23.03.2020
3477

Питання сексуальної близькості (продовження, Коли війна приходить в дім, частина 17)

Фото: Інтернет. Автор невідомий


Дослідіть питання сексуальної близькості

Школа вивчення сім'ї та соціальної допомоги військовослужбовцям, які повернулися з Іраку або Афганістану і їхнім дружинам (при університеті штату Канзас), нещодавно провела дослідження. Згідно з його результатами, найбільш негативний вплив на відносини мають проблеми сексуального характеру.

Після повернення підрозділів із зони бойових дій і багатьох місяців сексуального стримання, абсолютно нормально, що з поверненням чоловіка пристрасть спалахує з новою силою. Однак, якщо він страждає від бойової психічної травми, у нього можуть швидко розвинутися проблеми з потенцією, що є одним з найбільш поширених симптомів травми. Антидепресанти можуть викликати статеву слабкість як один з побічних ефектів. Для більшості чоловіків це є ганебною подією, і може змусити його уникати сексу через страх того, що в нього й далі може «не виходити». Також він може уникати особистих контактів з дружиною як вияв симптомів ухилення. Якщо цими проблемами не займатися на ранніх стадіях, реакція багатьох дружин військових з часом може стати такою: «Секс? А що це таке?»

Багато дружин помилково сприймають втрату сексуального інтересу з боку своїх чоловіків як особисте відкинення та ознака того, що вона для нього перестала бути привабливою. Вона може переживати депресію через холодність свого чоловіка або відповідати на відчуження чоловіка власним відчуженням. Заради врятування шлюбу вона може намагатися робити спроби відновлення сексуального спілкування, але будучи знову відкинутою, може поринути в глибоку депресію чи невпевненість у собі.

Якщо це відбувається з вами, ми хочемо вас запевнити: сексуальні проблеми вашого чоловіка включають набагато більше чинників, ніж ваша привабливість чи непривабливість. Якщо ви попросите його пояснити свої дії, він не буде знати, що вам сказати. Він відчуває таке ж сум'яття, як і ви. 

Ветеран в'єтнамської війни на ім'я Джим ділиться в книзі Афродіти Матсакіс «В'єтнамські дружини»: 

«Останнім часом я часто думаю про В'єтнам. І ці думки заважають буквально всьому. Мене охоплює депресія, і це приводить до повного фіаско в ліжку. Моя дружина нормально реагує, якщо у мене не виходить. Вона любить мене таким, який я є. Але все ж я терпіти не можу навіть говорити з нею, незважаючи на всю її любов до мене, можливо тому, що я себе так сильно зневажаю. Я відвертаюся від неї, тому що не хочу, щоб вона бачила моє обличчя. Я хочу заховати все, що відбувається в мене всередині – страх, гнів, ненависть. Я хочу, щоб вона пішла, але водночас вона мені потрібна. Крім неї, в мене нікого немає... Коли я це відчуваю, мені здається, що я з’їхав з глузду, – я відштовхую від себе одну з небагатьох людей в цьому світі, кому я небайдужий».

Небажання вашого чоловіка вступати з вами в інтимні стосунки може мати в своїй основі страх – страх нападу або страх втратити над собою контроль. Доктор Матсакіс зазначає: 

«Певні аспекти сексуальних відносин можуть викликати у ветеранів страх. Необхідність зняти одяг і лягти може змусити його відчути себе вразливим і беззахисним. Також він може відчувати загрозу через те, що двері спальні будуть зачинені чи буде вимкнене світло. Але на більш глибокому рівні ветеран, значно сильніше, ніж будь-який інший чоловік, може відчувати загрозу від сексу, тому що він має на увазі “здачу себе” жінці та підпорядкування сексуальному бажанню. І хоча чоловік може дуже хотіти сексуального задоволення та розрядки, він може боятися втратити контроль, що передбачає підпорядкування бажанню».


Занадто часто!

Деякі дружини ветеранів, які перенесли бойову травму, стикаються з протилежною проблемою: чоловіки наполягають на сексуальних відносинах кілька разів на тиждень або на день. Секс стає їхньою першочерговою необхідністю, і коли дружини їм відмовляють, вони відчувають себе нелюбимими й відкинутими. Для цієї категорії чоловіків секс є не засобом сексуальної розрядки, а засобом захисту, самооцінки й «перемоги». Це може відбуватися через сильне почуття самотності, пережите людиною з бойовою психічною травмою. Ізолюючи самих себе, вони позбавляються звичайних посмішок, обіймів, компліментів чи будь-яких візуальних, вербальних і фізичних виявів, які мають місце в нормальних стосунках з друзями, котрі їх підтримують. Таким чином секс замінює глибоке емоційне спілкування або навіть звичайне спілкування з друзями. Для інших ветеранів, у яких за ПТСР набагато більше виявляються симптоми «порушення», статевий акт стає способом заспокоїти емоції, відчути, що він контролює ситуацію, та підтвердити свою мужність. Дружина стає для нього людиною, яка виконує роль заспокійливого засобу, що у більшості жінок викликає обурення. 


Яке рішення?

Сексуальні проблеми, що виникають у сімейних пар, дуже складні. Було б неможливо розібратися зі всією цією складністю навіть в окремій книзі, не кажучи вже про частину одного з розділів, як у нашому випадку. На користь підуть час і думка професійного посередника. Відповідно до того, як ви будете працювати над багатьма іншими питаннями, висвітленими в цій книзі, багато ваших сексуальних проблем теж можуть вирішитися. 

А поки що ви з чоловіком повинні старатися не уникати одне одного, а цілеспрямовано намагатися возз'єднатися на всіх рівнях. Заново розпалюйте вашу дружбу й романтичні аспекти ваших стосунків. У своїй книзі «Мужність після вогню» автори Армстронг, Бест і Доменіці пишуть: 

Якщо воєнний досвід і досвід бойових дій сильно змінив вашого чоловіка, у вас може з'явитися відчуття, що ви живете з чужою людиною. Постарайтеся заново пізнати одне одного з розумінням того, що жоден з вас може ніколи більше не стати тією людиною, з яким ви познайомилися спочатку. Призначте собі побачення на один з вечорів, щоб познайомитися заново. Можливо, вам доведеться переглянути свої базові цінності й пріоритети, якщо в одного з вас або у вас обох вони змінилися з моменту участі вашого чоловіка в бойових діях.

(далі буде)
_________________________
Попередні статті тут: http://life-after-ato.com.ua/category/158

Джерело: Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Коли війна приходить в дім, © Кріс і Ранелла Адсит | Секс після АТО

Позначки: адаптація після війни | комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

23.03.2020 Як допомогти дитині вправитися зі стресом (Коли війна приходить в дім, частина 24)

23.03.2020 Механізми відносин у сім'ї (Коли війна приходить в дім, частина 23)

23.03.2020 Чи можуть діти страждати на посттравматичний стресовий розлад? (Коли війна приходить в дім, частина 22)

23.03.2020 Як створити безпечну й здорову атмосферу для ваших дітей (Коли війна приходить в дім, частина 21)

23.03.2020 Як створити вдома цілющу атмосферу (Коли війна приходить в дім, частина 20)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.