29.06.2019
3296

Життя після АТО. Головне - не дати себе використати


Головне завдання – не дати себе використати

Держава виконує досить багато з узятих на себе зобов’язань стосовно учасників АТО та їх сімей. Працюють соціальні служби, реабілітаційні центри, координаційні ради, психологічні консультаційні пункти… Але «працюють» також і деструктивні сили, що планують використовувати хлопців у своїх власних цілях.

На жаль, дехто з учасників АТО через недостатню поінформованість та загальну дезорієнтацію, що викликана періодом відірваності від загальних соціально-політичних процесів, можуть стати жертвою маніпуляторів і нечесних ділків від політики чи криміналітету.

Затягування до кримінальних структур

Злочинним угрупуванням вкрай потрібні люди, що звикли виконувати накази та вміють тримати зброю в руках. Тому колишні воїни ризикують стати найманцями для всіляких сумнівних справ: рекету, рейдерських атак, вибивання боргів, участі в справжніх бандах.

Шляхи залучення до осередків організованої злочинності мають свої особливості: поступовість затягування, використання різного роду спокус та привабливих «магнітів», надання допомоги, яку потім потрібно «відробляти» тощо. В цьому випадку не важко передбачити трагічне майбутнє тих, хто потрапив до тенет відвертих злочинців…

Політикани можуть бути не менш небезпечними

Але, як не дивно, не менш небезпечними та непередбачуваними за наслідками можуть бути спроби залучення атовців до політичної боротьби. Все ніби легально, але часом не набагато відрізняється від кримінальної сфери. Фактично це така сама боротьба за фінанси і сфери впливу. На жаль, ідеться про примітивне обслуговування певних політичних сил, в тому числі закамуфльованих під громадські організації. А починатися все може з  участі в сумнівних масових заходах чи підробітків тітушками в протестних акціях…

Хитрими ляльководами можуть виступати громадські діячі, представники політичних партій, волонтери, народні депутати… На жаль, серед них можуть бути і професійні провокатори, і навіть агенти ворожих спецслужб. Але хто б це не був, до таких людей потрібно ставитися з пересторогою: у них своя, мета, свій інтерес і свої хитрі маніпулятивні методи.

В яких учасниках АТО зацікавлені ділки від політики?

Учасники АТО – це неоднорідна категорія населення, серед якої зустрічаються різні люди. Відповідно і політики шукають абсолютно різні, але в рівній мірі затребувані типажі. Назвемо основні.

«Обличчя партії» – відомі учасники АТО, що користуються повагою в суспільстві.

«Бойовий електорат» – істеричні скандальні особистості, яких можна нацькувати на політичних опонентів.

«Щирі провокатори» – неврівноважені люди, що здатні спровокувати  серйозні протистояння, аж до збройних сутичок.

«Солдати партії» – слухняні контрольовані виконавці, які готові виконати будь-який наказ.

«Масовка» – демобілізовані, що відгукуються на будь-яке запрошення і потрібні лише для створення враження про масову підтримку учасниками АТО певної політичної сили.

Як розпізнати тих, хто хоче тебе використати.


Увага, маніпулятори від політики:

Мають свій особистий чи корпоративний інтерес – корисливий, політичний, іміджевий тощо.

Виголошують гучні полум’яні промови, практикують надмірно емоційні заяви та висловлювання. Грають на почутті патріотизму.

Люблять бити себе в груди, розказуючи, як вони переймаються проблемами АТО-вців та про те, скільки вже для них зробили і ще зроблять.

Практикують надмірну героїзацію колишніх воїнів. Розписують тебе як супермена, людину особливу, героїчну, гідну відігравати важливу роль в суспільстві.

Вдаються до грубих лестощів, грають на твоїй особистій значимості: пропонують щось очолити, показати приклад, «присвоюють»  гучні «чини» та «звання».

Ділять людей на «своїх» та «чужих», «хороших» та «поганих», пояснюють тобі, хто «друг» та «ворог», закликають «вступити у боротьбу», «перемогти»,  «розібратися», «підтягнути друзів».

Пояснюють, з яких причин не варто мати справу з іншими структурами (державними, політичними чи громадськими), що опікуються учасниками АТО.

Пропонують доєднатися до своєї громадської чи політичної сили або ініціюють створення нової. Пояснюють, чому не варто приєднуватися до інших сил з числа вже існуючих, але не контрольованих ними.

