15.04.2018
6747

Соціальні гарантії для військовослужбовців за контрактом. Пільги для призовників


Соціальні гарантії для військовослужбовців за контрактом

При укладанні контракту (на будь-який термін) робоче місце та середній заробіток не втрачається (відповідні зміни були внесені до ст. 119 Закону України “Кодекс законів про працю України” у 2015 році) тільки під час дії особливого періоду.

➣ З липня 2016 року збільшено грошове забезпечення для бойових командних посад сержантського складу (командир відділення, командири бойових машин, БМП, танків, гармат, мінометів, головних старшин всіх рівнів та інші), на суму до 800 грн. в залежності від вислуги років (відповідно до наказу МО України від 22.07.2016 № 375).

➣ 01.02.2018 підвищено рівень грошового забезпечення для військово- службовців військової служби за контрактом та введено в дію з 01.03.2018 постанови КМ України від 30.08.2017 №704 “Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб”, якою запроваджено одноразову грошову винагороду військовослужбовцям після укладання ними першого контракту (в таких розмірах: рядовим – 8, сержантам (старшинам) – 9 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб) (розділ 8 пункт 6 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704).

➣ Законом України (від 08.02.2018 № 2288-VІІІ) “Про внесення змін до ст. 12 Закону України Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей” передбачено виплату грошової компенсації за піднайом житлових приміщень особам рядового та сержантського складу до 2,5 тис. грн., в залежності від регіону (виплати будуть проводитись після винесення змін до відповідної постанову КМУ).

➣ У 2017 році збільшено щомісячну грошову надбавку військовослужбовцям за виконання бойових завдань в АТО на лінії бойового зіткнення (на першій лінії – 10 тис. грн., на другій лінії – 4,2 тис. грн.).

➣ Впроваджено щомісячну надбавку для особового складу Сил Спеціальних операцій близько 2,5 тис. грн. (наказ Міністерства оборони України 139 від 14.03.17).

➣ Впроваджено преміювання особового складу чергових підрозділів ракетних військ і артилерії 1,3 тис. грн. щомісяця. 

Забезпечення житлом (службовим житлом).

Можливість безкоштовно отримати вищу освіту у ВВНЗ (ВНП ВНЗ) без відриву від служби (за заочною формою навчання) для отримання освіти спорідненої з цивільною.

Продовольче та речове забезпечення.

Щорічна основна відпустка із збереженням грошового забезпечення.

Безоплатна кваліфікована медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я.

Право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах МО України.

Питання щодо звільнення військовослужбовців за контрактом (які проходили військову службу за безстроковими контрактами, або за контрактами дію яких було продовжено під час особливого періоду в державі), вирішиться найближчим часом з прийняттям законопроекту р.н. 6052 (виноситься на друге читання засідання ВР України).


Пільги для призовників

➣ Виплачується грошова допомога при призові у розмірі двох мінімальних заробітних плат (у 2018 році це – 3,4 тис. гривень);

Довідково. Передбачено статтею 21 Закону, а порядок виплати визначено постановою КМУ від 12.08.2015 №587 “Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу”).

➣ військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм. 

➣ виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби.

➣ при звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади).

Довідково. Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.)

➣ надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад)

➣ час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

➣ за ними зберігаються (під час дії особливого періоду в державі) робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову. 

➣ особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

➣ тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).

➣ члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників, 

➣ інші соціальні пільги, передбачені для в/службовців або членів сімей в/службовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у разі отримання в/службовцем строкової військової служби поранення (контузії, травми або каліцтва) у період проходження ним строкової в/служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.

Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в АТО не залучаються.

Довідково. Підпунктом 8 пункту 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744.

З метою накопичення підготовленого військово-навченого ресурсу, призов молодого поповнення для комплектування ЗС України проводиться через навчальні центри для отримання ними дефіцитних військово-облікових спеціальностей.


Джерело: Військовий Комісаріат Царичанський Район

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | пільги

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.