21.07.2020
8473

Сонячний та тепловий удар: симптоми і перша допомога

Фото: Військовий навігатор України

Проводячи багато часу поза укриттям в жарку пору року, солдат постійно стикається з цим ризиком отримати тепловий чи сонячний удар, які дуже часто взаємопов’язані.

Сам по собі тепловий удар є хворобливий стан, що з’являється в результаті тривалого впливу високої температури на організм. Простіше кажучи, це перегрів організму. Природно, що отримати його можна, перебуваючи довгий час під прямим впливом сонячних променів, але тепловий удар відбувається навіть простіше, ніж сонячний – буває досить провести кілька годин в задушливому приміщенні або пропрацювати якийсь час в дуже щільною одязі, в той час як для сонячному потрібні практично курортні умови.

Який механізм згубного впливу теплового удару на організм? Для його нормального функціонування температура людського тіла не повинна бути вище 37 градусів, а в результаті перегріву в організмі посилюються процеси теплоутворення і одночасно сповільнюються процеси тепловіддачі. В результаті всі життєві функції серйозно порушуються аж до зупинки серця в особливо складних випадках.

СИМПТОМИ ТЕПЛОВОГО І СОНЯЧНОГО УДАРУ

Симптомами теплового удару є запаморочення і головний біль, слабкість, блювання, прискорене дихання і пульс, висока температура тіла, м’язові спазми, повністю відсутнє потовиділення, суха гаряча шкіра, втрата свідомості. У разі ж сонячного удару всі симптоми проявляються сильніше і проходять довше. При першому їх прояві потрібно відразу почати надавати допомогу при тепловому ударі.

СОНЯЧНИЙ УДАР. ГРУПИ РИЗИКУ

  • Під тривалим впливом тепла і сонячних променів отримати сонячний удар може абсолютно будь-яка людина, але все ж є люди, найбільш схильні до перегріву. це:
  • Люди, які страждають на діабет і серцево-судинними захворюваннями, а також приймають препарати діуретики.
  • Люди з надмірною вагою.
  • Люди, що працюють на спеці або в умовах високих температур.
  • Люди, які зловживають алкоголем.
  • Люди, чий організм зневоднений.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ОТРИМАТИ СОНЯЧНИЙ УДАР?

Для того щоб знизити ризик теплового удару, досить слідувати перерахованим рекомендаціям:

  • По можливості носити світлий, що не утрудняє рухів одяг з натуральних тканин і не забувати про головні убори.
  • Необхідно скоротити фізичну активність на відкритому повітрі в жарку пору, особливо вдень. Інтенсивні спортивні тренування варто перенести на ранок і вечір.
  • Важливо пити достатню кількість рідини, але при цьому скоротити вживання кави і міцного чаю, а також газованих напоїв. Алкоголь у спеку бажано виключити повністю.
  • Приймати їжу варто невеликими порціями, але часто.
  • Ні в якому разі не залишатися надовго в закритій машині.
  • Стежити за температурою тіла – якщо вона піднялася вище 37 градусів, значить, організм намагається з чимось впоратися, а в даному випадку – з перегрівом.

Надання першої допомоги при СОНЯЧНОМУ (теплові) УДАРІ

При підозрі на перегрів у іншої людини необхідно викликати медка. Якщо це з якихось причин неможливо або важко, спробуйте надати потерпілому першу допомогу при сонячному ударі, яку, до речі, потрібно почати надавати і в разі очікування медика. У комплекс заходів допомоги при сонячному ударі входять наступні дії:

  • Помістити людину в тінь або добре провітрюється, забезпечивши рясне пиття або охолодження. Важливо укладати людину строго на спину!
  • Бажано звільнити людину від одягу або хоча б від тугих і вузьких її частин – ременя і т.д.
  • При можливості занурити потерпілого в прохолодну воду, обернути його мокрим простирадлом або просто протирати водою його тіло.
  • Для якнайшвидшого охолодження людини можна використовувати віяло або вентилятор, а також обкласти його пакетами з льодом або замороженими продуктами.

НАСЛІДКИ ТЕПЛОВОГО УДАРУ

Крім загострень існуючих захворювань, які можуть привести до летального результату, тепловий та сонячний удари можуть ці захворювання спровокувати. До числа найбільш серйозних наслідків перегріву організму відносяться офтальмологічні проблеми, серцево-судинні захворювання, неврологічні патології аж до інсульту, порушення координації рухів і т.д. Це пояснюється тим, що тривалий вплив сонячних променів на кору головного мозку не може не залишитися для організму непоміченим і призводить до різного роду проблем, починаючи від головного болю і закінчуючи смертельними патологіями. Тому такою важливою є профілактика та своєчасна допомога при сонячному ударі.

Джерело: Військовий навігатор України

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: медична допомога | про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.