11.02.2018
3316

Чому “військова” пенсійна реформа від міністра Реви – несправедлива

Фото: novynarnia.com

Дмитро Тимчук
народний депутат України від “Народного фронту”, член Комітету ВР з оборони і нацбезпеки, військовий журналіст і аналітик, координатор групи “Інформаційний спротив”

Щодо “військової” пенсійної реформи (FB)

Вчора (7 лютого) на засіданні Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони виступив міністр соцполітики Андрій Рева, який ознайомив членів Комітету з концепцією законопроекту про пенсійне забезпечення військовослужбовців, що готується (наразі не йдеться про готовий законопроект, він ще в роботі).

Згідно з концепцією, є позитивні моменти – наприклад, для тих, хто звільнився з 1991-го по 2014 рік, ліквідується диспропорція у пенсіях – коли звільнені в різні роки з однакових посад, в одному званні/вислузі, отримували різну пенсію.

Але в цілому пропонований концепцією підхід, я вважаю, дуже далекий від принципу соціальної справедливості. Оскільки він ділить всіх військових пенсіонерів на дві категорії – тих, хто звільнився до 2014 року (для них пенсію пропонують підвищити мінімально) і тих, хто звільнився після 2014-го або буде звільнятися в подальшому (для них пенсія розраховується за окремою формулою і підвищується в рази).

Повторюся: дану концепцію я не вбачаю адекватною. І ось чому.

Якщо ми говоримо про те, щоб соціально захистити учасників АТО, то я двома руками “за”. Для цього достатньо ввести певний коефіцієнт, і нехай учасники АТО отримують пенсію в 2, 3 або 4 рази вищу за інших – нема проблем.

Але, згідно до запропонованої концепції, умовно кажучи, прапорщик, який і близько не був у АТО і всі ці роки відсидів у тилу, але звільняється [із ЗСУ] зараз, буде отримувати пенсію, незрівнянно більшу, ніж полковник-“афганець”, який звільнився раніше (до 2014 року – “Н”).

Де тут справедливість – мені особисто не зрозуміло.

У зв’язку з чим кілька зауважень:

1. Законопроект, як підкреслив Андрій Рева, ще перебуває в стадії обговорення з силовиками. Тобто можна очікувати його змін до надходження на розгляд до ВР.

2. Міноборони на даний момент не підтримує запропоновану концепцію, про що вчора на засіданні Комітету заявив і міністр оборони Степан Полторак (цитата: “Ми поки не знайшли консенсус”), і його заступник Олег Шевчук.

3. Напевно, головне. Навіть при позиції МО, для зміни ситуації потрібен потужний громадський резонанс. Без нього важко очікувати корінних змін у пропонованій концепції.

При цьому, на мою особисту думку, активні спекуляції і піар на цій темі “Опоблоку” роблять її “токсичною” для інших депутатів, що варто врахувати керівникам ветеранських організацій (при тому, що реальна “віддача” “Опоблоку” у вигляді прийнятих Радою законів – практично нульова).

Що ж стосується мене, я відстоював і буду відстоювати права військових пенсіонерів у будь-якому випадку (при цьому без особистої зацікавленості – як нардеп, я не отримую “військову” пенсію, але мені не байдужа доля більш ніж півмільйона військових пенсіонерів, в т. ч. моїх друзів і товаришів по службі, які вірою і правдою служили Україні).

4. Об’єктивний аргумент, чому уряд не виконуватиме постанову №704 – відсутність коштів. Адже в цьому випадку на пенсії військовослужбовцям необхідно знайти більше 30 млрд. грн. тільки на цей рік, яких у бюджеті немає. Але чи привід це влаштовувати “пенсійну сегрегацію” для військових на все озоре майбутнє – велике питання.

5. Після моїх вчорашніх перепалок з Андрієм Ревою з приводу даного законопроекту (приношу йому свої вибачення – можливо, я був некоректний) ми домовилися про те, щоб зустрітися в робочій обстановці та обговорити основні гострі моменти. Буду інформувати по ходу подій.

Джерело: novynarnia.com

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Пенсії військовослужбовцям

Позначки: пенсія військовослужбовцям

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.