12.06.2018
17186

Роз'яснення щодо безоплатного ЗУБОпротезування учасників АТО


Одним із найактуальніших питань, які надходять на адресу нашої спільноти, є можливість отримання безкоштовної стоматологічної допомоги, зокрема зубопротезування. 

Загалом вказане питання врегульовано Інструкцією про порядок надання стоматологічної допомоги в закладах охорони здоров’я та медичних підрозділах Збройних Сил України (наказ Міністерства оборони України від 18.08.2015 року № 414).

Зазначається, що БЕЗОПЛАТНЕ ЗУБОПРОТЕЗУВАННЯ (за винятком протезування з дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, цільнолитих, металопластмаси, нітріттитанового покриття, бюгельного протезування, імплантів), надається ПІЛЬГОВИМ КАТЕГОРІЯМ ГРОМАДЯН, які зареєстровані на території певної територіальної громади в межах сум, які затверджені в кошторисі закладу на відповідні цілі у поточному році.

До ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ГРОМАДЯН належать:

- інваліди війни;

- УЧАСНИКИ БОЙОВИХ ДІЙ;

- учасники війни;

- члени сімей загиблих;

- дружини (чоловіки) померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників війни за життя визнаних інвалідами;

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- непрацюючі громадяни похилого віку;

- непрацюючі інваліди дитинства та виробничого травматизму I та II груп;

- почесні донори України;

- ветерани праці – за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зубопротезна допомога безкоштовно надається:

  • інвалідам війни
  • почесним донорам України
  • учасникам війни,
  • сім’ям загиблих ветеранів
  • УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ,

які мають право на позачергове та першочергове зубопротезування, в повному обсязі.

Надання послуг по зубопротезуванню пільговим категоріям громадян здійснює медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у відповідному населеному пункті. У разі виявлення в пацієнтів захворювань, за наявності яких не може бути надана необхідна кваліфікована стоматологічна допомога, лікар стоматологічного профілю направляє таких пацієнтів до спеціалізованих відділень закладів охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Контроль за належністю особи до пільгової категорії громадян здійснює управління соціальної політики певного регіону.

Для цього, медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у населеному пункті не пізніше 25 числа кожного місяця надає управлінню соціальної політики відповідного підпорядкування списки осіб, яким надані послуги з зубопротезування у поточному році.

Управління соціальної політики певного регіону протягом двох робочих днів перевіряє реєстри на відповідність визначених осіб до пільгової категорії громадян та після відповідного погодження передає їх медичному закладу, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у певному населеному пункті на затвердження.

На підставі затверджених реєстрів медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню в місті, в межах кошторисних призначень замовляє фінансування на підставі актів виконаних робіт з протезування пільгових верст населення, які перевіряються комісією на чолі з завідуючим ортопедичним відділенням та затверджуються головним лікарем закладу, передаються головному бухгалтеру поліклініки для підготовки та надання до Держказначейства платіжного доручення для перерахування (відшкодування) вартості послуг по зубопротезуванню пільговим категоріям громадян з загального рахунку на спеціальний рахунок сум бюджетного відшкодування безкоштовного протезування у відповідності до актів виконаних робіт.

Контроль за цільовим використання бюджетних коштів здійснює медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у населеному пункті.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.