапорту та довідки про вартість речового майна, що належить до видачі військовослужбовцю, командир військової частини видає наказ, у якому обов’язково зазначається розмір грошової компенсації. Такий наказ є підставою для виплати компенсації.

Крім того, залежно від терміну проходження служби та підстав звільнення у Ви можете бути право на отримання грошової допомоги у разі звільнення.

Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом і звільняються зі служби, ВИПЛАЧУЄТЬСЯ одноразова грошова допомога у відсотках місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби:

за станом здоров’я – у розмірі 50 відсотків;

за віком, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років – у розмірі 50 відсотків за наявності вислуги 10 років і більше;

через сімейні обставини або з інших поважних причин – у розмірі 25 відсотків за наявності вислуги 10 років і більше.

НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, звільненим з військової служби за службовою невідповідністю, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з набранням законної сили рішенням суду щодо притягнення до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, а також тим, які станом на 16 березня 2014 року проходили службу на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і в установленому порядку не продовжили її проходження за межами тимчасово окупованої території України.

Строк календарної служби для визначення розміру одноразової грошової допомоги обчислюється згідно з пунктами 1 і 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393 “Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей”.

До місячного грошового забезпечення, з якого нараховується одноразова грошова допомога, включаються: звільненим з посад, на які вони були призначені, – оклад за штатною посадою, оклад за військовим званням і щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення); які на день звільнення з військової служби перебували в розпорядженні відповідних командирів (начальників) та тим, які до дня звільнення з військової служби були звільнені від посад (у тому числі у зв’язку зі скороченням штатних посад), – посадовий оклад, оклад за військовим званням на день звільнення з військової служби, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення), що отримували військовослужбовці за останніми штатними посадами відповідно до законодавства України.

Військовослужбовцям льотно-підйомного складу, які звільнені з льотної роботи на підставі постанови військово-лікарської комісії та які у зв’язку з цим звільняються з військової служби, для обчислення одноразової грошової допомоги включається надбавка за особливі умови служби.

Військовослужбовцям строкової військової служби та курсантам військових навчальних закладів, які до зарахування до військового навчального закладу не мали військових звань, звільненим з військової служби (навчання), ВИПЛАЧУЄТЬСЯ грошова допомога в розмірі 8 посадових окладів. Зазначеним особам з числа дітей-сиріт і дітей, які залишилися без опіки батьків, – 12 посадових окладів.

НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ: військовослужбовцям строкової військової служби, звільненим з військової служби у зв’язку із засудженням до позбавлення волі чи обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання. курсантам, які до зарахування до військового навчального закладу не мали військових звань: відрахованим з військових навчальних закладів до досягнення призовного віку; які проходять підготовку на посади офіцерського складу, у разі дострокового припинення (розірвання) контракту через небажання продовжувати навчання, через недисциплінованість, у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах офіцерського складу після закінчення навчання. вихованцям військових оркестрів, у тому числі тим, які займають перед звільненням посади музикантів.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | НОВИНИ | Звільнення, відпустка

На цю ж тему

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

17.12.2020 Жінки-військовослужбовці мають право на додаткову щорічну відпустку

10.11.2020 Чи обмежується право на отримання грошової компенсації за не отримане речове майно та невикористану додаткову відпустку для УБД

29.08.2020 Як військовослужбовцю використати відпустку, якщо за ним зберігалося місце роботи?

7.07.2020 Всі види відпусток для працівників передбачені у чинному ЗУ «Про відпустки» (на цивільній роботі)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.