31.03.2018
10447

Про збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу

«Як застосовувати вимоги статті 119 КЗпП України і чи діють вони взагалі?»

Загальновідома норма, прийняття якої було спрямоване на посилення соціального захисту військовослужбовців, сьогодні обумовлює виникнення багатьох запитань на практиці. Пропонуємо розібратися з найактуальнішими.

Частина 3 ст.119 КЗпП України встановлює, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, 

військову службу за призовом осіб офіцерського складу, 

військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період 

прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються:

  • місце роботи, 
  • посада
  • середній заробіток

на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Питання наявності в Україні особливого періоду уже обговорювалось у попередньому пості. У разі, якщо Ви випадково не помітили його, наполегливо просимо звернути увагу:).

Отже, будь-який контракт про проходження військової служби (незалежно від його виду), укладений після 17 березня 2014 року (Указ Президента України №303/2014), вважається таким, що укладений під час особливого періоду.

Крім того, місце роботи, посада і середній заробіток за працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом зберігаються до:

закінчення особливого періоду або дня фактичної демобілізації – для всіх, прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, прийнятих на військову службу за контрактом строком на шість місяців, у разі закінчення особливого періоду раніше строку такого контракту;

- закінчення шестимісячного контракту – якщо строк проходження військової служби не продовжено за новим контрактом або не закінчився особливий період.

Звертаємо Вашу увагу, що пункт 3 частини 1 статті 36 КЗпП України щодо припинення трудового договору на підставі призову або вступу працівника або власника - фізичної особи на військову службу чи направлення на альтернативну (невійськову) службу до випадків укладення працівниками контрактів, які розглядаються наразі, не застосовується.

___________

І знову про збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу (Стаття 119 Кодексу Законів про працю України)

Незважаючи на те, що зміни до статті 119 Кодексу Законів про працю України щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу, відбулися вже достатньо давно, однак кількість звернень військовослужбовців і членів їх сімей не зменшується.

Достатньо цікавим і актуальним є питання щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу, які в подальшому були прийняті на навчання до вищих військових навчальних закладів. Отже, розберемося в нормативно-правових актах, що регулюють згадане питання:

1. Частиною 6 статті 2 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” визначено вичерпний перелік видів військової служби, серед яких:

а) строкова військова служба;

б) військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

в) військова служба за контрактом осіб рядового складу;

г) військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

ґ) військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - ВВНЗ);

д) військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;

е) військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

2. Відповідно до частини 3 статті 119 КЗпП України за працівниками, призваними на

  • строкову військову службу, (а)
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу, (е)
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (б)

АБО прийнятими на військову службу за контрактом (в, г, д) (у тому числі шляхом укладання нового контракту на проходження військової служби під час дії особливого періоду) на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України.

3. Як бачимо, статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено вичерпний перелік видів дійсної військової служби, за якими передбачено гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків. Разом з тим, при прийнятті на навчання до ВВНЗ особа укладає новий контракт із Міністерством оборони України, що фактично свідчить про зміну виду військової служби. Як вбачається із п. 1 та п. 2, зазначених вище, пільги для курсантів вищих військових навчальних закладів щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку не передбачені.

4. Як це виглядає на приктиці?

Працівник А. був призваний на строкову військову службу, під час проходження якої був прийнятий на навчання до ВВНЗ. Такий військовослужбовець користується гарантіями, визначеними статтею 119 Кодексу законів про працю України, до дати зарахування його на навчання до ВВНЗ. Із дати зарахування на навчання до ВВНЗ особа втрачає право на збереження місця роботи, посади і середнього заробітку. Разом з тим, така особа користується усіма правами, передбаченими для курсантів ВВНЗ (безкоштовний проїзд до місця проведення відпустки і в зворотньому напрямку, безкоштовне медичне забезпечення, тощо).

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Звільнення, відпустка

Позначки: адаптація після війни | юридична допомога | про нашу армію | звільнення

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.