16.08.2020
4341

Про грошову допомогу в разі поранення, інвалідності або загибелі (смерті) військовослужбовця


Розмір виплат залежить від прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. Наразі їх обчислюють з розрахунку 2102,00 грн.

Допомога в разі поранення (контузії, травми або каліцтва)

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності військовослужбовцю виплачується одноразова грошова допомога залежно від ступеня втрати працездатності, який установлює медико-соціальна експертна комісія. Наразі розмір такої виплати становить від 5,25 тис. грн до 36,78 тис. грн.


Визначається у відсотках від:

− 70-кратного прожиткового мінімуму: військовослужбовцю, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання ним обов’язків військової служби, а також особі, звільненій з військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби;

− 50-кратного прожиткового мінімуму: військовослужбовцю строкової військової служби, а також особі, звільненій із строкової військової служби, яка частково втратила працездатність внаслідок зазначених причин, пов’язаних з проходженням військової служби, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення її із строкової військової служби;

− 50-кратного прожиткового мінімуму: військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який зазнав поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності в період проходження зборів чи служби у військовому резерві або не пізніше ніж через три місяці після закінчення таких зборів чи виконання резервістом обов’язків служби у військовому резерві.

ЧИТАЙТЕ також: Інформація про індексацію грошового забезпечення військового

Виплата в разі встановлення інвалідності

Якщо інвалідність настала під час виконання обов’язків військової служби, розмір допомоги становитиме від 525,5 тис. грн до 840,8 тис. грн −  залежно від групи; під час проходження військової служби − від 147,14 тис. грн до 252,24 тис. грн.

Документи оформлюють звільненим військовослужбовцям у обласних військових комісаріатах, а діючим військовим  – у військовій частині.

На іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах проходять військову службу в Збройних Силах України за контрактом, поширюються умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбачені для військовослужбовців − громадян України та членів їхніх сімей (стаття 214 Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Допомога у разі загибелі (смерті) військовослужбовця

У разі загибелі (смерті) під час виконання обов’язків військової служби допомога виплачується рідним військового в розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму. Наразі ця сума становить 1576,5 тис. грн.

Якщо військовослужбовець загинув (помер) під час проходження служби, родина отримає допомогу в розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, а це  – 1051,0 тис. грн.

Кошти виплачують рівними частинами батькам, дружині, дітям (до 18 років та до 23 років, які навчаються). Документи оформлюють через обласні військові комісаріати.

За яких умов виплати не здійснюють

- Якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), захворювання, інвалідність чи часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

- вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;

- вчинення ним дій в стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;

- навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку  доведення особи до самогубства, встановленого судом);

- подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

ЧИТАЙТЕ також: Зарахування участі в АТО до пільгового трудового стажу рік за три

Джерело: Юридична допомога

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ | Грошова допомога

Позначки: юридична допомога | родинам загиблих | медична допомога | грошова допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.