5.02.2018
11870

Сто правил війни у населених пунктах (перевірено досвідом)


1. До кімнати заходите удвох - спочатку граната, потім ви.

2. Підійшовши навіть до відкритих дверей будь-якого приміщення - не входь. Не економ гранати, висмикуй чеку і закочуй першу. Після вибуху через 5 секунд, не висмикуючи чеки, закочуй в приміщення другу і сходу за нею. Хто уціліє від першої, побачивши другу, впаде на підлогу, і закриватиме голову руками - візьмеш живим.

3. Стоячи перед дверима і чекаючи своїх товаришів, що збираються для штурму, притримайте двері, щоб її було не відкрити. Інакше в коридорі побачите або гранату, або ствол.

4. Гранату закочувати по підлозі. Не кидати.

5. Не бігати перед стволом товариша. Ви перекриваєте йому можливість стріляти.

6. Будь-які закриті двері недоторкані (!), оскільки можуть бути заміновані.

7. Ящики не відкривати, електроніку не включати. Нічого не чіпати. Все може бути заміновано. Це важливо. Аж до того, що не можна відкривати холодильник, навіть якщо дуже хочеться їсти, і піднімати кришку унітазу.

8. Не чіпати трупи, столи і інші предмети (все можна замінувати).

9. При першому пострілі - не “маячити”, відразу падати.

10. Не тримати палець на гачку (від необережного пострілу гинуть товариші).

11. Не брати патрони з відкритих цинків, захоплених у бойовиків, вони можуть замість пороху в патрони зарядити тротил (розірве автомат, відірве голову).

12. Гранати носити в спеціальних мішках, відкритими не тримати (були зачепи). 

13. Не стріляйте з РПГ по людях, марно (розрахований тільки на бронетехніку).

14. Ріжки автомата ізоляційною стрічкою не перемотуй (у бою перекосить патрон - відкинеш відразу обоє).

15. На АК-74 запобіжник має три положення. Власне, блокування, автоматичний вогонь і поодинокий. Якщо ви в паніці різко знімаєте автомат із запобіжника, то напевно опустите його до упору і поставите, тим самим, в режим поодинокого вогню. Це зроблено, щоб збожеволілий від жаху боєць не просадив магазин за секунду і не залишився без патронів. Пам'ятайте про це.

16. Запобіжник на АК досить бридко брязкає. Якщо вам треба зняти його тихо, то відтягніть його і плавно переведіть в потрібний режим вогню (це майже завжди поодинокий вогонь).

17. Перед виходом пострибайте на місці. Перевірте, що на вас нічого не брязкає і не бринькає. Антабки на зброї краще заздалегідь перемотати ізоляційною стрічкою або бинтом. Патрон в патронник, і на запобіжник.

18. Вивчіть таблиці стрільби своєї зброї. Куля летить не прямо. У неї балістична траєкторія з перевищеннями і пониженнями. Тому грамотне визначення відстані до цілі і знання таблиці стрільби — це хороша можливість потрапляти швидко, а значить зменшити час, поки стріляють по вас.

19. Вітер впливає на траєкторію польоту кулі. Вивчіть вплив вітру на вашу зброю заздалегідь, а не походу і на око.

20. Якщо вам трапилася нагода вибирати зброю - беріть таку ж (такий же калібр) як і більшість ваших товаришів. На собі багато патронів не понести, а кінчаються вони швидко, особливо в місті, так що якщо з вами зможуть поділитися - це великий плюс. Якщо ваш товариш загинув, не погребуйте заповнити свій боєкомплект (заздалегідь отримавши дозвіл від командира).

21. Якщо ви йдете в “автономку”, то ви несете на собі 360 патронів (це 12 магазинів і ще стільки ж, але в пачках просто кидаєте в рюкзак. Сильно заощадите у вазі).

22. Пам’ятайте, що магазини, розташовані на грудях і животі - це додатковий бронезахист.

23. Більшість смертей і поранень походять від осколків. Звичайний ватник цілком здатний захистити вас від дрібних осколків. Повісивши поверх ще і розвантаження (“розгрузку”) з магазинами, ви можете вважати себе відносно захищеним. Не забувайте підняти комір.

24. Бронежилет - це дуже добре. Будь-який. Навіть найбільш вживаний.

25. Якщо вам у бронежилет потрапила куля - це ще не означає, що він вас врятував. Оскільки енергія кулі, що зупинена елементом броні, здатна завдати вам жахливої заброневої травми. Ребра ламає майже завжди. Можливий і розрив органів.

26. Не чіпайте гранатомети. Стріляти з них складно. Залиште це досвідченішим товаришам.

27. Провівши декілька днів на свіжому повітрі, курця можна засікти за 70-100 метрів. Кидайте палити.

