26.05.2018
39117

Види відпусток, якими можуть скористатися військові. Коментар юриста


Під час проходження військової служби військовослужбовці мають право на відпустки. Перелік відпусток регулюється Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон) , зокрема статтею 10-1 цього закону та розділом VIII «Відпустки» Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ від 10.12.2008 р. № 1153/2008.

В цій статті проаналізовано відпустки, які надаються військовослужбовцям за контрактом та військовослужбовцям за призовом осіб офіцерського складу. Перелік відпусток та порядок їх надання є однаковими для таких осіб.

Оскільки зараз в Україні триває особливий період, то перелік відпусток є звуженим.

Так, під час особливого періоду надаються такі види відпусток:

1) Щорічна основна відпустка;

Вона надається зі збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення.

Тривалість такої відпустки залежить від вислуги військовослужбовця:

До 10 років вислуги - 30 календарних днів;

від 10 до 15 років - 35 календарних днів;

від 15 до 20 років - 40 календарних днів;

понад 20 календарних років - 45 календарних днів.

Особливості надання:

Варто зазначити, що якщо на час відпустки припадає державне свято (яке офіційно вважається вихідним днем), то дана відпустка продовжується на кількість днів такого свята. Субота та неділя не вважаються державними святами

Така відпустка надається військовослужбовцям щороку згідно з графіком відпусток на наступний рік, що до 1 грудня затверджується командиром (начальником), який має право надавати відпустки військовослужбовцям, і доводиться під підпис до відома кожного військовослужбовця. Для її отримання потрібно написати рапорт у 2 примірниках, зареєструвати його в частині.

Якщо особа захворіла під час відпустки, то така відпустка має продовжуватися на час такої хвороби. Ця норма передбачена у п. 5 ст. 10-1 Закону.

У разі переміщення військовослужбовця по службі невикористана ним відпустка надається за новим місцем військової служби.

Відкликання військовослужбовців із щорічних основних відпусток дозволяється лише у разі оголошення мобілізації, введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, а в інших випадках - за рішенням Міністра оборони України, керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, керівників правоохоронних органів та керівників розвідувальних органів України, їх заступників та начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України.

Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються з військової служби, за винятком осіб, які звільняються зі служби за віком, станом здоров'я, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі та у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічна основна відпустка надається з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки.

У рік звільнення військовослужбовців зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

2) Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Надається під час особливого періоду зі збереженням грошового забезпечення (п. 18 ст. 10-1)

 Тривалість відпустки під час особливого періоду – не більше 10 днів за рішенням командира військової частини (п. 8 ст. 10-1 Закону).

Причини надання відпустки за сімейними обставинами:

1) укладення ним шлюбу;

2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу;

  • а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець;
  • б) інших членів родини;

3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту

4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини.

Як бачимо, перелік обставин не є вичерпним, тому інші сімейні та поважні обставини можуть бути також підставою для надання даного виду відпустки за рішенням командира військової частини. Необхідність такого виду відпустки має бути підтверджено документально, що підтверджують факт виникнення конкретного виду сімейних обставин.

Інші види відпусток:

1) відпустка військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами.

2) відпустка військовослужбовцям-жінкам для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку.

3) відпустка для військовослужбовців у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення.

Надається автоматично на час лікування в медичному закладі і має бути підтверджена відповідними документами , які мають бути надіслані до військової частини.

Зверніть увагу, що інші види відпусток, наприклад, відпустки у зв’язку з навчанням чи інші, під час дії особливого періоду не надаються.

!!! Для реалізації Вашого права на відпустку не забувайте писати рапорт у 2 примірниках та реєструвати його у військовій частині. У разі відмови реєструвати Ваш рапорт, надсилайте його рекомендованим листом з повідомленням на адресу частини та пишіть скаргу до вище стоячого командування та військової прокуратури. Пам’ятайте, що право на відпустки – це Ваше законне право!

Антон Красов, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації «Юридична Сотня», спеціально для Телеканалу «Прямий».

Джерело: Телеканал

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пам'ятки для учасників АТО | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Звільнення, відпустка

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | відпустка

На цю ж тему

26.09.2021 Які податки і збори не треба сплачувати ветеранам війни

27.08.2021 УВАГА! Поранені військовослужбовці отримають грошові премії

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

11.06.2021 Кому виплачується грошова компенсація за піднайом житлового приміщення у 2021

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.