31.03.2018
5743

«6 П» — підійди, підтримай, пам’ятай, порадь, потурбуйся, передай. Це своєрідна шпаргалка, яка в реальному бою може допомогти командиру уникнути багатьох проблем

Фото: Народна Армія

«6 П» — підійди, підтримай, пам’ятай, порадь, потурбуйся, передай.

Це своєрідна шпаргалка, яка в реальному бою може допомогти командиру уникнути багатьох проблем

На базі Навчального центру Військово-Морських Сил Збройних Сил України тривають курси «Психічна стійкість воїна», що проводяться за підтримки канадського фонду Stabilization Support Services. Даний проект покликаний навчити командирів працювати з особовим складом та надавати психологічну допомогу в кризових ситуаціях, проводити соціальну адаптацію військовослужбовців після їх повернення із зони конфлікту.

Навчають закордонному досвіду військовий психолог з Республіки Хорватія полковник у відставці Зоран Комар та український кризовий психолог Катерина Фастовець.

— Мій досвід роботи з представниками Збройних Сил України є дуже позитивним, — зазначив Зоран Комар. — Потенціал тих, з ким мені пощастило працювати, чималий, тому ми лише доповнюємо ті знання, якими вони вже володіють. Головною метою є ознайомлення з конкретним хорватським військовим досвідом у цьому напрямку. Важливо, що програма не переобтяжена теорією і містить багато практичних елементів та вправ. Ми спрямовували нашу роботу таким чином, щоб наші слухачі в подальшому могли самі проводити такі тренінги.

За словами Катерини Фастовець програма курсу охоплює широкий тематичний спектр і розподілена на п’ять блоків. Перший блок присвячено психологічним операціям, ролі та місцю військової психології в сучасній армії, роботі з особовим складом. Другий — психологічній бойовій підготовці. Третій блок навчає профілактиці та боротьбі з бойовим стресом. Під час четвертого блоку увагу слухачів зосереджують на подоланні посттравматичного стану та профілактиці суїцидальної поведінки, а завершується курс освоєнням методів консультування та комунікації.

— Теорію ми відразу відпрацьовуємо під час практичних вправ, моделюємо різні ситуації, — говорить Катерина Фастовець. — В основу курсу покладено хорватський, ізраїльський досвід, який в багатьох питаннях запозичується у США. Також були внесені певні корективи з огляду на специфіку служби в ЗС України та реалії нашого суспільства.

Як відзначають самі слухачі, одним з найцікавіших етапів курсу є навчання першої психологічної допомоги на полі бою. Зокрема українські військовослужбовці навчилися техніці аналізу стресу та методам його подолання. Наприклад, правила першої медичної допомоги «6 П» — підійди (знайди в собі сили звернутися до потерпілого, назви власне ім’я), підтримай (знайди безпечне місце і відведи потерпілого до нього, від’єднай магазин, розряди зброю та постав поруч), пам’ятай (звертайся за ім’ям, запитай, що сталось, допоможи зорієнтуватись), порадь (сприяй виявленню емоцій, заспокой), потурбуйся (з’ясуй потреби, запропонуй воду, ковдру, вислухай), передай (передай потерпілого психологам або медикам).

«6 П» — це така собі шпаргалка, яка в реальному бою може допомогти командиру уникнути багатьох непередбачуваних проблем. Або навчити правильно діяти в разі виникнення у військовослужбовця таких негативних психічних реакцій, як істерика, паніка, агресія та ступор.

Олександр ЗАВТОНОВ

____________________________________

Міжнародний досвід

Сьогодні передовим досвідом у питаннях соціалізації та психологічної допомоги військовим володіють США та Ізраїль. Реабілітація для військовослужбовців є безоплатною та надається за державними програмами. Зокрема в Ізраїлі терапія поділена на кілька етапів: медикаментозне лікування, психологічна допомога, сімейна терапія та лікування фізичних проблем. Така терапія надається будь-якому військовослужбовцю на базі державних закладів охорони здоров’я та за кошти державного бюджету.

Також до програм реабілітації Ізраїлю та США входить забезпечення подальшого працевлаштування військовослужбовців та надання їм юридичного супроводу. Держави витрачають на реалізацію програм з реабілітації військовослужбовців значні кошти. Наприклад, для боротьби з наслідками війни в Іраку та Афганістані уряд США виділив кошти на відкриття по всій країні 150 госпіталів та 600 клінік з метою реалізації програм з лікування та реабілітації поранених.

Джерело: Народна Армія

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ

Позначки: комунікація після АТО | психологічна допомога | про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.