31.03.2018
4638

Чим зайнятися після служби?


Чим зайнятися після служби? Наприклад, у Великобританії відповідь на це запитання військовослужбовці знають задовго до звільнення з армії.

Проблеми соціальної адаптації військовослужбовців до цивільного життя не втрачають своєї актуальності. А обраний Україною курс на інтеграцію до європейської системи безпеки змушує орієнтуватися на кращий досвід в організації соціальної системи армій країн-членів НАТО.

До речі, міжнародні проекти, спрямовані на сприяння соціальній адаптації військовослужбовців, є одним із основних напрямів співпраці між Україною та Північноатлантичним альянсом у сфері оборони і безпеки. Так, у червні 2015 року Трастовий фонд Україна-НАТО запровадив в Україні розраховану на три роки програму переходу з військової кар’єри на професійну цивільну для колишніх військовослужбовців.

Нещодавно міжвідомча робоча група з представників Міноборони та Генерального штабу Збройних Сил України повернулася з Великобританії, де вивчала досвід соціальної адаптації військовослужбовців. Наші фахівці ознайомилися з організацією діяльності Тренінгового центру соціальної адаптації військовослужбовців у м. Олдершот. За словами начальника відділу соціальної політики Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міноборони Сергія Кучеренка, загалом система соціальної адаптації у Великобританії почала формуватися ще в позаминулому столітті, після Кримської війни, коли постала необхідність допомагати солдатам, які поверталися з фронту. Здебільшого це була благодійна діяльність. А вже після Першої світової війни в армії почали організовувати перепідготовку вояків на цивільні спеціальності. Нині в цій країні успішно працюють 10 тренінгових центрів соціальної адаптації, з них 9 регіональних центрів безпосередньо у Великобританії та один — у Німеччині.

Причому соціальний захист та адаптація військовослужбовців розглядаються урядом Великобританії як довгострокова політика з урегулювання безперервного процесу взаємодії між військовою та цивільною сферами суспільного життя. Значна частина коштів, що виділяються урядом на соціальні потреби збройних сил Великобританії, витрачається саме на розв’язання проблем військовослужбовців, які звільняються з армії. У британському війську система надання соціальних гарантій розглядається як один з привабливих чинників для вступу громадян на військову службу. Вона є багаторівневою. Тобто в залежності від терміну перебування на службі збільшуються можливості у професійній перепідготовці. Саме такий підхід сприяє підвищенню престижності професії військового та дозволяє їй конкурувати на ринку праці.

У війську Великобританії допомогу в питаннях перепідготовки військовослужбовець отримує ще за два роки до звільнення зі служби та протягом двох років після звільнення. Загальні консультації з цих питань надають безпосередньо у військовій частині уповноважені посадові особи. До того ж у військових ЗМІ регулярно розміщуються матеріали, що висвітлюють питання перепідготовки військовослужбовців, зокрема й стосовно переліку відповідних курсів. Послугами тренінгових центрів соціальної адаптації може скористатися кожен британський військовослужбовець, який прослужив у ЗС не менш як 4 роки (за статистикою, в ЗС Великобританії вояки служать у середньому 6–7 років). Такому військовослужбовцю надається оплачувана відпустка, термін якої також залежить від вислуги років. Під час такої відпустки він має можливість відвідати спеціалізовані тренінги, семінари, отримати кваліфіковані консультації, які допоможуть йому визначитися з вибором цивільної спеціальності, й опанувати цивільну спеціальність на відповідних курсах.

Усі заходи проводяться за державний кошт. Також у певних випадках військовослужбовець може отримати грант для оплати курсів перепідготовки поза системою Міноборони. Зрозуміло, що й ця опція доступна лише тим, хто прослужив у війську тривалий час. До речі, військовослужбовці, які звільняються з лав ЗС за станом здоров’я, незалежно від терміну їхнього перебування на військовій службі мають право скористатися послугами тренінгових центрів соціальної адаптації.

Як же організовані курси перепідготовки у Тренінговому центрі м. Олдершот? Річ у тому, що є закони ринку праці та реальні вакансії, на які може працевлаштуватися звільнений військовослужбовець. А ринок праці у Великобританії на цей момент пропонує переважно робітничі спеціальності. Тому військовослужбовці й опановують цивільні спеціальності електрика, слюсаря, будівельника тощо. Про ефективність роботи центрів перепідготовки військовослужбовців у Великобританії яскраво свідчить те, що, за статистикою, із близька 15 тис. осіб, які щороку звільняються з лав ЗС Великобританії, 85% знаходять роботу в перші шість місяців після звільнення.

Лише на підставі короткого аналізу системи адаптації військовослужбовців у Великобританії можна дійти висновку: при вдосконаленні вітчизняної системи соціальної адаптації військовослужбовців ми маємо організувати роботу так, щоб молоді люди, які лише планують вступити на військову службу, були впевнені, що після її завершення держава гарантуватиме можливість набути цивільну спеціальність, потрібну на ринку праці.

Андрій ЛИСЕНКО

 До уваги читачів!

Детальну інформацію про умови прийому на курси професійної перепідготовки військовослужбовців ЗС України та членів їхніх сімей, зокрема в рамках проекту «Україна — Норвегія», який організовує та веде в Україні Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації», ви знайдете на сайті фонду: http://ifsa.kiev.ua.

липень 29, 2016

Джерело: Народна Армія

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | звільнення

На цю ж тему

4.08.2021 Війна змінює життя - інтерв'ю з волонтеркою Тетяною Фреїшин, дружиною військовослужбовця

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

20.10.2020 Я точно впевнений, що не даремно воював...

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.