13.08.2020
18926

Зарахування участі в АТО до пільгового трудового стажу рік за три


Якщо на момент призову особа працювала на посадах, які дають право на пільгову пенсію, час проходження служби, упродовж якого вона брала участь в антитерористичній операції, зараховується до пільгового трудового стажу один місяць за три. Таку правову позицію нещодавно висловив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 185/7049/16-а.

Позивач з 1991 року працював на різних посадах у гірничо-видобувній галузі, що дає право на отримання пільгової пенсії за умови зайнятості на цих роботах не менше 25 років. Проте в жовтні 2014 року його мобілізовано до лав Збройних Сил України.

Після виключення зі списків військової частини, у червні 2016 року особа звернулася до Тернівського відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Павлоградського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Проте комісія учаснику бойових дій відмовила, не зарахувавши період безпосередньої участі в антитерористичній операції до пільгового трудового стажу.

Вже в серпні 2016-го позивач звернувся до суду для відновлення своїх прав.

Результатом майже чотирирічної тяганини стала постанова Верховного суду, якою вимоги позивача задовольнили. Зобов’язали управління Пенсійного фонду зарахувати до спеціального та пільгового стажу час безпосередньої участі військовослужбовця в антитерористичній операції з жовтня 2014 року по вересень 2015 року (з невеликими перервами відповідно до наданих позивачем документів) у потрійному розмірі. Крім того, Феміда присудила особі виплатити пенсію за віком на пільгових умовах з дати звернення до підрозділу Пенсійного фонду.

Правова позиція

Дослідивши спірні правовідносини, колегія суддів Верховного Суду посилалася на статтю 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», згідно з якою військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, пов`язаній із захистом Вітчизни.

Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Частиною четвертою вказаної статті Закону передбачено види військової служби, до яких, і зокрема, віднесено й військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період.


Статтею 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або обіймала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію Закону України «Про пенсійне забезпечення» або на пенсію за віком на пільгових умовах до набрання чинності Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходження строкової військової служби, які зараховують до пільгового стажу, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах. Час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України «Про оборону України», зараховується до їхньої вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Статтею 57 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено пільги щодо обчислення стажу за час перебування у складі діючої армії та встановлено, що час служби зараховується до стажу роботи на пільгових умовах, у порядку, встановленому для обчислення строків цієї служби при призначенні пенсії за вислугою років військовослужбовцям.
Пунктом 2.3 розділу 2 Положення № 530 передбачено, що час проходження служби, упродовж якого особа брала участь в антитерористичній операції, зараховується на пільгових умовах — один місяць служби за три.

Аналіз наведених норм матеріального права дав підстави Верховному Суду для висновку, що зазначена служба підлягає зарахуванню до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах — один місяць служби за три місяці.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом у постановах від 5 червня 2018 року у справі № 348/347/17, від 30 липня 2019 року у справі № 346/1454/17 та від 2 квітня 2020 року у справі № 185/4140/17 (92-а/185/282/17).

Автор: Олена Дудко – кореспондент АрміяInform
Інформація публікується з відкритих джерел: Інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM

Джерело: Військовий навігатор України

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Пенсії військовослужбовцям | Працевлаштування ветеранів

Позначки: юридична допомога | пенсія військовослужбовцям

На цю ж тему

30.07.2021 Мінімальна пенсійна виплата для учасників бойових дій зросла на 45% відсотків

8.12.2020 Депутати схвалили підвищення пенсій військовим

8.12.2020 Парламент підтримав законопроєкт щодо пенсій для військовослужбовців

1.12.2020 Пенсія військовослужбовця: чому суд може відмовити у перерахунку

21.07.2020 Мінсоцполітики розробляє способи підвищення пенсій сім’ям військових, загиблих в АТО/ООС

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.