29.01.2018
8638

Соціальні проблеми військовослужбовців – відповіді на найпоширеніші запитання


З огляду на аналіз звернень у редакцію видання Міністерства оборони України «Народна армія» , найактуальнішими для більшості військових і членів їхніх родин залишаються соціальні питання. Законодавство нині динамічне, тому потребує постійного роз’яснення й уточнення. На запитання читачів редакція попросила відповісти компетентних осіб

Світлана К., дружина військовослужбовця, м. Київ:

— Чи діятиме програма «Доступне житло» цього року? Скільки коштів передбачено в бюджеті на її реалізацію?

— У Державному бюджеті на 2018 рік закладено понад 100 млн грн на фінансову підтримку Фонду молодіжного будівництва. За інформацією громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» у Київській та обласних держадміністраціях підрахували, що нині у черзі на отримання житла перебуває 37 тис. ветеранів АТО. Для забезпечення їхніх житлових потреб потрібно майже 22 млрд грн.

Нагадаємо, що 10.04.2017 набув чинності Закон № 1954-VIII, яким запроваджено програму державної допомоги на придбання (побудову) житла для учасників АТО та вимушених переселенців. У законі виписано принцип 50/50: учасник програми сплачує половину вартості нерухомого майна, а другу половину бере на себе держава. Наприкінці вересня уряд надав можливість отримати грошову допомогу на придбання житла, ухваливши необхідні правки до постанови № 140 від 11.02.2009, у якій визначено порядок участі в програмі. Завдяки перерозподілу видатків державного бюджету, 39 млн грн було надано для того, щоб програма запрацювала вже 2017 року. Ці кошти було пропорційно розподілено між регіональними відділеннями Держмолодьжитла.

Петро Р., учасник бойових дій, м. Суми:

— Що робити, якщо в аптеці відмовляють надавати безкоштовні ліки учасникові бойових дій?

— Отримати безкоштовно ліки, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333, можна виключно за рецептом лікаря і за пред’явленням ветеранського посвідчення. Отримати ліки ви можете в аптеках при медичному закладі, лікар якого видав рецепт на лікування.

Якщо в аптеці вам відмовляють надавати ліки, то існує кілька інших способів їх отримати. Радимо завжди звертатися з письмовою заявою, у якій ви просите надати певний препарат. Якщо в аптеці відмовляють, то просіть написати офіційну розписку, що аптека відмовляється надати препарат із певних причин. Коли буде письмовий документ, то ці дії можна буде оскаржувати чи щодо власника аптеки, чи стосовно місцевого відділу охорони здоров’я.

Якщо потрібних ліків немає в переліку, визначеному у відповідній постанові, то ще одним способом може бути звернення до міського або селищного голови з проханням надати кошти з місцевого бюджету на грошову компенсацію придбання необхідних ліків. До заяви необхідно додати копію посвідчення учасника бойових дій.

Микола С., військовослужбовець, м. Харків:

— Який порядок виплати грошової компенсації за неотримане майно в разі звільнення з військової служби? Для кого цю виплату не передбачено?

— Грошову компенсацію за неотримане майно в разі звільнення військовослужбовця з військової служби виплачують із часу виникнення права на отримання предметів речового майна відповідно до норм забезпечення. Порядок виплати компенсації визначено в постанові КМУ від 16.03. 2016 № 178. Для отримання компенсації військовослужбовець має подати рапорт у визначеному порядку.

Звертаємо вашу увагу на те, що рапорт слід подати до того, як буде видано наказ про звільнення. На його підставі, а також на підставі довідки про вартість речового майна, яке належить до видачі військовослужбовцю, командир військової частини видає наказ, у якому обов’язково має бути зазначено розмір грошової компенсації. Такий наказ і є підставою для виплати компенсації.

Грошову компенсацію не виплачують військовослужбовцям строкової військової служби і курсантам вищих військових навчальних закладів.

Микола М, військовослужбовець, м. Київ:

— Скажіть, протягом якого часу мають виплачувати підйомну допомогу в разі переведення на нове місце служби?

— Порядок виплати регламентовано наказом Міністерства оборони України № 370 від 22.10.2001 року, у якому терміни не визначено. Проте рекомендуємо не затягувати із цим питанням більше ніж на півроку. Незважаючи на наявність або відсутність фінансового ресурсу у військовій частині, радимо вам оформити всі необхідні документи, подати їх у визначеному порядку для того, щоб командир прийняв рішення щодо виплати. Фактичний розрахунок буде здійснено за наявності фінансового ресурсу.

Володимир П., військовий пенсіонер, м. Чернівці:

— Маю бажання служити у війську. Мені 62 роки, добра фізична форма, вища освіта. Це можливо?

— На жаль, за віком ви не підходите для військової служби. Граничний вік перебування на військовій службі для чоловіків під час особливого періоду — 60 років.

 Руслан П., учасник бойових дій, м. Дніпро:

— Які комунальні пільги надають учасникам бойових дій? Чи може бути надано додаткові знижки за рішенням органів місцевої влади?

— Ви маєте право на пільгову оплату за газ, електроенергію, опалення, квартплату та інші комунальні послуги у розмірі 75%. Звертаємо вашу увагу на те, що пільги надаються лише на суму, що не перевищує межі соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. Все, що ви споживаєте понад встановлену норму, ви будете оплачувати за повною ціною. Ще один важливий момент: пільгу надають на 21 кв. м площі на кожну особу, яка має право на знижку та постійно проживає в житловому приміщенні. За наявності сім’ї пільга поширюється на додаткові 10,5 кв. м. Тобто загальна площа, на яку поширюється пільга, — 31,5 кв. м.

Пільги надають незалежно від форми власності й виду житла. У разі оформлення пільги за фактичним місцем проживання подають довідку про ненадання пільги за місцем реєстрації.

За рішенням органів місцевої влади, учасникам АТО можуть надавати додаткові знижки на оплату комунальних послуг. По додаткову інформацію треба звертатися безпосередньо в сільські, міські, обласні, районні ради за місцем проживання.

Олександр М., військовослужбовець контрактної служби, м. Київ:

— Чи планують цього року виплату компенсації за піднайом житла військовослужбовцям контрактної служби?

— Ні. Законопроект щодо надання компенсації за піднайом житлового приміщення для військовослужбовців рядового, сержантського й старшинського складу військової служби за контрактом (законопроект № 5027) у Верховній Раді України досі не розглянули.

 Сергій П., учасник бойових дій, м. Київ:

— Чи надають нині додаткову відпустку 14 днів учасникам бойових дій?

— Ні. Ця відпустка є додатковою (Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), а під час особливого періоду надання додаткових відпусток припинено (Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»). Такими є вимоги обох законів.

Олена С., військовослужбовець, м. Харків:

— Я маю двох дітей: шести й тринадцяти років. Чи можу я піти в соціальну відпустку?

— Відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей», надання соціальних відпусток під час особливого періоду призупинено. Відпустка у зв’язку з утриманням двох неповнолітніх дітей є одним із видів соціальної.

Тетяна МОРОЗ

Джерело: http://milnavigator.com.ua/%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B2%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%BE%D0%B2/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | про нашу армію | пільги

На цю ж тему

19.08.2021 Зміни щодо компенсації за неотримане житло для учасників АТО

26.07.2021 Якщо ваш контракт закінчився, грошової компенсації за житло не буде. Міноборони

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

15.06.2021 Держпрограма із забезпечення житлом захисників України на період до 2025 року

25.03.2021 Які пільги та державні гарантії захисникам України передбачені новим законопроєктом № 4389

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.