3.04.2018
2455

Що допомагає опаленим війною бійцям знову радіти життю

Фото: Народна Армія

Понад 900 учасників АТО пройшли медико-психологічну реабілітацію в клініці Державної установи «Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва» Національної академії медичних наук України

Протягом багатьох років працівники цього академічного інституту займаються тим, що запобігають хворобам працівників шкідливих професій і забезпечують їм охорону здоров’я. Таким, наприклад, як шахтарі, металурги, хіміки та інші. Але війна на Сході України внесла зміни в діяльність державної установи

Головний лікар інституту Тетяна Харченко пригадала історію зцілення одного з перших пацієнтів відділення. Вона й досі пам’ятає ветерана АТО, солдата на ім’я Юрій. Він дістав важке поранення, контузію в оточенні під Іловайськом. Після лікування в госпіталі сюди бійця привезла дружина, яка весь час була поруч із ним. Бо ані ходити, ані говорити, ані спати він не міг. А коли виписався після першого курсу лікування, то пересувався вже за допомогою однієї палиці. Повністю відновив мовлення, позбувся головного болю, дістав душевний спокій. Удруге прибув у відділення самостійно, а додому повернувся повністю здоровою людиною. Юрій знайшов своє місце в мирному житті, бере активну участь у громадській діяльності, опікується розв’язанням проблем тих ветеранів АТО, які постраждали на війні. Для них він як наочний приклад того, що психологічні рани успішно лікують.

Коли в столицю почали доправляти перших важкопоранених наших бійців, тодішній керівник інституту академік Юрій Кундієв (нині цю посаду обіймає доктор медичних наук професор Володимир Чернюк) викликав головного лікаря, заслуженого лікаря України Тетяну Харченко й запитав: «А що ми можемо зробити для реабілітації наших поранених військовослужбовців?»

Саме із цього й розпочалася робота зі створення відділення медико-психологічної реабілітації учасників АТО. Його сформували з участю Інституту психології імені Г. С. Костюка на базі Інституту медицини праці. Згодом уклали угоду між Міністерством оборони України та Національною медичною академією наук України.

Нині у відділенні, крім лікарів широкого профілю, працюють кваліфіковані психологи та психотерапевти. Адже доводиться лікувати не фізичні рани учасників війни (це роблять медики військових госпіталів і цивільних лікарень), а психологічні стреси, яких вони зазнали в боях. За час його роботи тут понад 900 опаленим війною бійцям повернули почуття радості життя після повернення з АТО.

Фахівці цього відділення медико-психологічної реабілітації перейняли в практику все найкраще із закордонного досвіду, розробили вітчизняні ефективні методи зцілення психологічних травм.

Щовівторка прийом проводять…  чотирилапі «терапевти»

За словами заслуженого лікаря України Тетяни Харченко, з липня 2015 року в клініці завдяки спонсорській допомозі впроваджено унікальний метод TOMATISа (Франція). Його дію спрямовано на підвищення пластичності головного мозку, стимуляцію окремих його зон. Це ефективно регулює механізм емоційних розладів, викликаних депресією, тривожністю та іншими розладами психіки. Крім того, такий метод поліпшує увагу, пам’ять, мовний та руховий контроль, створює позитивні емоції. Тобто сприяє виробленню гормону щастя, готовності людини жити по-новому. Цикл такої терапії становлять 13 сеансів тривалістю по дві години. Одночасно на ньому можуть бути присутніми п’ятеро пацієнтів. Вони надягають спеціальні навушники, з яких лунає музика певної частоти й ритму. Це тільки на перший погляд вона звичайна. А насправді за рахунок кісткової провідності тім’яної частини голови вона проникає в мозок людини й відновлює ті нервові центри, які відповідають за душевний стан людини. Недивно, що після таких сеансів у пацієнтів зменшується депресія, прояви агресії, тривожності. Також під час такої терапії бійці малюють, ліплять із глини вироби, виконують вправи на координацію. Усе це прискорює загоєння душевних ран, спричинених війною.

Мені розповіли про те, що кожен вівторок — особливий день тижня в перебуванні учасників АТО у відділенні. Вони нетерпляче чекають приходу до них чотирилапих «терапевтів» — спеціально підготовлених собак у супроводі інструкторів-кінологів. Так тут уперше в Україні запровадили новий метод лікування — каністерапію. Суть його полягає в спілкуванні людини й собаки. Як це відбувається? За командою «обійняти», яку непомітно подає інструктор, величезний і добродушний пес Ріккі підходить до бійця, притискає його до себе й «усміхається» на всі свої собачі зуби. Треба бачити, як сприймають таке «братання» бійці. А потім спілкування нових друзів продовжується у дворі клініки. Ветерани АТО вигулюють собак, пригощають їх смачненьким. За спостереженнями психологів центру, після сеансу каністерапії в пацієнтів нормалізується кров’яний тиск, зменшуються дратівливість, стреси та інші прояви душевних травм.

Поєднання психологічного й медичного лікування

Фахівці відділення застосовують також метод, який вони називають «лікування оточенням», тобто йдеться про спілкування ветеранів АТО не лише з бойовими побратимами, а й представниками цивільного населення. Для них організовують спільні походи в театри, кіно, на концерти, майстер-класи з малювання, гончарства, розпису на тканині. Крім індивідуальних занять, відбуваються групові сеанси з елементами йоги, гіпнозу. З минулого року фахівці відділення запровадили новий метод — EMDR. Він полягає в тому, що пацієнтів навчають особливих рухів очними яблуками, які сприяють прискоренню лікування. Застосовують у відділенні й метод ТФ (травмафокус), який також сприяє позбавленню стресів в учасників бойових дій.

Колишніх бійців АТО навчають методів і вправ для регуляції психоемоційного стану, пошуку й активізації власного психологічного ресурсу. До речі, психологи відділення узагальнюють набутий досвід такого лікування. Наприклад, Людмила Литвиненко підготувала наукову працю «Комплексний підхід до реабілітації ветеранів АТО: медико-психологічна модель». Усе нове в лікуванні психологічних стресів знайшло відображення в монографії «Особливості стосунків «психотерапевт — клієнт» у сучасному соціокультурному середовищі», яку підготували фахівці відділення.

Крім психологічної реабілітації, бійці проходять медичне лікування. За словами головного лікаря Тетяни Харченко, військовослужбовці повертаються з війни із цілим «букетом» захворювань, таких, як гастрити, виразки, бронхіти, пієлонефрити, холецистити тощо. Для їх лікування застосовують фізіотерапію й фармакотерапію, які включають у себе електропроцедури, магнітолазер, інгаляції, ударно-хвильову терапію, масаж, застосування заспокійливих, снодійних, вітамінних та інших препаратів. Залучають до лікування й консультування медичних світил інститутів Національної медичної академії, провідних спеціалістів Збройних Сил України. А всього станом на 1 березня 2018 року в клініках НАМН України пролікували й проконсультували майже 9900 учасників АТО.

Щодня надходять повідомлення про обстріли наших військовослужбовців у районі АТО. Не виключено, що, повернувшись із війни додому, вони теж потребуватимуть психологічної реабілітації. І добре, що в Україні є заклади, у яких допомагають учорашнім бійцям знайти своє місце в мирному житті.

Володимир ЧІКАЛІН, «Народна армія»

Джерело: Народна Армія

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | відпочинок

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.