5.02.2018
5821

Як поводитися під час обстрілу на вулиці


Як врятуватися від несподіваного удару?

Виходячи з цих нижче приведених чинників формується ряд нескладних правил, які в десятки разів підвищують шанс вижити при бомбардуванні.

1. Гірша ідея - це кудись бігти і взагалі знаходиться у вертикальному положенні, якщо вибухи лунають зовсім поряд. Так людина найбільш схильна до контузій і є відмінною мішенню для осколків. Впасти на землю і закрити голову руками - простий і швидкий спосіб порятунку, якщо часу шукати шляхи для відступу просто немає.

2. Але людина, що лежить на ідеально плоскій поверхні, захищена небагатьом краще, ніж той, що на ногах. Укриття від бомбардування - це те, що може врятувати життя. Але не варто думати, що укриттям може бути тільки стаціонарне бомбосховище.

Лягти на землю, якщо є якийсь виступ (навіть тротуар), канава, будь-який виступ або поглиблення в землі.

Якщо поруч є якась бетонна конструкція - лягти поряд з нею. Лежати треба, щоб знизити шанс попадання осколків. Усе це не допоможе, якщо пряме попадання, але понизить шанси на осколкове поранення. Потрібно намагатися бути в

приміщенні, а не на вулиці.

Не панікуйте. Займіть свою психіку чимось. Можна рахувати вибухи: знайте, що максимум після 100-го вибуху обстріл точно закінчиться. Можна спробувати подумки рахувати хвилини.

По-перше, це відволікає. По-друге, так ви зможете орієнтуватися в ситуації:

артилерійський обстріл не триває вічно, максимум — двадцять хвилин; авіаналіт - значно менше. У наш час не буває довгих бомбардувань, великі групи бомбардувальників не застосовуються.

Чи не ідеальним місцем для порятунку можна рахувати звичайну придорожню канаву або виїмку в землі. У такому нехитрому укритті людина може 

бути убита тільки прямим попаданням, вірогідність якого невисока. Звичайно, не можна виключати також поразку уламками, що летять дугою, і осколками, що рикошетять. Крім того, не варто недооцінювати і звуковий удар. Але, в загальному

випадку, знайшовши таке укриття, не рекомендується покидати його до моменту, поки бомбардування не припиниться.

3. В якості компромісного варіанту згодиться будь-який виступ землі,

бетонні загородження, насип. Але варто бути обережним з будівлями, і довіряти тільки підвалам, а також серйозним приземкуватим капітальним будівлям. Будівля, що рухнула від чергового попадання, - це завжди братська могила для тих, хто

рятувався там.

4. Також слід уникати близькості техніки, автомобілів, пожежонебезпечних і вибухонебезпечних об'єктів. Усе це мало захищає від осколків, зате завжди представляє смертельну небезпеку для людей поблизу.

5. Надзвичайно небезпечні і сучасні будівлі, які недостатньо міцні, зате містять велику кількість вікон, вітрин, скляних елементів. У разі вибуху така будова складеться, як картковий будиночок, а будь-яка скляна поверхня перетворюється на

хмару гострих осколків навіть при невеликій ударній хвилі.

6. Погана ідея і рятуватися у воді: річці, озері або іншій водоймі. На відміну від повітря, вода майже не стискається, і тому при випадковому попаданні в неї бомби або снаряда на всі боки розходиться неймовірної сили вибухова хвиля, яка

призводить до важких гідроударів. Саме на цьому ефекті і грунується метод глушити рибу вибухівкою.

7. Де б людина не рятувалася від бомбардування, дуже важливо не лише уникнути прямої поразки, але і зберегти також зір, слух, можливість рухатися і міркувати. Адже звукова поразка може запросто назавжди позбавити можливості чути, привести до розривів посудин. Саме тому рекомендовано перечікувати бомбардування, щільно закривши вуха руками і трохи відкривши рот для

регулювання тиску.

У будинку. Якщо у будинку є підвал - спуститися в підвал. Якщо підвалу немає - спуститися на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще. У ідеалі - всім на перший поверх.

Заздалегідь знайти саму внутрішню кімнату, чим більше бетону навкруги, тим краще (знайти стіни, що несуть), якщо усі кімнати зовнішні - вийти на сходовий майданчик.

Ні в якому разі не знаходитися навпроти вікон! Якщо відомо, з якого боку ведеться обстріл, то вибрати саму видалену кімнату з протилежного боку.

