5.02.2018
4669

Рекомендації щодо зниження факторів ризику в зоні бойових дій

(«Попереджений - значить, озброєний»)

1. Обережність і реальне сприйняття небезпеки: адекватно оцінювати небезпеку. В бою небезпека завжди реальна. Не знаходитися на відкритій місцевості, де можливий обстріл. Постійно контролювати територію, де знаходитимешся. Тримати зброю завжди при собі й напоготові.

Вивчати статути (це допоможе прийняти правильне рішення щодо своїх дій в несподіваних обставинах). Організовувати бойову охорону. Якщо командири не діють – проявляти ініціативу.

2. Раптовість (несподіванка) і новизна (нестандартність) обстановки. Між гарантією прогнозу і реальним розвитком бойової ситуації, як правило, виявляється розрив, який в бою є джерелом психічного перенавантаження. Причина цього – у невідповідності між розумінням ситуації особою, яка приймає рішення, і реальним її розвитком.

3. Під час ведення бойових дій значно зростає відповідальність за прийняте рішення та її виконання перед країною, законом і суспільними вимогами, старшим командиром і підлеглим особовим складом. 

Можливе дезертирство або написання рапорту про звільнення.

4. Монотонність і нудьга від надлишку часу у період тривалого очікування може дестабілізувати діяльність деяких солдат, у тому числі і командирів, у яких особливостями характеру є демонстративність, збудливість, екзальтованість.

5. Може виникнути клаустрофобія – страх замкненого простору, наприклад, при обстрілі противником (супроводжується несвідомим прагненням покинути це укриття, не дивлячись на ще більшу загрозу), і агорафобія – страх відкритого простору (прагнення сховатися від звукового і зорового впливу бойових дій).

6. Кров і вид важких травм, руйнувань – важкі поранення та смерть бойових товаришів, руйнування укриттів, будівель і бойової техніки, як правило, паралізують незагартовану для адекватного, виваженого сприйняття всього цього психіку людини. Вид трупів, відірваних рук, ніг, крові, пульсуючої з відкритої рани, розрізаного тіла або пригнічує людську психіку, або викликає неадекватну активність у воїнів. Звук міни, що летить може стати причиною панічних реакцій. Запахи можуть доповнити і посилити негативний вплив.

7. Дефіцит часу, прискорення темпу дій, складність рішень, надлишок інформації, поєднання декількох видів діяльності одночасно, ступінь складності дій спеціалістів бойового складу, високий рівень фізичного та психологічного навантаження. Для підвищення працездатності, боєздатності, стресостійкості, психологічної пружності виконувати рекомендації лікарів, психологів, слідкувати за режимом вживання води, харчування, сну (!). Не вживати алкоголь та наркотичні речовини (!).

8. Ворожість населення і провокації. Бути до цього готовими і перевіряти їжу, воду та інше; пам’ятайте про перевірку інформації.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/content/pdf/combattraining_.pdf

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: психологічна допомога

На цю ж тему

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

13.08.2020 Як зрозуміти, що людина тоне, і вчасно допомогти?

21.07.2020 Сонячний та тепловий удар: симптоми і перша допомога

21.07.2020 Перша допомога при ударах, розтягненнях і розривах зв’язок, вивихах

23.06.2020 Вправа "5-4-3-2-1": техніка заземлення для зменшення стресу і тривоги

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.