28. Якщо вам щось почулося - зупиняєте групу і даєте сигнал “Тиша”. Слухайте її уважно. Навіть якщо ви будите гальмувати групу кожні п'ять хвилин, тільки рідкісні ідіоти на вас лаятимуться. 

29. Ви ніколи, зупинившись, не продовжуєте стояти. Треба встати на коліно або лягти. Це дуже вимотує, але це питання виживання усієї групи. Якщо хтось лінується сідати - змусьте його.

30. Пальця на спусковому гачку бути не повинно, навіть якщо зброя на запобіжнику.

31. На маршах, кладете автомат на руки і складаєте їх на грудях хрестом. Так легше нести. При цьому великий палець провий руки завжди готовий зняти збою із запобіжника, а підкинути зброю досить швидко.

32. Ремінь (автоматний) завжди на шиї. Інакше, якщо потрапите в засідку, буде підривання міни і ви полетите в один бік, а ваша зброя в іншу.

33. На посту не спати. Якщо заснете, пристрелити вас забажають не лише вороги. За це, як і за втрату зброї, раніше розстрілювали офіційно.

34. Пописати можна стоячи на колінах, не перетворюючись на стоячу ростову мішень. Туалет, це серйозно. Якщо на марші або в лісопосадці (до вітру ходять тільки утрьох, один сидить, двоє дивляться навкруги на 180 градусів.

35. Чхати в себе.

36. Хто повільно бігає - швидко помирає.

37. Ефективність гранат переоцінена. Бували випадки, коли гранати вибухнула в невеликій кімнаті, а усередині були тільки легкі контузії.

38. Чеку зубами вирвати не можна. Тільки пальцями.

39. У стінах можуть бути проломи, завішані ганчірками або килимами. Так ворог може швидко перебігати з парадної в парадну. Пам'ятайте це. Те, що ви знаходитеся в крайній квартирі, не означає, що з сусідньої до вас не можна увійти через стіну.

40. На вікна можна вішати сітки від старих радянських ліжок. Вони добре зупиняють ВОГ-25.

41. Ви можете чути нявкання, наприклад, із-за дверей стінної шафи. Шкода, але тварина приречена. Швидше за все, його там замкнули разом з гранатою. Відкривати не можна.

42. Якщо вам треба стріляти з приміщення на вулицю, то не потрібно підповзати до підвіконня або стояти збоку від вікна. Підіть углиб приміщення, встаньте на табурет, закрившись стіною тощо. І не включайте світло, не підсвічуйте себе.

43. Уламки цеглини або бетону, вибиті вогнем, мають властивості летіти на вас. При попаданні в очі ви можете стати калікою.

44. Довго стріляти не міняючи позицію – приректи себе на загибель.

45. Пригинайтеся. Рухайтеся короткими перебіганнями по черзі - щоб прицільно вистрілити по рухомій цілі, противнику потрібно не менше двох секунд часу, і якщо кожне перебігання триває лише декілька секунд, супротивник не встигає точно прицілитися в людину, що біжить, як той вже залягає, і починає рух наступний. Потрібно керуватися правилом: заліг - відповзи, оскільки супротивник помічає місце зникнення видимої цілі і обстрілює його в першу чергу або хоч би прицілюється і чекає.

46. Не потрібно “вираховувати снайперів”. Не ваша робота, та і знань вам бракує. Воюйте далі, не звертаючи уваги. 

47. Будьте готові морально “відпрацювати” цивільних, які засвітили вас (якщо перспектива не радує, то рухайтеся обережніше.

48. На АК-74 можна прикрутити приціл ПСО від СВД. На дистанціях 500-600 метрів у АК-74 і СВД дуже близько пов'язані траєкторії, приціл встане ідеально. Стріляти і переносити вогонь, із-за калібру, набагато швидше, аніж з СВД.

49. Сучасні гранати РГО і РГН вибухають в першу чергу від удару. Вони мають ударний детонатор стоїть, а вибух через проміжок - це спрацьовує сам ліквідатор (на той випадок, якщо граната впала в рихлий сніг)

50. Ніхто, навіть сапери, не займаються зняттям мін і вибухових пристроїв. Вони просто підривають їх тротиловою шашкою. Не потрібно мудрувати!

51. На “розтяжки” вмілі воїни ставлять секрети, щоб було не зняти по-простому. Так що “перерізувати нитку” - погана ідея. Просто пройдіть мимо. Ця не ваша справа, для цього є старші товариші.

52. При пораненнях бувають венозні і артеріальні кровотечі. “Лікуються” вони по- різному. Але тут важливе інше. У лихоманці бою часу немає. З венозною кровотечою товариш помиратиме декілька годин, а з артеріальним буквально 10-20 секунд, а далі втрата свідомості і починається гіпоксія. Тому - швидко накладаєте артеріальний джгут поверх рани і повертаєтеся у бій. У вашого товариша буде півгодини-година на те, щоб розібратися самому, ну або це зробите ви, коли звільнитеся.

