29.01.2018
2868

Як ветеранам АТО працевлаштуватися або започаткувати власний бізнес

Фото: "Народна армія"

Відповідь на це питання знайдете у столичному центрі практичної допомоги захисникам України AxioS

Для бійців, які повернулися додому з війни, будні в цивільному житті подекуди стають гнітючими через життєві проблеми, особливо коли чоловіки залишаються без роботи. А ще часто даються взнаки бойові травми або інвалідність. І тоді ветеранам самостійно вибратися із зачарованого кола цих проблем буває дуже складно. Часто їм здається, що виходу просто не знайти. Водночас у Центрі практичної допомоги захисникам України AxioS переконані: адаптуватися до мирного життя допомагає робота. До того ж не варто побоюватися освоювати нову професію

«Чому я раніше такий злий був? Тому що в мене велосипеда не було…» — знаменитий вислів поштаря Пєчкіна з радянського мультфільму, мабуть, знає кожен.

Того дня такий самий Пєчкін ішов столичною бруківкою коло Михайлівського собору й котив поруч свого першого велосипеда. Гуркіт від залізних коліс змушував озиратися перехожих, а на обличчі власника велосипеда не згасала щаслива усмішка. Оригінального ровера без шин чоловік виготовив власноруч за допомогою газозварювального апарата, працювати з яким навчився на курсах перекваліфікації.

— Ось вам подарунок. Дякую! Я раніше навіть уявити не міг, що зі звичайних шматків заліза можна виготовляти такі дивовижні речі, — сказав чоловік, демонструючи в кабінеті Центру AxioS свій виріб.

Таке дивне захоплення виникло в Романа Віннікова нещодавно. До війни він 10 років займався вантажоперевезеннями. Був одним із провідних менеджерів компанії. 2015 року під час шостої хвилі мобілізації поповнив лави нашого війська. За майже рік служби побував у найгарячіших точках Донеччини, не раз потрапляючи під жахливі обстріли. Слава Богу, уцілів.

Та коли повернувся додому, фірма, якій Роман віддав чимало років свого життя, припинила своє існування. Залишився без роботи й жодних засобів до існування.

— Тоді допомогла зустріч із бойовим побратимом «Рогаликом», який якраз пройшов психологічну реабілітацію в Центрі AxioS і влаштувався на нову роботу, — розповідає чоловік.

Після кількамісячних курсів у навчальному центрі «Професійна безпека» Роман загорівся новою справою. І хоча за новим фахом працює лише півроку, має великі успіхи, навчає інших тонкощам роботи з металом, ще й дістав запрошення на навчання в Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона освоювати аргонне зварювання. Так чоловік дістав допомогу й тепер допомагає іншим, а витвори його рук дивують і тішать око навколишніх.

Від початку роботи цього центру ветерани АТО, їхні родини, волонтери, медики отримують широкий спектр необхідної допомоги. І це не лише допомога в працевлаштуванні, але й юридична, психологічна, соціальна підтримка, розробка бізнес-планів, можливість безплатно вчитися, відвідувати бізнес-тренінги та курси, здобувати нову кваліфікацію або підвищувати свій професійний рівень.

Свою діяльність центр розпочав у жовтні 2016 року. Заснували його ветерани АТО. Нині у його команді понад 20 спеціалістів: психологи, профорієнтологи, спеціалісти з добору персоналу (HR), юристи. Майже половина з них — також учасники бойових дій або члени їхніх сімей, які не з чуток знають, що таке війна.

— У перекладі з грецької AxioS означає «гідний», бо ми допомагаємо бійцям АТО знайти гідну роботу або реалізовувати себе у власній справі. Майже весь функціонал, який людина виконує на війні, має цивільний аналог. Ми намагаємося показати це роботодавцям, надати їм якісні кадри, а ветеранам, відповідно, якісну роботу. Інколи робота — це те, що витягує голову з окопів, — говорить заступник керівника Центру AxioS Андрій Світ.

Андрій зазначає, що на ринку праці ветерани якісно відрізняються від цивільних громадян, бо мають кращу мотивацію й дисципліну, чесні. Судячи з досвіду провідних країн світу, зокрема США та Ізраїлю, ті, що пройшли війну, завжди в авангарді суспільства. У західному світі ветерани — флагмани реформ, так має бути й у нас.

Михайло Мартищук — НR-менеджер, також колишній військовий. Він на власному прикладі показує побратимам, що ніколи не можна опускати руки. Чоловік теж пройшов пекельними стежками війни, двічі зазнав поранення, а коли повернувся додому, то почувався розгубленим. Але головне, каже Михайло, мотивація. У нього — це двоє маленьких дітей, які телефонували таткові на фронт, чекали й тепер потребують його опіки та підтримки.

— Ветеран АТО, який звертається до нас, насамперед отримує консультацію у психолога-профорієнтолога. Після цього його спрямовують до нас. Ми допомагаємо зі складанням резюме, підготовкою до співбесіди, добираємо курси з підвищення кваліфікації та перекваліфікації, а також супроводжуємо воїна в період адаптації на новому робочому місці, — говорить Михайло Мартищук.

По допомогу в цей центр уже звернулося понад 1000 ветеранів АТО, членів їхніх родин і волонтерів. Більше як 250 осіб успішно працевлаштовано, іще 200 навчаються. Ті, котрі хочуть заснувати власну справу, мають змогу отримати консультації спеціалістів у рамках проекту «Бізнес-інкубатор». Це унікальний напрямок діяльності колективу, коли успішні підприємці проводять консультації, допомагають у визначенні правильної стратегії й створенні бізнес-планів для ветеранів АТО.

Нині ініціюють створення таких центрів практичної допомоги захисникам України і в інших містах нашої держави. (Адреса Центру: м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4Б. Сайт: axioscentre.com.ua)

Ольга МОСЬОНДЗ

Джерело: Народна Армія

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.