У тому місці, що буде вибрано - сісти на підлогу біля стіни - чим нижче людина знаходиться під час попадання снаряда, тим більше шансів, що його не зачепить осколком.

У підвалі. Підвал в приватних будинках - брати до уваги, що його може завалити! Тому залишити у будинку на видному місці великий плакат, що впадає у вічі: “Під час бомбардувань ми у підвалі” і вказати, де він знаходиться. Узяти з собою телефони, радіо на батарейках, воду. Не впадати в паніку.

У машині. Коли їдеш в машині під час бомбардування або артобстрілу, більше шансів вижити, якщо зупинитися і лягти.

Але не поряд з машиною! Якщо битимуть, то спочатку в машину, а потрапить в неї, вона вибухне разом з людиною.

Потрібно вилізти, краще з протилежного від обстрілу боку, і повзучи переміститися чимдалі, потім лягти.

ЗАБОРОНЕНО!

Ні в якому разі не можна:

  • почувши стрілянину, підходити до вікон;
  • відкривати двері і хвіртки, не оглянувши навколишній простір з метою
  • виявлення мін-розтяжок;
  • спостерігати за веденням бойових дій, знімати їх на фото- і відеоапаратуру,
  • бігати, або стояти під обстрілом;
  • чіпати знайдену зброю, боєприпаси, предмети військового майна тощо.

Перестрілка.

 При перестрілці з поодиноким супротивником потрібно мати на увазі, що він може:

 - імітувати закінчення боєприпасів;

 - імітувати здачу в полон;

 - створювати хибну ціль, приміром, за допомогою свого головного убору;

 - киданням якого-небудь предмета убік провокувати на постріл або відволікати увагу;

 - обійти вас і напасти з іншого боку.

Щоб зблизитися з супротивником, що стріляє у вас, потрібно використати короткі перебігання від укриття до укриття, а на відкритій ділянці місцевості бігти зиґзаґами. На додаток добре ще при цьому стріляти в супротивника - щоб ще більше

ускладнити йому прицілювання. У моменти знаходження на відкритій місцевості потрібно бути по можливості розгорнутим до супротивника боком, навіть якщо при цьому стріляєте з двох пістолетів відразу.

Якщо можна виявитися між супротивником і джерелом яскравого світла (сонцем, включеними фарами), це потрібно використати.

Захист від снайперів.

Снайпер - не стільки влучний стрілець, скільки мисливець-одинак, який може дуже довго і нерухомо чекати в засідці. На приціл снайперові можна попастися не лише поблизу лінії бойового зіткнення, але і в неглибокому тилу.

Щоб цього не сталося, потрібно уникати відкритих просторів, а якщо немає можливості їх обходу, рухатися швидко і без зупинок. Поза укриттями не слідує залишатися на одному місці (стояти, сидіти), оскільки снайпери віддають перевагу

нерухомі мішені.

Якщо снайпер тримає під прицілом проїм в стіні або бруствері, через який хтось може виглянути, він в змозі уразити ціль, навіть якщо голова в цьому отворі покажеться тільки на секунду.

 Снайпери добре навчені стріляти в тих, хто підбирає поранених. Вони можуть навмисно цілити першій жертві в ногу, щоб поранений довго залишався живим і кликав товаришів на допомогу.

Нейтралізація захопленого противника.

Захопленого в полон супротивника слід спершу ретельно обшукати. Для цього його примушують стати лицем до стіни і спертися об неї руками, або опуститися на коліна і тримати руки на потилиці, або лягти животом на землю (на підлогу). Мета – ускладнити маневр, огляд і раптове застосування схованої під одягом зброї.

Самостійно краще до захопленого супротивника не наближатися.

Зовнішність буває оманлива. Оцінити фізичні можливості людини частково вдається по кистях його рук: якщо вони великі і до того ж з мозолями на перших суглобах пальців, слід вважати, що перед вами сильний супротивник, можливо, навчений прийомам рукопашного бою.

 Щоб обмежити рухливість супротивника, застосовується зв'язування рук, вилучення брючного ременя, шнурків від взуття, зрізування ґудзиків на штанях, накладення щільної пов'язки на очі.

 Щоб повністю знерухомити супротивника, можна до пов'язаних за спиною рук притягнути пов'язані ноги.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/content/pdf/winner_book.pdf

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.