4.08.2021
2501

Війна змінює життя - інтерв'ю з волонтеркою Тетяною Фреїшин, дружиною військовослужбовця

Фото: Карітас

У благодійній організації "Карітас Івано-Франківськ" стартує програма соціально-психологічного перезавантаження для ветеранів та ветеранок АТО/ООС. Програма "Подбай про себе" має на меті залучити ветеранів, ветеранок, членів їхніх сімей та громадських активістів. Ми поговорили із волонтеркою, дружиною військовослужбовця Тетяною Фреїшин про те, з чим стикаються чоловіки та члени їхніх сімей після війни та чого насправді потребують.

Тетяна Фреїшин – щаслива мати двох чарівних діток, дружина ветерана, діючого військовослужбовця, який з 2014 року бореться з ворогом на сході України. Засновниця громадської організації "Дружина воїна", небайдужа волонтерка, що, перейнявшись реаліями війни та жахами, які вона приносить, почала проявляти ініціативи допомоги, чим займається і досі.

Жінка каже, що війна змінює життя подружніх пар, у кожного ситуація індивідуальна. Відколи її чоловік відправився добровольцем на схід, їхня сім'я окріпла, стосунки зміцніли: через те, що зустрічі - рідкісне щастя, вони цінують кожну хвилину, яку проводять разом. Проте не кожні відносини можуть безболісно пережити розлуку та метаморфози, які відбуваються з чоловіками після контакту зі смертю на війні.

Тетяна багато спілкується із дружинами ветеранів. Розповідає, що чимало сімей стикаються із розлученнями: хтось розриває стосунки, не витримуючи тиску дистанції, хтось - бо чоловіки закриваються у собі та не в силах відчувати світ так, як раніше. Спогади про війну закарбовуються у пам'яті назавжди, тому реальність поза нею здається інакшою - неправдивою та чужою. Їм здається, що ніхто не здатен зрозуміти їх і того болю, якого завдає Україні війна.


"Те, що вони бачили, десь закладається. Вони багато чого не розповідають, віддаляються від світу. Це впливає на стосунки в родині. У нашому суспільстві існує стереотип: якщо ти звертаєшся по допомогу психолога, значить ти - слабкий і хворий. А наші хлопці не визнають, що поміч - потрібна. Тому багато відповідальності лягає на плечі жінок, їх дружин" - говорить жінка.

За її словами, дружинам потрібні терпіння і мудрість, щоб перебороти перший етап, коли чоловіки повертаються з війни. "Тоді всі стикаються з безнадією, бо бачили надто багато: несправедливість, відчай, смерті побратимів. Це безповоротно змінює людей. Підтримка дружин є надзвичайно важливою, бо вона може допомогти в соціалізації чоловіків та зупинити той конфлікт з соціумом, який вони проживають" - стверджує Тетяна Фреїшин.

Тетяна ділиться своїм досвідом: разом із чоловіком вони відвідують психологів, це допомагає як йому індивідуально, так і сім'ї. Вона організовує й завжди долучається до сімейних заїздів, каже, що це хороша практика розвантаження та покращення відносин у парі.

Жінка каже, що держава з кожним роком все менше звертає увагу на ветеранів війни та їхні сім'ї. Так, є стандартні пільги та фіксована допомога, але нічого більше. "Багато родин навіть не знають, що можуть отримати якусь фінансову чи психологічну підтримку, бо ніхто нікого про це не інформує".

Проект Карітасу "Подбай про себе" вважає доброю та потрібною ініціативою. "Вірю, що це необхідно зараз багатьом. "Подбай про себе" - дуже влучна назва, адже хлопці не зважають на особисті внутрішні потреби, не розуміють, що просити про допомогу - не соромно, а важливо. Карітас завжди піклувався про ветеранів АТО/ООС та близьких їм людей: це і тренінги, і зустрічі з психологами, і різноманітні проекти, в тому числі по самозайнятості, адже багато хто з воїнів втрачає роботу. Наша підтримка - те, чого вони потребують. І зараз її треба їм дати".

ДЕТАЛЬНІШЕ про проєкт "Подбай про себе" Читайте далi на http://life-after-ato.com.ua/post/1032 © Життя після АТО (все для наших захисників)


Джерело: Карітас

Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ

Позначки: комунікація після АТО | психологічна допомога | наслідки війни

На цю ж тему

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

20.10.2020 Я точно впевнений, що не даремно воював...

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

18.10.2020 Чи можливий ріст після травми? Думка експерта

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.