28.10.2018
3080

Про величезний потенціал для зростання в українських захисників


"Війна прокачала" їх - це вже зовсім інший рівень організаційних навичок, усвідомленості, продуктивності. Ми осягаємо це тренінгами особового зростання, розумними книгами - а вони отримали в прискореному режимі. Ці якості - величезний потенціал для зростання. Але вони не бачать, де застосувати цей потенціал".

У центрах для ветеранів цих бійців залучають до громадської діяльності. Їм дають якусь мету, наприклад, давайте відбудуємо парк для дітей. Енергію хлопців, їх бажання робити щось важливе направляють в мирне русло. Їм говорять: ви відстоювали нашу країну там, а тепер давайте відбудовувати її тут, разом.

Багато бійців стикаються з тим, що близькі не розуміють їх стану, не готові підтримувати. Без можливості впоратися зі своїми переживаннями, вимовити їх, вони замикаються в собі, не хочуть ні з ким контактувати, занурюються в апатію. Але спілкуватися для них дуже важливо. Зцілення відбувається, коли проблему промовляєш, а не заганяєш углиб. І важливо спілкуватися саме з тими, хто розуміє, що відбувається з людиною, а не знецінює його переживання. У цьому сенсі спілкування бойових побратимів - безцінна можливість для адаптації.

У Ізраїлі у бойових діях брали участь 70% людей, але там найнижча статистика по посттравматичному синдрому. Вони дуже добре розуміють один одного. У сім'ї, де чоловік повернувся з бойових дій, дружина, майже напевно, теж служила. І вона не скаже: ти що, хворий? Як це ти боїшся фейєрверків? Давай, контролюй себе.

У кожному місті України є центри підтримки ветеранів АТО. Там бійці знаходять побратимів, спілкуються і допомагають один одному за принципом "Рівний рівному". Вони потрапляють в середу тямущих людей.

Що робити родині бійця?

Прийміть стан вашого чоловіка, як неминучість. 

Він відновиться, але на це треба час. Наберіться терпіння і розуміння. 

Відрегулюйте побут 

Щоб розуміти, що відбувається з чоловіком, проаналізуйте, як мислить боєць під час війни. Постарайтеся не видавайте різких звуків, не ляскайте дверима, особливо вночі. Не робіть різких рухів. Не підходьте до людини ззаду - він може автоматично відреагувати на це, як на напад. Краще окликніть його, щоб він міг обернутися. 

Не нагнітайте ситуацію

Так, повернувшись з війни, чоловіки зазнають проблеми. Але, якщо постійно твердити про агресію і алкоголізм військових, про підвищений відсоток розлучень, людина, повертаючись з фронту, мимоволі підлаштовуватиметься під стереотип поведінки, якої від нього чекають. 

Не обмежуйте спілкування з бойовими побратимами 

Це дуже важливо для бійців, особливо в перші місяці після війни. Це середовище, де ветерани знаходять розуміння, можуть спокійно говорити про пережитий досвід. Це те саме продуктивне спілкування, яке дозволяє повернутися в мирне життя, і знайти собі застосування в ній. 

Не знецінювати пережитий досвід чоловіка

Людині, яка повернулася з війни, треба відновитися, повернутися в себе. Різним людям для цього треба різний час. Не треба говорити: "О, у тебе що такі слабкі нерви"?, "Вася теж служив, але у нього немає таких проявів". Цим ви не підбадьорите людину, а заподієте йому біль і втратите його довіру. У усіх військовий досвід різний, і реакція психіки різна. Це не те, що можна вибрати. Коли розводиться звичайна сім'я, на це не звертають уваги. Коли розводиться сім'я після повернення чоловіка з АТО, громадська думка засуджує: кинула героя, він таке переніс, а вона не зрозуміла, не потерпіла. Але в цій ситуації питання не до жінки, а до оточення, які занадто люблять лізти в чужі справи із засудженням і радами. І до ЗМІ, які формують монолітний образ воїна з АТО.

Джерело: Інтернет. Автор невідомий

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | ПТСР

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

18.10.2020 Чи можливий ріст після травми? Думка експерта

25.03.2020 Посттравматичний стресовий розлад, черепно-мозкова травма, секс і стосунки

23.03.2020 Вторинний травматичний синдром – воєнна травма дружини (Коли війна приходить в дім, частина 7)

23.03.2020 ПТСР чи черепно-мозкова травма? (Коли війна приходить в дім, частина 6)

23.03.2020 Посттравматичний стресовий розлад, ПТСР (Коли війна приходить в дім, частина 5)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.