5.03.2021
12492

Як учасник бойових дій відсудив законних 95 тисяч гривень


Під час звільненні зі служби у військової частини виник обов’язок здійснити повний розрахунок

Військову частину Державної прикордонної служби України притягнуто до відповідальності за несвоєчасний розрахунок з військовослужбовцем при звільненні зі служби.

Другий апеляційний адміністративний суд 12 квітня 2020 року задоволив апеляційну скаргу військових адвокатів Подільського юридичного центру та вирішив стягнути з військової частини на користь офіцера середнє грошове забезпечення за несвоєчасний розрахунок при звільненні в сумі 95 093,78 грн.


Під час проходження військової служби офіцер брав участь в антитерористичній операції та отримав статус учасника бойових дій. Відповідно набув право на додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення строком 14 календарних днів на рік.

Проте офіцер не міг скористатись своїм правом на отримання вказаної відпустки, оскільки згідно з Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» надання інших крім основних відпусток в особливий період припинено.


Під час звільненні зі служби у військової частини виник обов’язок здійснити повний розрахунок з офіцером до моменту його виключення зі списків особового складу, зокрема й виплатити грошову компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки, як учаснику бойових дій.


Але така виплата була здійснена зі спливом шести місяців, що відповідно до ст. 117 КЗпП України є підставою для притягнення військової частини до відповідальності та стягнення з неї середнього заробітку за весь час затримки розрахунку.

Суд першої інстанції відмовив у стягненні штрафу з військової частини через непоширення норм КЗпП України на військовослужбовців.

Під час перегляду справи, Апеляційний суд відхилив висновки суду першої інстанції та військової частини щодо непоширення норм КЗпП. При цьому, колегія суддів погодилась з аргументами адвокатів, що не притягнення військової частини до відповідальності за затримку розрахунку ставить звільнених військових у вкрай невигідне становище, позбавляє їх гарантій на фінансове забезпечення соціально-побутових потреб та створює умови для неналежного виконання військовими частинами своїх обов'язків.


Отже, висновки апеляційного суду:

рішення суду першої інстанції щодо відмови позовних щодо стягнення з військової частини середнього заробітку за час прострочення розрахунку є незаконним;

стягнути з частини на користь офіцера середнє грошове забезпечення в розмірі 95093,78 грн за несвоєчасний розрахунок при звільненні.

Джерело: Ukrmilitary

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Інші юридичні питання | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | пільги

На цю ж тему

26.09.2021 Які податки і збори не треба сплачувати ветеранам війни

27.08.2021 УВАГА! Поранені військовослужбовці отримають грошові премії

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

13.07.2021 Де взяти оновлену інформацію про пільги та виплати учасникам АТО

11.06.2021 Кому виплачується грошова компенсація за піднайом житлового приміщення у 2021

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.