14.08.2020
9678

Інформація про індексацію грошового забезпечення військового


ДО УВАГИ ВСІХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЯКІ ЗВІЛЬНИЛИСЬ ТА ПЛАНУЮТЬ ЗВІЛЬНЯТИСЬ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ

Якщо ви вже звільнилися із лав ЗСУ і з вами не було проведено повного розрахунку, зокрема індексації заробітної плати, то у вас є всі підстави для звернення до суду щодо стягнення таких виплат.

Все, що треба знати про індексацію грошового забезпечення військовослужбовців

Індексація – це сума, яка нараховується працівникам для захисту їх доходів від інфляції, передбачена Законом України «Про індексацію грошових доходів населення». Головним завданням індексації є соціальний захист громадян, можливість частково або повністю відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг.

Це механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення»).

Ці кошти спрямовані на підтримання достатнього життєвого рівня громадян у зв’язку зі зростанням цін на товари та послуги (Рішення КСУ від 15 жовтня 2013 року у справі № 9-рп/2013).

Чи мають право військовослужбовці на індексацію грошового забезпечення?

Так, оскільки це прямо встановлено у постанові КМУ «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 17 липня 2003 року № 1078 (далі — Постанова), де у п. 2 вказано, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового й начальницького складу, посадових осіб митної служби.

Індексація  під час розрахунку суми одноразової грошової допомоги у разі звільнення
Індексація грошового забезпечення має систематичний (щомісячний) характер, а тому наявні всі правові підстави для включення її до розміру ОГД у разі звільнення військовослужбовця (Постанова ВС у справі № 820/5286/17 від 19 березня 2020 року).

Індексація під час розрахунку пенсійних виплат
Індексація має бути врахована у складі грошового забезпечення військовослужбовців для розрахунку пенсії, що забезпечує дотримання пенсійних прав осіб, звільнених з військової служби (Постанова ВС у справі № 638/9697/17 від 3 квітня 2019 року; у справі № 813/189/18 від 26 березня 2020 року).


Чи нараховується індексація на всі види грошового забезпечення військовослужбовців?
Ні, не на всі, лише на щомісячні. Наприклад, грошова компенсація замість речового майна не індексується, оскільки така виплата має одноразовий характер (Постанова ВС у справі № 815/5826/16 від 17 березня 2020 року).

У якому разі проводиться індексація?
Індексацію нараховують у разі збільшення цін на товари та послуги. Вона проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін (інакше кажучи, індекс інфляції) перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103 %. Індекс інфляції обчислюється Держстатом. Актуальну інформацію щодо індексу інфляції можна подивитися на сайті Держстату

Коли починає нараховуватися індексація?
Для проведення індексації обчислення індексу інфляції починається за місяцем, у якому він перевищив поріг індексації (103 %). Простіше кажучи, індексацію повинні нараховувати з наступного місяця, як відбулося підвищення цін на споживчі товари та послуги.

Що потрібно зробити, аби вам нараховувалась індексація?
Індексація – це гарантована державою надбавка, яка повинна нараховуватись автоматично, без подання відповідних рапортів, у разі наявності необхідних для цього обставин.

Як розраховується індексація?
Для визначення суми індексації потрібно помножити дохід, який підлягає індексації, на величину приросту індексу інфляції, що поділений на 100 %.  Проте варто зауважити, що індексації підлягають грошові доходи лише в межах прожиткового мінімуму. Приклад обчислення суми індексації наведено в додатку 2 Постанови.

Звідки беруться кошти для нарахування індексації?
Підвищення розмірів грошового забезпечення у зв’язку з індексацією здійснюється за кошти Міністерство оборони України, які беруться з бюджету.

Чи можуть відмовити в нарахуванні індексації у разі відсутності коштів у фонді грошового забезпечення?
Приблизно з 2016 до початку 2018 року Міністерство оборони України не здійснювало нарахування індексації, мотивуючи це тим, що відсутні відповідні кошти. Проте така позиція є неправомірною, адже державні соціальні гарантії є обов’язковими для всіх державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності (ч. 2 ст. 19 ЗУ «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії»).
Верховний Суд у справі № 822/3307/17 від 16 квітня 2020 року вказав, що ненарахування та невиплата позивачу індексації грошового забезпечення у зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування є протиправною, тому задовольнив вимогу позивача щодо стягнення індексації за період з 1 липня 2015 року до 1 серпня 2017 року у зв’язку з її ненарахуванням та невиплатою під час проходження ним військової служби. Суд зазначив, що сума індексації є складовою грошового забезпечення і підлягає обов’язковому нарахуванню та виплаті. 


Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у справі № 825/1832/17 від 23 жовтня 2019 року. Суд у цьому разі покликався на рішення Європейського суду з прав людини (далі — ЄСПЛ) у справі «Кечко проти України», де мало місце порушення ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. ЄСПЛ зауважив, що реалізація права, яке пов’язане з отриманням коштів і базується на чинних нормативно-правових актах, не залежить від бюджетних асигнувань, відсутність яких не може бути підставою для порушення прав громадян.
Аналогічна правова позиція викладена в постановах ВС від 19 липня 2019 року у справі № 240/4911/18 та від 7 серпня 2019 року у справі № 825/694/17.     

Що робити у разі ненарахування індексації?
У разі ненарахування індексації, варто звернутися з рапортом (або заявою, якщо вже звільнені з військової служби) до фінансового органу військової частини з вимогою нарахувати та виплатити індексацію грошового забезпечення з конкретизацією за який саме період. Якщо Вам відмовлять, потрібно вимагати надання письмового роз’яснення. Таку відповідь можна оскаржувати до адміністративного суду, якщо на це є законні підстави. У разі отримання відмови, яка базується на основі аргументу щодо відсутності відповідних коштів, то таке рішення варто оскаржувати, покликаючись на Постанови ВС, про які згадано у попередньому питанні.

За період 2016 -2020 роки Держава не виконувала взяті на себе зобов’язання й не виплачувала індексацію грошового забезпечення військовослужбовцям, а якщо виплачувала то не в повному розмірі.

Джерело: Юридична сотня

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Діючим військовим

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | зарплата військовослужбовцям

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.