7.09.2020
1837

Як ветеран відкрив ресторацію у Дніпрі. Історія Андрія Сарвіра


Ветеран російсько-української війни Андрій Сарвіра після демобілізації відкрив ресторацію у Дніпрі.

Підприємець зазначає, що приватний бізнес це, насамперед, тяжка робота, яка не передбачає вихідних та не гарантує успіху, а відповідальність за невдачі та помилки лежить лише на власнику, тож розраховувати доводиться лише на себе.

Андрій родом з Вінниці, у 2016 році після демобілізації з лав десантно-штурмових військ одружився з дівчиною з Дніпра, де й оселився і замислився над відкриттям власної справи. Незважаючи на те, що був далекий від бізнесу, наважився йти шляхом підприємця – відкрив у Дніпрі піцерію під брендом «Pizza Veterano», за три роки по тому відкрив ресторан під власним брендом «First Wave».

«Грошей нема, можливостей нема, друзів та зв’язків у Дніпрі нема, нічого нема окрім мене самого. З весільного подарунка лишилася тисяча доларів. Знайомі волонтери позичили мені десять тисяч доларів на початок бізнесу.

Так у Дніпрі відкрилася піцерія під брендом «Pizza Veterano». Близько місяця я турбував власника «Pizza Veterano» Леоніда Остальцева питаннями як він розпочинав, з чим стикався. Телефонував йому вдень і вночі, потім дещо розібрався у цьому, як мені тоді здавалося…

Перший рік у плані розвитку бізнесу я втратив, оскільки геть нічого в цьому не тямив, наробив купу помилок. Тим не менш, справа йшла доволі успішно, незважаючи на невдале місце розташування закладу та нашу тодішню непрофесійність у цій царині. Після того як власники приміщення підвищили нам орендну плату, я вирішив змінити локацію та замислився над створенням власного бренду», - розповідає Андрій Сарвіра.


Після переїзду на нове місце та ребрендингу, на проєкт чекали нові виклики: на новій локації - розі центрального проспекту та однієї з головних вулиць міста, розпочалася масштабна реконструкція. Вона тривала майже рік, а потім у зв’язку з COVID-19 було запроваджено карантинні обмеження для роботи закладів громадського харчування. Бізнес опинився на межі закриття, проте вижив.

Як зазначає Андрій Сарвіра, отриманий досвід говорить про те, що підприємцю слід працювати з професіоналами, а не зі знайомими помічниками, ретельно прораховувати витрати і можливі ризики. Також не слід очікувати, що власна справа це свобода і відпочинок - це тяжка робота і велика відповідальність.

«Нове місце знайшов випадково, з нуля власними силами ми зробили тут ремонт, за останні два роки я інвестував у цей заклад значні кошти, кілька разів ми переробляли ремонт щоб отримати цілісну картинку.

Спочатку я неправильно обрахував бізнес-план і запозичив суттєво менше грошей ніж було потрібно, тому довелося перекредитовуватися і два роки вкладатися у те, що планував зробити від початку. Це й людський фактор – зовнішній вигляд і дизайн інтер’єру мене влаштовує, але якість реалізації - ні. Ті, хто виконували роботи працювали довго, дорого та погано. Я не задоволений роботою багатьох знайомих, яких брав на роботу до свого закладу.

Ці три роки - це пекельна робота, відсутність вільного часу для родини, дитини, саморозвитку та здоров’я. Ця оранка приводить до погіршення, як то кажуть, морально-психологічного стану. Щоранку ти прокидаєшся із думкою – навіщо воно мені все потрібно?

Раніше це було більше ніж бізнес, було відчуття покликання. Зараз – лише бізнес, а бізнес має генерувати гроші. Все. Якщо бізнес не буде генерувати гроші, він припинить існування», - каже Андрій Сарвіра.

За його словами, інформацію про те як розпочати та вести власну справу знаходив в інтернеті, читав спеціалізовану літературу, брав участь у тренінгах.

Також співпрацював із державою в рамках програм підтримки бізнесових проектів для ветеранів.

«Це була програма «Легкий старт» - державні банки разом з міською радою розпочали програму кредитування з відшкодуванням половини тіла кредиту для учасників АТО. Програма вимагала виконання низки вимог – працевлаштування ветеранів, ще багато чого. Я скористався, все вдалося, це було корисно. Також брав участь у ініціативі від Міжнародної організації з міграції – брав участь у тренінгу для підприємців, також отримав грант на розвиток бізнесу. Моя порада – реально дивитися на речі. Можливо успіх прийде, а можливо – ні. Не мріяти а працювати, секрет один – працювати та думати», - ділиться досвідом Андрій Сарвіра.

Євгеній Романов, Інформагентство АрміяInform

Джерело: Інформагентство АрміяInform

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Власна справа ветерана

Позначки: власна справа ветерана

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.