13.07.2018
16566

Виживання в лісі. Практичні поради

ВИЖИВАННЯ В ЛІСІ

Вижити в лісі людині без певних навичок і досвіду непросто. Звичайно, в епоху високих технологій досить важко загубитися з GPS-приладами. Але бувають такі моменти, коли людина потрапила в аварію, а найближчий населений пункт - за кілька сотень кілометрів від цього місця. Або сталася аварія в тайзі, а телефон виявився зламаним. У цих та інших непередбачених ситуаціях допоможуть такі поради: 

ОРІЄНТУВАННЯ В ЛІСІ 

Існує кілька варіантів, за допомогою яких можна правильно знаходити місце свого розташування. Так, школа виживання в лісі рекомендує орієнтуватися за наступними показниками: 

1. Сонце, місяць або зірки. 

2. Рослини. 

3. Тварини та комахи. 

4. Годинник. 

Іноді інформація про сторони світу мало може допомогти тому, хто не має ні найменшого поняття про те, в якому напрямку знаходяться люди, здатні йому допомогти. Але все ж деякі основні моменти орієнтування потрібно знати. 

ВИЗНАЧЕННЯ СТОРІН СВІТУ ЗА ДОПОМОГОЮ ГОДИННИКА 

Щоб зорієнтуватись на місцевості з допомогою годинника беруть наручний годинник та тримають його в горизонтальному положенні. Стрілка повинна бути повернута до сонця. Середина кута між нею і цифрою 12 вкаже напрям на південь. Необхідно також запам`ятати, що ця сторона світла до 12-ї години дня завжди буде праворуч від сонця. А після зазначеного часу - зліва. 

Де північ? Зорієнтуватися допоможе Полярна зірка 

Іноді ази знань з астрономії можуть забезпечити виживання в лісі без нічого людині, яка незаплановано опинилася в такій ситуації. Орієнтування за Полярною зіркою споконвіку використовували моряки . Він був спочатку мало не єдиним компасом. Щоб знайти Полярну зірку на нічному небі, потрібно знайти сузір`я Великої Ведмедиці. Далі потрібно провести передбачувану лінію між двома зірками на ручці ковша сузір`я. Ця лінія "призведе" до Полярної зірки, яка завжди вказує на північ. 

ОРІЄНТУВАННЯ ЗА МОХОМ 

В основному мох росте на каменях і деревах переважно з півночі на південь. Але не потрібно спиратися тільки на один орієнтир. Необхідно порівняти кілька варіантів, адже потрібно точно встановити сторону світла. Це дуже важливий момент, тому що від цього залежить виживання людини в лісі. Кора дерев, яка звернена на північ, завжди набагато темніша і товща, ніж на південній стороні. 

Першочергові потреби людини для виживання в лісі 

Люди з великим досвідом виживання в лісі знають, що він є живим організмом. Ліс має свої закони і правила, недотримання яких може призвести до сумних наслідків. Але, крім усього іншого, цей живий масив дає людині кров і прожиток, головне - правильно використовувати ці дари. 

Існують деякі потреби першочергового характеру, завдяки яким виживання в лісі стає реальним. Щоб людина могла відчувати себе відносно нормально, їй необхідні: 

1. Вода. 

2. Їжа. 

3. Вогонь. 

4. дах над головою. 

ОСНОВНА УМОВА ВИЖИВАННЯ ЛЮДИНИ - ВОДА 

Саме вода, а не їжа і дах над головою, забезпечує людині виживання в лісі. Без їжі людина може прожити близько 40 днів. Цього часу цілком достатньо, щоб вибратися з лісового масиву. А при відсутності води людина проживе не більше 7 днів, і це в кращому випадку. При нормальних умовах йому необхідно випивати в добу 1.5-2 літра рідини. Інакше відсутність живлющої вологи призводить до зневоднення організму, а згодом і до загибелі. 

Тому курс виживання в лісі починається для людини з пошуку джерела води. У лісі завжди є болота, озера, струмки і ріки. Знайти їх допоможуть рослини з підвищеними вимогами до вологи. Вони відрізняються великими м`ясистими стеблами і листям. У них яскраве і насичене забарвлення. Якщо в лісі ви натрапили на ці рослини - знайте, що в цьому місці неглибоко проходять грунтові води. Найбільш поширеними видами рослин, які люблять вологу, є: 

1. Аїр. 

2. Очерет. 

4. Жовтець повзучий. 

На близькість відкритої водойми буде вказувати вологий грунт в низинах. Для того, щоб знайти джерело води, необхідно скористатися звіриними стежками. Якщо таких відшукати не вдалося, необхідно воду зібрати. Найпростіший спосіб - отримати дощову вологу. Необхідно вирити в грунті невелике заглиблення, викласти його чистими листами. Через деякий час ямка буде повна. Зібрати ранкову росу допоможе тканина, обмотана навколо дерева. Один кінець матеріалу повинен бути опущений в ємність для збору води. Якщо навколо лежить сніг, то не варто одразу втамовувати спрагу - ви, на додачу до всього, ще й захворієте. Щоб забезпечити собі виживання взимку в лісі, сніг бажано розтопити і вживати у вигляді окропу.

