15.08.2018
3530

Точка, в якій перетинаються війна і футбол

Фото: golosua.info

Федерація футболу учасників АТО зародилася ще у 2013 році на Майдані. Хоча постала вона уже наступного року, коли вперше виникло питання не лише захисту території України, а й реабілітації її захисників. «Виявилося, що любов до футболу, наймасовішою виду спорту, спортивна реабілітація – це найкраща реабілітація, яка взагалі може бути, – говорить Руслан Руденко, президент Федерації футболу учасників АТО. – Якщо любиш спорт, любиш футбол, то справді відпочиваєш на полі зі своїми побратимами». Уже восени 2014 року відбулися перші матчі в зоні проведення антитерористичної операції. «Потім ми побачили, що це набуває масового характеру, – розповідає Руслан Руденко. – До нас почали звертатися інші підрозділи силових структур». Поступово цей напівстихійний рух виріс до Федерації футболу учасників АТО, котра включає весь спектр учасників оборони як діючих військовослужбовців учасників бойових дій, так і ветеранів АТО по всій території України.

У 2015 році стартував всеукраїнський чемпіонат України з футболу серед команд учасників АТО – «Ліга учасників АТО». Починалося це з 10 команд, на сьогодні ліга налічує 75 команд учасників бойових дій, ветеранів АТО з 38 міст України. Боротьба за перехідний кубок героїв АТО має три етапи: груповий (з квітня по 1 жовтня щотижня проходять усі групові матчі по всій території України), потім із 7 до 14 жовтня найкращі 24 команди проходять напівфінальні змагання на спортивній базі «Динамо» у Кончі-Заспі, а фінал – традиційно у Києві на стадіоні Лобановського. «24 команди – це понад 500 учасників бойових дій, котрі беруть участь у змаганні за звання найкращої команди серед ветеранів АТО, – говорить Руслан Руденко. – Потім ця найкраща команда уже виходить на міжнародний рівень: у нас налагоджені зв’язки з країнами НАТО, цього року наша команда-переможниця їздила до Словаччини. Ми плідно співпрацюємо зі своїми побратимами з країн НАТО у царині спортивної реабілітації».

Для зручності пересування і проведення матчів чемпіонат розділено на шість дивізіонів: західний, центральний, східний, північний, південний та місто Київ. У кожному дивізіоні не менше 10-12 команд. «Якщо говорити про кількість залучених ветеранів АТО, то в середньому склад команди 30 осіб, – пояснює Руслан Руденко. – Грає 11, це великий футбол. Але в заявці дозволяється залучати 30 учасників бойових дій – хтось їде в зону АТО, хтось на ротацію. Ці 30 осіб протягом року беруть участь від однієї команди. Якщо помножити на 74 команди, то можна підрахувати, що це більше двох тисяч учасників АТО, які проходять реабілітацію через футбол. Це реально наймасштабніша спортивна реабілітація для учасників АТО. Таким чином ми її проводимо четвертий рік».

Для того, щоб потрапити в команду, боєць повинен мати лише дві речі: бажання та посвідчення УБД. Ніяких додаткових фільтрів (вік, фізична форма тощо) не існує – адже головною метою є не світові рекорди, а реабілітація. «У нас сформована команда з поранених, є навіть ті, що грають із осколками в тілі, – розповідає  Руслан Руденко. – Не конче бути майстром спорту. Якщо є бажання, ми надамо можливість – будь ласка, з побратимами відпочивай на полі, і не має значення, де ти воював – чи в лавах ЗСУ, чи в Національній гвардії, чи в прикордонній службі».

 Команди формуються як на базі діючих військових частин та військових комісаріатів, так і з ветеранів за територіальним принципом. «Якщо, наприклад, звертаються до нас через Facebook чи по телефону, ми рекомендуємо найближчий клуб або допомагаємо створити власну команду, власними зусиллями вирішуємо питання, – говорить Руслан Руденко. –  Громадська спілка “Всеукраїнське об’єднання учасників АТО”, всеукраїнська ветеранська організація, представлена в кожній області і в більшості районів України, і наші представники допомагають з усім. Власними силами ветеранів АТО, власними силами нашої Федерації ми забезпечуємо можливість проведення змагань, виключно на власній ініціативі: пишемо листи на місцеві органи влади, на футбольні клуби, які не байдужі готові допомогти  – надають футбольні м’ячі, форму тощо. Усе відбувається завдяки нашим небайдужим партнерам. Але все це не державна допомога. На жаль, з боку держави тільки гасла, тільки слова, порожній піар, а конкретної, суттєвої допомоги від державних інституцій ми не отримали». Поки що Федерації доводиться задовольнитися тим, що всеукраїнські змагання «Відкритий чемпіонат з футболу серед команд Ліги учасників АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО» цього року внесений у календар заходів Міністерства молоді і спорту. Однак державної підтримки цієї програми це не означає. «Ми зверталися до Міністерства соціальної політики, Міністерство молоді і спорту, але поки що залишаються одні слова, – говорить Руслан Руденко. – Ні копійки на неї не виділялося і не виділяється».

Окрім самих учасників бойових дій, формуються також команди дітей учасників АТО. Постійні акції «Мій тато – герой» та «Воїн АТО – герой України» підтримала переважна більшість клубів прем’єр-ліги, крім «Шахтаря». Діти футболістів-АТОвців виводять на кожен матч як своїх батьків, так і спортсменів-професіоналів – з київського «Динамо», львівських «Карпати», уманської «Зорі», чернігівської «Десна», одеського «Чорноморця»… Самі футболісти виходять у футболках із написом «Воїн АТО – герой України», а діти – у футболках «Мій тато – герой». «Ми залучаємо дітей до патріотичного виховання молоді: вони бачать, що їхні батьки можуть не лише воювати, а й грати у футбол, – вважає Руслан Руденко. – Це викликало позитивні емоції як у батьків-ветеранів, які бачили, що їхні діти виходять із зірками футболу, так само і в діток, які, виходячи з професійними футболістами в футболках “Мій тато – герой”, таким чином виражають вдячність і повагу своїм батькам».

За два роки більше двох із половиною тисяч дітей ветеранів АТО були задіяні в програмі «Мій тато – герой». Утім, самі діти також мають можливість пограти у футбол: наразі вже сформовано близько десяти дитячих команд по Україні, і не за горами дитячий турнір. Виводити футболістів на поле  можуть діти від 6 до 14 років, а грати – з 8 до 16 років.

Отже, якщо ви учасник бойових дій або його дитина і любите футбол, вам сюди або сюди. Утім, якщо просто хочете повболівати, то також сюди.

Джерело: golosua.info

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Відпочинок для учасників АТО | Проекти від волонтерів та ветеранів

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | відпочинок

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.