8.06.2018
5933

Доля двох важливих законів: про звільнення військових та компенсації за піднайм житла


УХВАЛИТИ ЗАКОН - НЕ ЗНАЧИТЬ ВИРІШИТИ ПИТАННЯ.

Як правило, найкращим вирішенням різних проблем - це їхнє законодавче врегулювання (усунення наявних прогалин чи більш точне прописання норм права).

Однак після кількох хвилин радощів від прийняття закону і кількох місяців зусиль від його просування постає центральне питання - чи буде він працювати і яким буде конкретний механізм. Яскравими , хоча і не єдиними прикладами в цьому сенсі є два важливих основоположних питання для наших воїнів:

1) Право на звільнення.

2) Компенсація за піднайм житла.

1. ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ. 

Ось вже пройшло півтора місяці з дня подання закону 6052 Президенту на підпис (щодо подолання проблеми "безтрокової військової служби"). Нагадаю, що відповідно до Конституції України у Президента було 15 днів для ухвалення рішення щодо підписання Закону чи його повернення до Верховної Ради зі своїми пропозиціями ("вето"). Цього зроблено не було.

Детальніше про процес ухвалення та проходження закону я писав тут: https://censor.net.ua/blogs/3062510/6052_nu_scho_pdpisav_chi_n

Відповідно до статті 94 Конституції "У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений". Отже, на даний час, керуючись даною нормою, закон 6052 вважається схваленим Президентом. Однак не є чинним, оскільки не підписаний і не оприлюднений ним. Хоча дана норма права зобов'язує виконати цю дію.

На сьогоднішній день немає жодної ясності, яким чином будуть надалі розгортатися події у цій сфері і коли буде підписаний цей закон. Військовослужбовці продовжують служити і не знають дати свого звільнення.

2) КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ПІДНАЙМ ЖИТЛА

8 лютого, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (№5027), яким встановлювалося, що у разі відсутності службового житла, військова частина зобов’язана орендувати його для військовослужбовців, а також членів їхніх сімей або за їхнім бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайм житлового приміщення.

Офіційний текст закону : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2288-viii

Нагадаю, що відповідно до постанови КМУ № 450 від 26 червня 2013 р. раніше можливість отримати компенсацію за піднайм житла існувала лише в осіб офіцерського складу та курсантів вищих військових навчальних закладів.

Після ухвалення закону 5027 така можливість мала з'явитись у всіх військовослужбовців. Ключове слово "МАЛА". Чи з'явиться вона насправді, достеменно невідомо. Справа в тім, що для того щоб механізм компенсації запрацював, необхідно ухвалити постанову Кабміну з цього питання (окрему або зміни до постанови № 450) після того Міноборони має ухвалити відповідний наказ. На даний час постанову не прийнято, а відтак механізм не працює.

Сподіваюся, що вже найближчим часом підняті питання будуть вирішені, а військовослужбовці отримають ясність, перспективу і повагу до їхніх прав.

Антон Красов, юрист "Юридичної сотні"

Джерело: Антон Красов

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Земля, квартира

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | звільнення | пільги

На цю ж тему

19.08.2021 Зміни щодо компенсації за неотримане житло для учасників АТО

26.07.2021 Якщо ваш контракт закінчився, грошової компенсації за житло не буде. Міноборони

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

15.06.2021 Держпрограма із забезпечення житлом захисників України на період до 2025 року

25.03.2021 Які пільги та державні гарантії захисникам України передбачені новим законопроєктом № 4389

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.