14.03.2018
5647

Ветерани АТО безкоштовно здобувають нові професії


«Шановні пасажири! В цьому автобусі воїни АТО за наявності посвідчення учасника бойових дій можуть скористатися правом на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Ми з вдячністю ставимося до людей, які захищають суверенітет і незалежність нашої країни». Ось таке оголошення можна прочитати на одному з автобусних маршрутів міста Чорноморська Одеської області

Окрім цього, впала в око і патріотична символіка в салоні: герб України, плакати і прапорці. Захотілося поспілкуватися з водієм цієї маршрутки. Ним виявився 35-річний Олександр Петренко, в минулому військовослужбовець 72-ї бригади.

У розмові з’ясувалося, що рік тому він звільнився по завершенні контракту і повернувся додому. На жаль, приватне підприємство, де чоловік працював електриком, припинило існування. Довелося шукати нову роботу. Потрапило на очі оголошення про набір водіїв на маршрутні автобуси. Гарантувалася висока оплата.

Одна біда — посвідчення водія відповідної категорії в Олександра не було. І тут друзі підказали, що в Чорноморську діє програма професійної адаптації для учасників АТО. Завдяки їй уже кілька десятків колишніх військовослужбовців набули нові професії. Після звернення в управління соціального захисту питання було вирішене. Після навчання й успішного складання іспитів з практичного водіння Олександр ось уже чотири місяці працює на одному з міських маршрутів.

Про те, як скористатися правом на набуття нової професії, ми попросили розповісти начальника Управління соціального захисту міста Чорноморська Одеської області Валентину Михаль.

— Щоб реалізувати своє право, учаснику АТО необхідно звернутися до Центру зайнятості за місцем реєстрації. Там вам запропонують на розгляд низку професій, безкоштовне навчання за якими передбачено програмою професійної адаптації учасників АТО. За вибором можна перекваліфікуватися на зварювальника, токаря, столяра, муляра, водія, кухаря, продавця-консультанта, продавця-менеджера та програміста, — розповіла Валентина Михаль.

Для того, щоб отримати право на безкоштовне навчання, треба написати про це відповідну заяву, а також принести до Управління соціального захисту за містом реєстрації пакет відповідних документів: копії паспорта, ідентифікаційного коду, довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції та посвідчення УБД. Потім кандидат складає спеціальні тести в місцевому Центрі зайнятості з метою перевірки рівня загальних знань і психологічної стійкості.

Для тих, хто планує обрати для безкоштовного навчання спеціальність водія, в договорі в обов’язковому порядку має бути зазначено, що оплата за навчання здійснюється в повному обсязі як за теоретичний, так і за практичний курси та включає практичне водіння. Це важливо, тому що основні витрати при навчанні припадають якраз на практичне водіння, куди входить оплата за паливо та отримання зарплати інструктором.

Поки програма тільки набирає обертів. Із 308 учасників АТО, зареєстрованих в Управлінні соціального захисту міста Чорноморська Одеської області, навчання пройшли 26 осіб, ще 15 продовжують підготовку. Дванадцять атовців уже працевлаштовані за новими спеціальностями на різні підприємства державної та приватної форми власності міста та області.

Олександр КІНДСФАТЕР, «Народна армія»

Джерело: Народна Армія

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Навчання та перекваліфікація

Позначки: адаптація після війни

На цю ж тему

10.11.2021 УВАГА! Новий безкоштовний курс для ветеранів 'Курс Молодого ІТ-бійця'. Термін подачі заявки - до 17 листопада

5.11.2021 Увійти в ІТ - Курс від Veteranius 'Кібергерої'

7.09.2021 Безкоштовне навчання для ветеранів за програмою «Кіберзахисники» - Оголошено набір

27.08.2021 Курси професійної перепідготовки 'ВЛАСНА СПРАВА' для військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин

25.08.2021 Увага! Для учасників АТО та їхніх родин, волонтерів Veteranius проводить набір на БЕЗКОШТОВНИЙ курс "Вступ до мереж" (CCNAv7 (ITN))

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.