31.05.2018
18201

Відпустки військовослужбовцям у зв’язку з навчанням. Чи передбачені вони?


Чимало військовослужбовців, окрім військової служби, є ще і студентами заочної форми навчання. А це означає необхідність як мінімум один раз на півроку здавати сесію, що тягне за собою потребу у відсутності на військовій службі. Або на сесії. З усіма наслідками як у першому, так і в другому випадку.

Як регулюється дане питання в площині закону?

Відповідно до пп. 2 п. 180 Положення про проходження громадянами України військової служби від 10.12.2008 № 1153/2008 військовослужбовці в мирний час, за виключенням особливого періоду, мають право на додаткову відпустку у зв’язку з навчанням.

Порядок надання відпустки такий. Військовослужбовець після отримання письмового виклику з навчального закладу звертається з письмовим рапортом і викликом до командира військової частини для отримання відпустки у зв’язку з навчанням. Командир частини видає наказ і військовослужбовець вирушає здавати сесію, офіційно перебуваючи у відпустці.

Однак з моменту настання особливого періоду (березень 2014 року) ситуація змінилася.

Відповідно до п. 17 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців» «В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

Отже, відпустки у зв’язку з навчанням не входять до даного переліку і не надаються під час особливого періоду. Перелік відпусток , які надаються під час особливого періоду читайте за посиланням.

Враховуючи викладене у військослужбовців є 2 варіанти дій у цій ситуації, обидва з них є непростими. Перший – здавати сесію під час своєї щорічної основної відпустки. Але сесія у вузі проходить 2 рази на рік, а відпустка, як правило, надається один раз на рік.

Другий варіант – звертатися з проханням до ректора вузу про відстрочку у здачі сесії у зв’язку з неможливості прибути для її здачі – проходженню військової служби.

В будь-якому разі я рекомендую всім студентам, які проходять військову службу при отриманні виклику на сесію:

Писати і реєструвати рапорт для отримання відпустки у зв’язку з навчанням.

У разі отримання письмової відмови за підписом командира частини обов’язково направити лист-повідомлення до ректора вузу з поясненням неможливості прибути на сесію, що підтверджується копією відмови від командира частини. Це убереже Вас від швидкого відрахування з навчального закладу.

Як бачимо, в умовах особливого періоду проходити одночасно військову службу і навчатися у навчальному закладі якщо і можливо, все ж дуже важко.

Антон Красов,

юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня", спеціально для Телеканалу "Прямий"

Джерело: Телеканал

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Звільнення, відпустка | Навчання та перекваліфікація

Позначки: навчання, курси | юридична допомога | про нашу армію | відпустка | пільги

На цю ж тему

10.11.2021 УВАГА! Новий безкоштовний курс для ветеранів 'Курс Молодого ІТ-бійця'. Термін подачі заявки - до 17 листопада

5.11.2021 Увійти в ІТ - Курс від Veteranius 'Кібергерої'

7.09.2021 Безкоштовне навчання для ветеранів за програмою «Кіберзахисники» - Оголошено набір

27.08.2021 Курси професійної перепідготовки 'ВЛАСНА СПРАВА' для військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин

25.08.2021 Увага! Для учасників АТО та їхніх родин, волонтерів Veteranius проводить набір на БЕЗКОШТОВНИЙ курс "Вступ до мереж" (CCNAv7 (ITN))

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.