16.10.2017
1716

Що робити учаснику АТО при затриманні

 

 

Ранковий відвідувач з сусідньої області, сивочолий тато, в очах сльози. Син, атовець, перетинав кордон, а його затанковий відвідувач з сусідньої області, сивочолий тато, в очах сльози. Син, атовець, перетинав кордон, а його затримали, бо на ньому висить кримінальна справа про “самовільне залишення частини”. За годину батько з гарним настроєм поїхав. Щоб в таких ситуаціях було легше зорієнтуватись, напишу те, що пояснив цьому татові.

 

1. Зараз кінець 2017 року і ті, хто йшов по 1, 2 хвилі “дикої” мобілізації таки повинні офіційно звільнитись з лав ЗСУ. Облік особового складу у в/ч, на початку війни, вести було важко, а тому цілком ймовірно, що ви числитесь в списках СЗЧ ( або й безвісті зниклих). Той факт, що вас ніхто не турбував 3 роки, що у вас є посвідчення УБД та, навіть, висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби – НЕ означає, що ви автоматично звільнені з ЗСУ. Лише наказ (!) про виключення зі списків особового складу – свідчить про те, що ви вже не військовослужбовець.

 

2. На кордоні не треба пред’являти претензії до прикордонників на кшталт: “А ти, морда, була під Іловайськом?” або “Ти штурмував Савурку?” і т.п. Прикордонники діяти інакше не мають права, якщо мають рішення суду! Краще пред’явіть йому посвідчення УБД (тільки вже своїм, а не білоруським   , інакше ще й в КГБ завітаєте), спокійно поясніть, що вважаєте це непорозумінням. Якщо маєте захворювання, контузію, поранення – не мовчіть. Це не врятує вас від затримання, але до вас будуть ставитись відповідно.

 

3. Попросіть пояснити причину затримання та підставу на затримання (а це має бути ухвала слідчого-судді і тільки!). Маючи цю інформацію, ви зрозумієте, хто відкрив кримінальне провадження щодо вас, по якій статті КК вас підозрюють, в яку військову прокуратуру вас будуть доставляти. Наприклад, якщо кримінальне провадження розслідує військова прокуратура Тернопільського гарнізону – відповідно туди вас і доставлять.

 

4. Обов’язково телефонуєте на три номери: рідним, адвокату, місцевій спілці воїнів АТО. Моральну та правову підтримку це забезпечить. Вони ж можуть, в разі потреби привезти їжу чи необхідні ліки.

 

5. Далі вас доставляють у військову прокуратуру. Тут вже повинен чекати адвокат, який має зробити все можливе, щоб вам не обирався запобіжний захід, або якщо правопорушення дійсно мало місце, то щоб це був найм’якіший з видів заходів – особисте зобов’язання про явку до слідчого та суду.

 

6. Якщо ви під час перебування в АТО отримали контузію, поранення, маєте висновок ВЛК про непридатність (обмежену придатність) до військової служби, але не реалізували його, то, надайте підтверджуючі документи – це кардинально міняє ситуацію на вашу користь.

 

7. І не треба нікого боятись – ви ж Воїни, які нас захищали. Значить і ми вас захистимо!

 

P.S. Якщо з документів на затримання вбачається, що кримінальне провадження розслідує військова прокуратура не по місцю вашої служби, а з Луганської, Донецької області (або слідчі поліції з цих областей ) – то тут потрібно трохи й налякатись, піднімати всіх, і вся на ноги. Маєте зробити все, в рамках закону звичайно, щоб туди не потрапити. Доставка вас в ці області ускладнить і ваш захист, і підтримку. Та й мова скоріш, за все буде йти, в такому разі, не про банальне самовільне залишення частини.

Бережіть себе, Воїни!

Джерело: http://milnavigator.com.ua/%D1%89%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%83-%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%96/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання

Позначки: юридична допомога

На цю ж тему

26.09.2021 Які податки і збори не треба сплачувати ветеранам війни

27.08.2021 УВАГА! Поранені військовослужбовці отримають грошові премії

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

11.06.2021 Кому виплачується грошова компенсація за піднайом житлового приміщення у 2021

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.