21.07.2020
33754

Перша допомога при ударах, розтягненнях і розривах зв’язок, вивихах

Фото: АrmyІnform

Забій виникає при ударі тупими предметами, падінні, дії ударної хвилі, при вибухах снарядів, мін, авіабомб. На місці удару швидко з’являється набряк, синець. В результаті розриву великих судин під шкірою утворюється скупчення крові (гематоми). Удари призводять до порушення функції пошкодженого органу. Якщо забої м’яких тканин тіла викликають лише біль і помірне обмеження руху кінцівок, то забої внутрішніх органів (мозок, печінка, легені, нирки) можуть привести до тяжких наслідків у всьому організмі і навіть до смерті.

При ударі насамперед необхідно забезпечити спокій пошкодженій ділянці тіла. З метою припинення подальшого крововиливу в м’які тканини на місце забитого накладають тугу пов’язку, піднімають уражену ділянку тіла. Для зменшення болю і запальних явищ до місця удару прикладають холод. При наявності подряпин, їх змащують йодом (дезинфектантом) У важких випадках потерпілого негайно евакуюють на більш високий рівень медичного забезпечення.

Розтягнення та розриви зв’язок

При рухах в суглобі, що перевищують його фізіологічний обсяг, або рухах в невластивому для суглоба напрямку виникають розтягнення та розриви зв’язок.

Розтягнення характеризується появою різкого місцевого болю і значним порушенням функцій суглобів. Перша допомога при розтягненнях така ж, що і при ударах. При розриві зв’язок потерпілому необхідно забезпечити спокій, накласти тугу пов’язку на місце пошкодженого суглоба. Для зменшення болю потерпілому дають знеболювальне, до місця травми прикладають лід.

Вивих – зміщення суглобових кінців кісток. Часто вивих супроводжується розривом суглобової капсули. Найчастіше вивихи бувають в плечовому суглобі, в суглобах нижньої щелепи і пальців рук.

Ознаками вивиху є: біль у кінцівці, різка деформація (западання) ділянок суглоба, відсутність активних і неможливість пасивних рухів в суглобі, фіксація кінцівки в неприродному положенні, що не піддається виправленню, зміна довжини кінцівки, найчастіше її укорочення.

Домедична допомога при вивиху полягає в проведенні заходів, спрямованих на зменшення болю: холод на місце пошкодженого суглоба, дача знеболюючого, іммобілізація кінцівки в тому положенні, яке вона прийняла після травми. Верхню кінцівку підвішують на косинці, нижню – іммобілізують за допомогою шин або підручних засобів. Вправлення вивиху здійснює лікар. При вивихах верхніх кінцівок потерпілого направляють на більш високий рівень медичного забезпечення (пішки, транспортом). Постраждалих з вивихом нижніх кінцівок транспортують в положенні лежачи.

За матеріалами medsanbat.info

Джерело: Військовий навігатор України

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: медична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

13.08.2020 Як зрозуміти, що людина тоне, і вчасно допомогти?

21.07.2020 Сонячний та тепловий удар: симптоми і перша допомога

23.06.2020 Вправа "5-4-3-2-1": техніка заземлення для зменшення стресу і тривоги

26.03.2020 Надзвичайний стан в країні. Що це таке

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.