ЧИМ ХАРЧУВАТИСЯ В ЛІСІ, ЩОБ ВИЖИТИ 

До основних факторів виживання людини відноситься харчування. Ліс в цьому плані - дуже сприятливе середовище. Тут можна знайти їжу рослинного і тваринного походження. живильні білкові продукти людина може знайти досить легко. Для цього не потрібно бути вмілим мисливцем, який спритно плете сіті й ставить капкани та пастки. Джерело білків у лісі - це всілякі черв`яки, личинки і гусениці. Їх можна добути, потрощивши старий пень або розкуйовджуючи верхній шар грунту. Звичайно, у такій їжі дуже неапетитний вигляд, буде даватися взнаки і відсутність звички до її вживання. Але! Виживання в лісі передбачає зниження рівня гидливості. Личинки і черв`яки можна їсти як в сирому, так і у вареному або запеченому вигляді. 

Джерело протеїну в лісі - звичайні жаби, яких можна легко зловити. У них можна їсти лапки, попередньо здерши з них шкіру. Для лову дрібних звірків або птахів необхідна деяка вправність і наявність спеціального спорядження. Але і перерахованих вище продуктів буде цілком достатньо для задоволення потреби організму в білку. А якщо згадати, що є ще й гриби ... Це полегшить виживання в лісі. 

Хвойні дерева, вірніше їх голки, вельми корисні. Їх можна просто жувати. Вони багаті на вітамін С. При можливості рекомендується робити відвари на основі хвої. Гриби і ягоди - основні дари лісу. Але якщо знання про ці рослини обмежені, то їх вживати в їжу не рекомендується. 

Зрозуміло, що таке меню не надто приємне на смак і незвичне для сучасної людини. Але ця їжа допоможе вижити, тому необхідно трохи знати про те, що можна їсти, а що ні. Це допоможе людині, що залишилася один на один з дикою природою. 

ЯК РОЗВЕСТИ БАГАТТЯ 

За допомогою вогню можна приготувати їжу, зігрітися і висушити одяг. Крім того, полум`я віджене небажаних гостей, мається на увазі диких тварин і докучливих комарів. Вогонь додасть впевненості людині і послужить сигналом рятувальникам. Все це забезпечує виживання в зимовому лісі, та й у будь-який інший час року у багато разів збільшує шанси на порятунок. Облаштовувати вогнище необхідно на сухому, відкритому, захищеному від вітру і дощу місці. Ділянку потрібно очистити від каменів і лісового сміття. Бажано зняти верхній шар грунту і обкласти майбутнє "вогнище" камінням, якщо вони є в наявності. Для розпалювання необхідно використовувати сухі тонкі гілки або кору дерев, бажано берези. Також відмінний варіант - деревний гриб чага. Мало того, що швидко загоряється, так ще й дуже довго горить. Тому такий дивовижний гриб можна використовувати і для збереження вогню. 

Що робити, якщо ні сірників, ні запальнички немає? Існують предмети, які здатні їх замінити: 

1. Лінза. Щоправда, тут необхідний і другий "помічник" - сонце. Як лінзи можна використовувати скло окулярів, дзеркало і навіть поліетиленовий пакет, наповнений прозорою рідиною. 

2. Кремень і кресало. Б`ючи каменем об камінь отримують іскри, які здатні запалити сухий трут. Кременем може служити твердий камінь. 

ОБЛАШТУВАННЯ ЛІСОВОГО ТАБОРУ 

Щоб не загинути, потрібно знати різні способи виживання в лісі. Це обов`язково має на увазі наявність якогось укриття, де людина може переночувати і сховатися від вітру або дощу. Тимчасове житло в лісі має захистити людину не тільки від негоди, але і від комах і диких тварин. Для облаштування ночівлі підійдуть будь-які підручні засоби і пристосування. Це може бути навіс, нора в снігу і ін. Найпростіша споруда від негоди - це курінь. Він може бути виготовлений з прямих жердин з упором з будь-якого боку до стовбура дерева. На жердини укладаються ялинові гілки. Їх можна прикріпити вербовими прутами, якщо під рукою не виявилося мотузки. 

ЗАХИСТ ВІД ДИКИХ ТВАРИН 

Бажано уникати звірячих стежок, нір або барлогів, густих хащів, адже в цих місцях можуть проживати хижаки, які здатні ускладнити ваше становище, і без того вельми екстремальне. Виживання в лісі, та ще й по сусідству з його мешканцями, не бояться хіба що досвідчені мандрівники тайгою. Вони-то знають, що в основному дикі тварини нападають на людину в ситуаціях, коли у них не залишається іншого виходу, крім як тільки напасти. Наприклад, з`явитися на галявині в момент трапези. Варіант, коли хижак голодний, розглядати не будемо. Але в іншому звірі і самі будуть не проти триматися від людини подалі, уникаючи непотрібних зустрічей. Тому рекомендується заявляти про свою присутність завчасно, щоб не зіткнутися з твариною, так би мовити, очі в очі. Наприклад, видавати різний шум, голосно розмовляти, ламати гілки ногами при ходьбі, стукати палицею по дереву та ін. Як правило, тварини можуть поводитися відверто агресивно по відношенню до людини тільки в разі поранення, якщо вони налякані або охороняють своїх дитинчат. 

Підведемо короткі підсумки

Під час такої вимушеної подорожі ваш організм сам докладе зусиль, щоб вижити. У цьому йому допоможе інстинкт самозбереження. Вам потрібно лише запастися певним багажем знань. Така підготовка допоможе не тільки в непередбаченій ситуації, але і на звичайному пікніку, в поході. Нескладні правила поведінки обов`язково виручать в екстремальних умовах.

Джерело: Медичний відділ

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.