53. Жгут завжди під рукою! Не у сумці, не в рюкзаку - або намотаний на приклад, або в розвантаженні під рукою.

54. З собою завжди два джгути! Один ви можете віддати пораненому товаришеві і через хвилину отримати кулю в стегнову артерію.

55. Є таке поняття як “пригнічення вогнем”. Активно поливаючи ворога, частенько, можна скути його дії, навіть не потрапляючи і не наносячи ущербу живій силі. Особливо вам допоможуть трасуючи кулі.

56. Пам'ятайте, “трасери”, окрім того, що дуже сильно забруднюють зброю, вони ще і видають вашу позицію. Так що не зловживайте ними. Та і прицільний вогонь ними вести складно.

57. Зброю треба чистити щодня. Особливо ніжно в районі дульного гальма. Якщо там буде канавка або ямка, то купчастість бою сильно впаде.

58. Останні три патрони в магазині краще забити трасуючими. Щоб порожній магазин не став для вас несподіванкою. Більше того, якщо ви залишите один патрон в стволі, то вам залишиться тільки підстебнути новий магазин, тобто швидкість перезарядки зросте.

59. Стежте за ногами, не лінуйтеся їх мити. Натрете - і ви вже не воїн.

60. Якщо бачите, що по комусь можна стріляти, це ще не привід стріляти. Якщо вас не помітили, дізнайтеся у командира, чи можна вплутуватися у бій.

61. Якщо ви когось помітили, але вас ще не побачили, не потрібно різко стрибати убік. Периферичний зір засіче вас миттєво. М'яко і плавно, не кваплячись, сядьте і спокійно займіть позицію. Це буде набагато менш помітно.

62. Пам'ятайте, досилаючи патрон патронник, затвор треба відпускати різко, щоб брязнув. Інакше “зажує” набої.

63. Рухатися від місця до місця під вогнем супротивника небезпечне зайняття, воно вимагає величезної майстерності, але ви маєте завжди бути напоготові і готовим до будь-якої небезпеки.

64. Вам слід рухатися уздовж вулиць або крізь будівлі, використовуючи отвори в стінах. Якщо ви вимушені рухатися по відкритій місцевості, використайте дими. Тримайтеся як можна ближче за стіни.

65. Ніколи на перетинайте відкритий простір прямо. Завжди шукайте шлях в обхід, навіть якщо він довгий. Якщо ви вимушені проходити по відкритій місцевості - робіть це швидко. Якщо рухається ціла група, не варто перебігати відкриту ділянку по одному! Перебігайте групою, використовуючи дими і вогонь, який вас прикриває. Ця техніка скорочує ризик до мінімуму.

66. Коли ви вимушені перетинати алеї, розосередьтеся на відстань 3-5 м один від одного, і по сигналу командира перебігайте одночасно.

67. Коли ви зайняли позицію - будьте готові прикрити вогнем свого товариша.

68. Вікна підвалів небезпечні. Якщо перший раз ще зможе добігти, другий - вже ні. Перестрибуйте їх.

69. Не використайте дверні отвори. Вони занадто небезпечні. Якщо немає іншої альтернативи, перш ніж бігти, спочатку виберіть наступну позицію.

70. Намагайтеся не покидати ніяких позицій без прикриття товаришів; будьте, впевнені, що позиція, до якої ви бігтимете, забезпечить вам подальше прикриття товариша.

71. Дивитися із-за рогу стоячи небезпечно. Це краще робити лежачи.

72. Переповзаючи через стіну, постарайтеся робити це лежачи. Якщо не упевнені, що на іншій стороні безпечно, киньте гранату.

73. Будьте обережні, коли проходите під вікнами першого поверху. Тримайте голову під підвіконням.

74. Будьте готові стріляти з будь-якого плеча. Не стріляйте через верх вашого укриття. Стріляйте збоку, інакше ви проектуватиметеся.

75. Коли стріляєте із-за рогу, не робіть цього стоячи. Усе ваше тіло буде під можливістю вогню супротивника. Стріляти з коліна добре, але лежачи краще. Стріляйте із-за рогу якнайнижче і намагайтеся використати будь-який мотлох, камені, цеглу.

76. Коли ви підійшли до місця передбачуваного проникнення у будівлю, можете потрапити туди швидко за допомогою своїх товаришів. Очищаючи будівлю, перш ніж увійти, киньте гранату. Це хороша ідея - відлічувати час уповільнення в руках, щоб не отримати її назад. Не забувайте, роблячи це, що граната може вибухнути передчасно.

77. Ви можете використати підствольний гранатомет ГП-25, він може посилати гранату набагато далі і точніше, ніж ви.

