15.04.2018
8909

Важливо знати! Як боротися зі стресом: топ -10 перевірених способів


Повсякденне життя сучасної людини наповнене безліччю подій, що викликають ті чи інші емоції. Найчастіше, ми стикаємося зі стресовими ситуаціями, які залишають слід на нашому здоров'ї. 

Нездатність людини впоратися зі стресом негативно відбивається на його самопочутті, проте цю ситуацію можна виправити. 10 ефективних способів, використовуючи які, ви зможете краще протистояти стресу. Якщо не вживати ніяких заходів - стрес може привести до проблем зі здоров'ям, а також стати причиною депресії, тривожного розладу, алкоголізму та наркоманії. 

Варто звернути увагу на поради, за допомогою яких психічно сильні люди справляються зі стресом. 

1. Прийняти той факт, що стресу не уникнути. Завжди може статися те, що зруйнує всі наші плани і психічно сильні люди прекрасно це розуміють. З вами може трапитися щось незаплановане, але ви можете підготувати себе до цього. Налаштуйте себе на те, що в будь-якій ситуації ви знаєте як з цим впоратися. 

2. Використовувати стратегії по боротьбі зі стресом. Під час дослідження програм з управління стресом на робочому місці, яке проводили вчені з наукового журналу Occupational medicine, найефективнішою виявилася програма, що включає в себе постановку точних цілей, вирішення поточних проблем, визначення негативних думок, час для відпочинку і тайм-менеджмент. Подібну стратегію, що включає в себе кілька технік, люди зі стійкою психікою використовують на постійній основі. 

3. Взяти ситуацію під свій контроль. Сильні духом люди визначають джерело стресу і роблять все можливе, щоб позбутися від нього. Внісши певні зміни в свій спосіб життя і своє оточення, можна значно знизити рівень стресу. 

4. Змінити настрій. Налаштовуйтеся на позитив і час від часу нагадуйте собі, що неважливо які стресові ситуації можуть з вами статися - ви будете до них готові. Наприклад: "Я вже справлявся з подібними ситуаціями в минулому і я впевнений, що зможу прекрасно впоратися і в цей раз." 

5. Тайм-менеджмент. Дуже часто стрес виникає тоді, коли ми не встигаємо зробити те, що нам потрібно. Тому вкрай важливо планувати свій час наперед щоб все встигати і уникнути стресу. Наприклад, якщо у вас розписаний весь день і ви боїтеся спізнитися на будь-яку зустріч, в наступний раз плануйте свій день так, щоб між зустрічами був 20-30-ти хвилинний інтервал вільного часу. Якщо ви десь затримайтеся, цей запас допоможе вам розслабитися. 

6. Оточити себе підтримкою. Дослідження того, як люди справляються зі стресом, показали, що підтримка оточуючих сприяє кращому самопочуттю. Проте, деяким людям дуже складно просити про допомогу, адже вони звикли покладатися тільки на самих себе. У всіх нас настає такий момент, коли нам просто не обійтися без сторонньої допомоги. Вкрай важливо вміти визначити цей момент, коли потрібно звернутися за допомогою щоб знизити рівень стресу та заспокоїтися. 

7. Не уникати стресу. Теж саме дослідження показало, що якщо людина буде уникати, на її думку, стресових ситуацій - це лише погіршить психічне здоров'я. Уникаючи певної ситуації, ви всього лише відтягуєте її. Ви не вирішите проблему, якщо будете постійно тікати від неї, так що не бійтеся зустрітися з труднощами лицем до лиця. Визнайте той факт, що вам не уникнути неприємних відчуттів і заздалегідь підготуйтеся до цього використовуючи одну або кілька технік. 

8. Розглядати думки про стрес як тимчасові. Думки з'являються та зникають і деякі з них можуть бути дуже негативними. Важливо усвідомлювати, що думки про стрес завжди будуть з'являтися. Замість того, щоб намагатися уникнути або придушити їх, постарайтеся це прийняти і усвідомити, що вони всього лише тимчасові і скоро минуть. У психології ця стратегія називається "децентрація". Ми можемо прийняти негативні думки або ж усвідомити, що надавали надто багато значення стресовим подіям і дозволити цим думкам покинути нашу свідомість. 

9. Ширше поглянути на ситуацію. Одна стресова ситуація, сама по собі, не змінить ваше життя. Ви залишаєтеся все тою ж талановитою, креативною і розумною людиною, у якої просто був негативний досвід. Психічно сильні люди розуміють, що хоч на поверхні океану і вирують хвилі - на глибині все спокійно. 

10. Додати позитиву. Іноді, трохи позитиву досить для того, щоб знизити рівень стресу. Навіть в самих стресових ситуаціях можливість посміятися над тим, як ви занадто гостро відреагували або неправильно зрозуміли що-небудь, допоможе вам змінити свій негативний настрій на позитивний. Наприклад, ви можете сказати самому собі: "З мого боку було нерозумно забути гаманець, але добре, що я помітив це зараз, а не на касі в супермаркеті з повним візком продуктів." 

Джерело: Джерело

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | відпочинок

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.