Створюють штучні перепони в отриманні допомоги від місцевої влади та державних органів або ж створюють враження, що ця допомога отримана лише завдяки їх діяльності (контролю, «вибиванню», впливу тощо).

Запрошують до участі в сумнівних мітингах, пікетах, інших масових публічних заходах та акціях.

Не сприяють вирішенню соціальних та сімейних проблем, підігрівають пристрасті.

Можуть діяти за принципом мафії: допомагати вирішувати якісь проблеми (іноді ними ж спровоковані), щоб заручитися особистою відданістю.

Накручують, збурюють, налаштовують на «рішучі дії», закликають «навести лад», взяти щось або когось під свій контроль.

Культивують очікування можливих «провокацій», до яких потрібно «бути готовими»: тримати зброю напоготові, мати опорні пункти, в тому числі такі, що працюють вночі.

Провокують і стимулюють в своїх цілях нецивілізовану неврівноважену, істеричну поведінку. Схвально ставляться до публічних істерик з боку учасників АТО з криками, погрозами і звинуваченнями. Використовують таку поведінку під час публічних акцій, візитів «під відеокамеру» до представників влади тощо.

Багато обіцяють – або одразу, або після того, як “наведуть лад”, прийдуть до влади тощо.

Часто підштовхують на керівні посади когось із атовців, залишаючись сірими кардиналами та ляльководами. При цьому можуть як входити до структур, які самі ініціюють, так і бути зовсім у стороні, впливаючи лише на керівників організації.

Використовують підкуп у різних формах – знижки в торгівельних точках, подарунки, влаштування бучних свят, шашлики на природі тощо.

Не гребують тим, щоб завоювати дешеву популярність знижками на  алкогольні напої та наявністю спиртних напоїв на заходах, які вони організують.

Глобалізують проблеми учасників АТО, перебільшують страждання і значимість цієї соціальної групи.

Культивують споживацькі настрої і орієнтацію на пільги від держави. Не допомогають демобілізованим самим брати до рук свою долю, ставати на ноги, достойно заробляти, допомагати іншим.

Не ініціюють заходів, спрямованих на прості мирні корисні справи, не пропонують сильним і мужнім хлопцям робити щось для міста чи села, допомагати стареньким, нужденним і обездоленим, працювати з дітьми та підлітками.

Знецінюють  психологічну та психіатричну допомогу, оскільки зацікавлені в психічно нестабільних, схильних до зловживання алкоголем учасниках АТО, які погано себе контролюють і дають собою маніпулювати.

Зовсім не обов’язково маніпулятори від політики будуть використовувати одночасно всі вищезгадані прийоми, але застосування навіть одного чи декількох з них  достатньо, щоб зупинитися і замислитися: хто поряд зі мною, навіщо я йому (їй) потрібен?  І навпаки – окремі моменти можуть не свідчити про зловживання довірою, але в комплексі мимоволі наводять на підозру в злочинних маніпуляціях.

Як не стати жертвою маніпуляторів від політики?

Не переоцінюй свій розум і свій досвід. Тобою займатимуться професіонали, які мають досвід залучення людей до своїх тенет,  користуються випробуваними технологіями обробки свідомості. В їх арсеналі може бути психологічне маніпулювання, методи НЛП, навіювання і навіть гіпноз.

Не піддавайся на інформаційні атаки. Багато думай, аналізуй, спостерігай.  Пам’ятай, що маніпуляції починаються з засобів масової інформації, Інтернету, соціальних мереж, а підхоплюються  маніпуляторами, що знаходяться поряд з тобою. Не сприймай нічого на віру, шукай різнопланову інформацію. Слухай різні думки. Не повторюй весь час одні й ті самі тези, лозунги і твердження – це форма самонавіювання.

Не ведись на красиві слова, палкі емоційні промови і гучні заяви.

Не поспішай приєднуватися до будь-яких партій, об’єднань, організацій.  Просто почекай, поговори з людьми, яким ти довіряєш. Подумай про те, що зовсім не обов’язково офіційно ставати частиною якоїсь структури. Завжди залишається можливість приєднатися до конкретної доброї справи.

Пам’ятай про небезпеки та спокуси мирного життя: гроші, влада, алкоголь, лінощі, марнославство.