78. Після того, як кинули гранату, ви повинні швидко проникнути через вікно або пролом в стіні.

79. Якщо вікно знаходиться занадто високо над головою, прибігайте до допомоги ваших товаришів, які можуть вас заштовхнути туди. Якщо можливо, то використайте РПГ, він здатний проробляти отвори, а крім цього і вражати супротивника за стіною.

80. Дві проблеми існують, коли ви знаходитеся усередині будівлі. Ви можете піддаватися вогню супротивника як зовні, так і зсередини. Ніколи не стійте навпроти вікон, в дверних отворах, або навпроти дір в стінах. Якщо ці елементи зустрічаються, проповзайте під ними.

81. Усередині будівлі небезпечні хол і коридори. Якщо ви вимушені їх долати, тримаєтеся біля стін.

82. Будівлі з тонкими внутрішніми стінами можна очищати за допомогою вогню кулемета ПКМ, прошиваючи стіни наскрізь.

83. Очищення будівель вимагає дій “по розділам” на рахунок “разів” і злагоджених дій в команді. Використайте усі можливості гранат і зарядів. Пам'ятайте, що стріляти крізь тонкі стіни можете не лише ви, але і супротивник.

84. Завжди виділяйте частину сил для охорони і підтримки зорового зв'язку з підрозділами, що слідують за вами.

85. Коли будівля захоплена, усі підходи до неї повинні братися під охорону. Звертайте особливу увагу на дахи і підземні комунікації.

86. Під час переорганізації сил і засобів, коли ви завершили зачистку, ви повинні:

- поповнити себе боєприпасами;

- відмітити будівлю як ”відпрацьовану”;

- забезпечити “прикриваючий” вогонь для сил, що здійснюють зачистку інших будівель;

- евакуювати поранених;

- якщо будівлю треба зайняти, то організувати оборонні позиції;

87. Боєць завжди шукає позицію, яка відповідає вимогам: маскування і широкий сектор стрільби.

88. Діри в стінах мають бути також посилені мішками з піском, як і вікна. Необхідно робити діри неправильної форми, щоб забезпечити краще маскування.

89. Прибирайте усі стекла з вікон, залишайте тільки фіранки, якщо вони є. Коли ведеться вогонь з верхнього поверху, використайте стіл з мішками, укладеними на нього.

90. Підлога також зміцнюється мішками з піском, як і вікна. Для цього досить одного шару мішків. Особливо, якщо ви знаходитеся на другому поверсі.

91. Можете побудувати індивідуальний дах, використовуючи стіл з мішками, складеними на ньому. Дотримуйтеся маскування. Встановлюйте хибні позиції для стрільби, щоб ввести супротивника в оману.

92. Позиції на дахах дозволяють протитанковим засобам вражати танки, використовуючи ширший сектор. Крім того, танкам важко уразити ціль на даху із-за їх обмежень в підйомі гармати.

93. ПТКР потрібно розміщувати так, щоб реактивний струмінь мав можливість виходу через вікна ззаду.

94. Найпоширеніша помилка - це стрільба з вікна близько до підвіконня. Це відбувається через бажання розширити сектор стрільби. Але ви ж не можете стріляти по усіх відразу. Стійте в глибині кімнати. Відстань від підвіконня до краю ствола має бути 1-2 метри.

95. Позиції на даху дуже корисні. Вони дають прекрасний сектор для стрільби і не дають переваги супротивникові в стрільбі від низу до верху.

96. При вторгненні у приміщення групою, ви повинні розподіляти зони відповідальності - відповідно до попередньої домовленості або за звичайними, відпрацьованими на навчаннях правилами: якщо що перший, що увірвався в приміщення спрямовується прямо, то другий - праворуч, третій - ліворуч, останній прикриває тил. Не забувайте про спільників супротивника, які можуть з'явитися у вас за спиною.

97. Якщо хтось направляє на вас зброю, потрібно атакувати цю людину негайно - доки він сам ще не звикся з ситуацією.

98. У бою супротивник прагне уразити передусім тих солдатів, у яких найефективніша зброя (кулемет, гранатомет тощо) і які займають найнебезпечніші для нього позиції, а також зв'язківців і офіцерів. З цієї причини молодші офіцери (командири взводів) гинуть частіше, ніж їх солдати. У новобранців вірогідність загибелі приблизно в п'ять разів вище, ніж у обстріляних солдатів, тому найголовніше - вижити в першому бою. 

99. Відступаючий супротивник може на ходу встановлювати міни-сюрпризи - наприклад, мінувати спеціально залишені "трофеїв". Звичайним прийомом є мінування трупів.

100. Після оволодіння населеним пунктом основна частина військ повинна негайно його покинути, тому що він стає зручною ціллю для авіації і артилерії супротивника.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/content/pdf/winner_book.pdf

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: психологічна допомога | про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.