28.10.2018
4646

Об'єктивного розуміння, що переживають і відчувають люди, які пройшли війну, у суспільства немає...


"У нас дві крайнощі: з одного боку - ідеальний герой, непогрішний і з ореолом, з іншого боку - неадекватні алкоголіки, які кидають гранати в натовп, б'ють дружину, розводяться і тд".

Об'єктивного розуміння, що переживають і відчувають люди, які пройшли війну, у суспільсьва немає...

А, означає, близькі не готові до того, що їх чекає, не знають, як зрозуміти бійця і допомогти йому. Якщо нерозуміння в сім'ї заходить занадто далеко, треба ставити питання руба: тобі важливіше принципово не йти до психолога, або зберегти сім'ю? Я хочу сім'ю, тому давай пробувати. Не допомагає один психолог - шукайте іншого, третього.

Але, у будь-якому випадку, агресію і насильство терпіти не можна. Жінка повинна робити так, як комфортно і безпечно їй і її дітям. Нас ніхто не учить справлятися із стресом. Ходити до психолога взагалі не прийнято, а найпоширеніший спосіб заспокоїтися - алкоголь. Але він тільки підвищує тривожність і агресію. Звичайно, не можна змусити коня пити воду, і рішення звернутися по допомогу повинне виходити від самого бійця. Але багато чоловіків переконані, що піти до психолога або до психотерапевта - це недозволенна слабкість. "Я мужик, я впораюся сам".

"Деякі упевнені, що звернення до психолога автоматично вішає на них ярлик " псих".

Були випадки, коли бійці, дізнавшись, що в їх місті відкрився Центр психологічної підтримки для дружин військових, дзвонили з передовій дружині і забороняли туди йти, щоб "не засміяли сусіди". Якщо побратими чоловіка і самі схильні до таких же упереджень, звертайтеся безпосередньо в місцевий центр підтримки ветеранів АТО.

Ці організації цілеспрямовано навчають колишніх бійців, щоб вони могли працювати з побратимами, допомагати їм справлятися з наслідками посттравматичного синдрому.

Хлопці самі зв'язуються з бійцями, яким потрібна допомога, і допомагають їм вибратися з шкаралупи посттравматичного стану. Вже є декілька сотень фахівців, які готові прийти, поговорити про бої, про переживання, як рівний з рівним.

Це найефективніший спосіб роботи. Якщо людина не хоче йти до терапевта, він може піти на курси психологічної самодопомоги. Там учать техніці дихання, що робити при безсонні, або при панічній атаці, або як вивести себе із ступору.

Джерело: Інтернет. Автор невідомий

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Соціалізація після АТО

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.