22.03.2020
3902

Що таке посттравматичний стресовий розлад, ПТСР (Коли війна приходить в дім, частина 4)


ЩО Є ПРИЧИНОЮ ПТСР? 

Не лише війна. Це може бути будь-яка трагічна подія, під час якої людина піддається серйозній травмі чи загрозі смерті. Ми хочемо підкреслити слово «може», оскільки поява ПТСР можлива, але не обов'язкова. Дослідження показують, що 75% людей протягом життя стикаються з трагічними подіями, проте лише в 10–25% це приводить до посттравматичного стресового розладу. Не всі експерти єдиної думки щодо того, чому з одними людьми це відбувається, а з іншими – ні, але в більшості випадків це залежить від інтенсивності пережитого стресу й багатократності трагічних подій. Більше того, якщо людина мала травми в дитинстві чи в юності (побиття, сексуальне насилля, зрада, викрадення, напад), це підвищує ймовірність виникнення ПТСР у зрілому віці. 

Події, що приводять до ПТСР, – війна, фізичне або сексуальне насилля, викрадення, тероризм, тортури, природна чи техногенна катастрофи, нещасний випадок, смертельний діагноз, почуття провини, участь у незаконних збройних формуваннях, вбивство невинних (випадково чи навмисно). ПТСР так само може виникнути в людини, яка була свідком трагічних подій або дізналася про страждання близької людини. 

Розлад може бути ще серйознішим і тривалішим, якщо травма була заподіяна умисними діями людини, а не отримана в результаті нещасного випадку або стихійного лиха.

Посттравматичний стресовий розлад може бути складнішим і довшим, якщо травма була завдана навмисно, а не є результатом нещасного випадку чи стихійного лиха.

ФІЗІОЛОГІЯ, ПСИХОЛОГІЯ І ТЕОЛОГІЯ ПТСР 

Наш мозок складається з двох півкуль. Ліва півкуля відповідає за логіку й аналіз. Ця півкуля аналізує інформацію, що надходить, та обробляє її послідовно й поетапно. Вона так само контролює мову, здібності до читання, письма й математики. 

Ліва півкуля виконує роль «комп'ютера», у той час як права півкуля – «фотоальбому». Права півкуля запам'ятовує обличчя, дає можливість мріяти й будувати гармонійні відносини. Цей відділ мозку відповідає за емоції, інтуїтивне мислення, здібності до музики й образотворчого мистецтва. І, що важливо, саме ця півкуля надсилає нам сигнали у разі небезпеки. 

Крім двох півкуль, виділяють також довгастий мозок або мозковий стовбур, який контролює життєво важливі рефлекси, зокрема дихання, травлення, серцебиття. Мозковий стовбур домінує над двома верхніми півкулями мозку. Незалежно від того, яке мислення переважає – логічне чи інтуїтивне – це не може зупинити серцебиття. Ви можете затримати дихання на якийсь час, проте лише доти, поки рефлекси «не візьмуть гору», примусивши вас зробити вдих. 

Реакція на стрес. Загрозлива життю ситуація запускає в організмі каскади гормональних реакцій. Нервова система дає сигнал наднирковим залозам виробляти адреналін і норадреналін, які, потрапляючи в кров, змушують серце битися частіше, пришвидшують дихання, перемикають енергетичні ресурси тіла на боротьбу із загрозою. Ця реакція відома як «бийся або біжи». 

Зіниці розширюються, це викликає ефект тунельного зору, що звужує периферичне поле зору й допомагає людині сконцентруватися на загрозі. Тисячі м'язів напружуються, викликаючи відтік крові від шкіри до м'язів, роблячи нас здатними до швидких рухів. Шкіра біліє, щоб запобігти непотрібній витраті крові у разі поранення. Рівень цукру й вільних жирних кислот у крові різко підвищується, що наповнює тіло енергією. 70% кисню, що міститься в мозку, направляється до м'язів, щоб ми могли бігти або бити так, як ніколи раніше. Низка гормонів наділяють нас небаченою раніше силою та швидкістю. Сприйняття часу змінюється. Десятихвилинна перестрілка сприймається як хвилинна подія.

Але це ще не все. Наш мозок продовжує працювати. Права півкуля мозку сигналізує про небезпеку, блокуючи ліву півкулю і здатність мислити логічно. Ми отримуємо сигнал: «Досить думати! Треба діяти!» Права півкуля «фотографує» все те, що відбувається в цей момент. А підвищений в стресовій ситуації рівень норадреналіну робить картинку яскравішою та незабутньою. Чіткі образи назавжди залишаються в нашій пам'яті, щоб ми прагнули уникати їх у майбутньому. 

У цей момент в роботу включається стовбур мозку. Ми знаходимося на межі життя і смерті. Ми починаємо діяти на рівні рефлексів. Ніщо інше вже не має значення. Всі життєві сили організму спрямовані на те, щоб вижити.

Пейшенс Мейсон, дружина ветерана війни у В'єтнамі, автор книг і статей про ПТСР, так описала подібну реакцію

«Вижити за будь-якої ціни! Цей інстинкт проявляється не найкращим чином. Страх може викликати мимовільне сечовипускання або дефекацію. Страх змушує дряпати, кусати, забивати людей до смерті прикладом, коли закінчилися патрони. Страх відштовхує друзів і кожного, хто опиняється на шляху до звільнення. Страх сковує, позбавляє здатності боротися за дорогих людей. Страх заморожує, робить неможливим підпорядкування наказам. Люди, які пережили такий страх, згодом або шоковані своєю поведінкою, або соромляться її». 

Дослідження в цій галузі показують, що ваше тіло запускає механізми виживання, незалежно від раси, статі, походження, рівня інтелекту, сім'ї, в якій ви росли, характеру, життєвої позиції або віку. Важливо, щоб ви запам'ятали таке: 

1. Захисні реакції необхідні для виживання. Це те, що зберегло вашому чоловікові життя. При виникненні загрози життю, наше тіло запускає описані вище реакції, інакше смерть неминуча. В такі моменти всі інші здібності: раціональне мислення, розум, прагнення зберегти гідність,– абсолютно марні. 

2. Як би ваш чоловік не намагався, він не міг відключити захисні механізми. Чи може людина зупинити дихання? Ні. Також ми не можемо контролювати поведінку, коли мозок переходить в режим самозбереження. 

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | ПТСР

Позначки: адаптація після війни | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.