Зрозумій, що в мирному житті вороги не настільки очевидні. Людина може мати інші політичні погляди, у неї може бути інше бачення шляхів подолання соціальних проблем, але водночас вона може бути порядною, відповідальною і корисною для суспільства.

Уяви собі, ким тебе хочуть бачити: самодостатньою благополучною особистістю чи залежною особою, яка не здатна самостійно вирішувати свої проблеми і якою легко керувати.

Стань дещо обережним і недовірливим – і до своїх колишніх бойових побратимів також. Адже мирне життя більш складне, неоднозначне і різнокольорове. І той, хто був героєм у бою, легко може стати жертвою хитромудрих маніпуляцій в мирному житті. Він тебе запрошує приєднатися до якоїсь сили? Ти можеш вірити йому, але чи не став він уже жертвою промивки мізків?

Не вдавайся до згубних звичок та залежностей, щоб розслабитися. Не пий, не експериментуй з наркотичними засобами. Шукай здорові шляхи розслаблення.  Займайся спортом, фізичними вправами, важкою роботою на свіжому повітрі.

Серйозно оцінюй свій потяг до алкоголю: межа між схильністю до спиртного і алкоголізмом дуже тонка. Пам’ятай, що існують шляхи спасіння: є ті, хто готовий тобі допомогти, є групи самодопомоги, є випробувані методики.  Тобі допоможуть, не чекаючи від тебе послуг у відповідь.

З вдячністю приймай допомогу тих, кому від тебе нічого не треба. Насамперед шукай ті державні структури, які працюють з атовцями:   їм від тебе нічого не треба, окрім того, щоб надати безкоштовну допомогу.

Користуйся послугами психологів. Якщо не готовий до повноцінних консультацій, просто поговори. Звичайна бесіда з психологом може стати поворотною в твоєму житті, підштовхнути тебе до прийняття правильного рішення.

Не ведися на штампи «психолог ніколи мене не зрозуміє, бо не пережив того, що я». Кардіологу не обов’язково самому перенести інфаркт, щоб врятувати пацієнта. Психолог – це фахівець, який не один рік вчився, щоб допомагати іншим вирішувати свої внутрішні проблеми.

Проконсультуйся у психіатра сам і допоможи це зробити іншим учасникам АТО. Це обов’язково для всіх, хто пройшов бойові дії та екстремальні випробування. Декілька місяців пігулок можуть запобігти серйозним ускладненням.

Шукай людей, які мають ті ж самі проблеми, що й ти. Це можуть бути групи самодопомоги або звичайне спілкування з тими, хто переживає аналогічний період у своєму житті.

Не відкладай життя «на потім»: «коли настане мир», «подолаємо всіх ворогів», «наведемо лад», «вирішимо всі проблеми» тощо.

Думай про тих, кому можеш допомогти ти.  Відчувай себе сильним, мужнім і шляхетним захисником і помічником.

Слідкуй за громадським життям у місті, приєднуйся до конкретних добрих справ, бери участь в акціях та активістських заходах. Обери той соціально корисний напрямок, який тобі цікавий і в якому ти можеш бути найбільш ефективним.

Не віддаляйся від родини – від жінки, дітей, братів, сестер, батьків… Сім’я – це твій тил, твій власний світ, який не можна проміняти на сторонніх із сумнівними цілями.

Зроби свою сім’ю щасливою. Дбай про дітей і батьків. Даруй їм увагу, турботу, свою стабільність, врівноваженість і оптимістичний погляд у майбутнє. Виявляй любов до дружини. Пам’ятай, що зробити щасливим тебе зможе тільки жінка, яку щасливою зробив ти.

Джерело: ЦСПР

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Соціалізація після АТО

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога

На цю ж тему

17.12.2020 Шлях повернення ветерана до життя в мирному суспільстві. Як його полегшити?

18.03.2020 Битви на домашньому фронті – це відгуки війни (Коли війна приходить в дім, частина 1)

10.08.2019 ДОРОЖНЯ КАРТА щодо забезпечення учасників АТО соціальною та професійною адаптацією

28.10.2018 Об'єктивного розуміння, що переживають і відчувають люди, які пройшли війну, у суспільства немає...

4.07.2018 «На війні я втратив дар мови», – учасник АТО Руслан Кашаюк

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.