3.04.2018
2922

Неприбуткова організація отримала послуги від нерезидента – сплатіть ПДВ


Сьогодні багато неприбуткових організацій (надалі – НПО), що зареєстровані в Україні, хочуть впроваджувати в своїй роботі міжнародний досвід та практику. Для цього вони запрошують міжнародних експертів та компанії, які їм готові передати даний досвід за відповідну плату. Міжнародні експерти в основному надають НПО консультаційні послуги.

Але, чи всі НПО, знають, що при наданні інформаційно консультаційних послуг юридичними особами нерезидентами – юридичним особам України виникає об’єкт оподаткування ПДВ?

Відповідь на дане питання, як завжди будемо шукати в Податковому кодексі України.

У відповідності до пп. 14.1.185 ПКУ, під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, яка не є постачанням товарів, або іншими операціями по передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інших нематеріальних активів або надання інших майнових прав щодо таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, які споживаються в процес здійснення певної дії або здійснення певної діяльності.

Згідно пп. 185.1 “б” ПКУ об’єктом оподаткування є операції платника податку, зокрема, по поставці послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Податковий кодекс для ПДВ також визначає місце поставки

За загальним правилом, встановленим пп. 186.4 ст. 186 ПКУ, місцем поставки послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, визначених пп. 186.2 та пп.186.3 ст. 186 ПКУ. Отже, від визначення місця поставки в разі постачання послуг нерезидентом залежить порядок їх оподаткування ПДВ.

Пунктом 186.3 ст. 186 ПКУ встановлено, що місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач таких послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або в разі відсутності такого місця – місце постійного (переважного) його проживання. До таких послуг належать:

(****)

консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та з консультацій щодо питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

Таким чином, вищевказані консультаційні послуги, одержувані НПО від нерезидента, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%.

Більшість НПО не є платниками ПДВ.

ПКУ встановлює осіб, що відповідальні за нарахування ПДВ, при поставці послуг нерезидентами на митній території України.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг (п. 180.2 ст. 180 ПКУ ).

А пп. 180.3 ст. 180 ПКУ встановлено, що одержувач таких послуг для цілей оподаткування ПДВ має права, виконує обов’язки і несе відповідальність, передбачену законом, як платник ПДВ.

ПКУ визначено, що отримувач послуг прирівнюється до платника ПДВ для цілей застосування правил цього розділу щодо сплати податку, стягнення податкового боргу та притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування (пп. 208.5).

Отже, отримувач таких послуг прирівнюється до платника ПДВ, навіть якщо він не зареєстрований як платник ПДВ, в даному випадку це – НПО.

Оскільки НПО, не є зареєстрованою платником ПДВ, не має права на складання податкових накладних та на формування податкового кредиту. Однак, НПО повинна подати розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами на митній території України.

Даний розрахунок відноситься до податкової звітності з ПДВ та складається особою, яка не зареєстрована як платник ПДВ, контролюючому органу за місцем його податкового обліку.

Розрахунок подається до контролюючого органу лише за той звітний (податковий) період (календарний місяць), у якому такі послуги отримано.

Розрахунок подається отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем ​​звітного (податкового) місяця, в якому були здійснені операції поставки послуг нерезидентами (з урахуванням положень п. 49.20 ст. 49 ПКУ).

Зазначена в розрахунку сума ПДВ підлягає сплаті до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем ​​зазначеного 20-денного терміну.

Отже,  неприбутковим організаціям потрібно бути уважними та знати, що:

Послуги, що надаються нерезидентами, в тому числі консультаціійні, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20% відповідно до пп.186.3 ПКУ.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг (пп 180.2 ст. 180 ПКУ), а в даному випадку НПО.

Базою оподаткування ПДВ є договірна (контрактна) вартість з урахуванням податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком сум ПДВ згідно з пп. 190.2 ст. 190 ПКУ. Вказана вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань за операціями поставки послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є перша з подій:

- або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг;

- або дата оформлення документа, що підтверджує факт поставки послуг нерезидентом – акт виконаних робіт (наданих послуг).

Одержувач таких послуг повинен подати «Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, як не зареєстрований платник податку на додану вартість у термін, що встанолений ПКУ.

Зазначена в розрахунку сума ПДВ підлягає сплаті до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем ​​терміну подачі звітності з ПДВ.

 Шкурка Лариса

Директорка Аудиторської компанії «CompassGroup»

Джерело: Громадський простір

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.