5.02.2018
10900

Маленькі хитрощі ближнього бою


Існують маленькі хитрощі, що допомагають виживати у ближньому бою.

Щоб успішно оцінити обстановку у такому вигляді бою, командирам слід навчитися на слух, по щільності вогню супротивника визначати його чисельність, озброєння, розташування на місцевості, і де він зосереджує основні зусилля.

Кожен стрілець повинен самостійно вибирати собі цілі і вражати їх (гранатометник - техніку, укріплення, скупчення живої сили; кулеметник - вогневі засоби і скупчення живої сили; снайпер - командирів, водіїв, зв'язківців і так далі).

Але, окрім цього, кожен командир повинен давати цілевказівки своїм підлеглим на ураження важливих цілей. Для цього командири відділень, взводів і рот повинні мати 1-2 магазини, повністю споряджених трасуючими патронами. Для цілевказівки досить під'єднати цей магазин і вистрілити 2-3 рази поодинокими пострілами у бік потрібної цілі. Інші стрілки, помітивши трасу від першої кулі, по 2-му і 3-му пострілам уточнюють розташування мети і зосереджують на ній вогонь.

Хитрощі гранатометника

Слід мати на увазі, що загони бойовиків широко застосовують ручні гранатомети.

Якщо в мотострілковому взводі по штату числяться 3 РПГ-7, в групі спецназ - 1, то у бойовиків озброєні РПГ до 50-80% особового складу. В умовах недостатності артилерії на РПГ покладається додаткове завдання з “артилерійської” підтримці

бойових дій, яка іноді здійснюється ефективніше, ніж вогнем артилерії. У бойовиків з цією метою створюють спеціальні групи гранатометників для ведення у бою масованого вогню.

Особливістю тактики таких груп є те, що бронетехніка знищується послідовним зосередженням вогню 2-3-х і більше РПГ по одному бронеоб’єкту з відстані від 20-ти до 50-ти метрів. Від такого вогню не рятує навіть динамічний захист і додатково встановлювані екрани. Засоби захисту збиваються першими пострілами, після чого гранатометники вражають техніку у вразливі місця.

Гранатометники бойовиків активно використовують РПГ і для ведення вогню по відкрито розташованій живій силі. Навіть при використанні кумулятивних боєприпасів особовий склад вражається осколками і вибуховою хвилею в радіусі до 4-х метрів. Крім того, масований вогонь з РПГ по живій силі чинить деморалізуючу дію. Були випадки, коли на кожен наш постріл або чергу із стрілецької зброї з боку бойовиків слідували 2-3 постріли з РПГ.

Вогнева позиція гранатометника у момент пострілу демаскується характерним спалахом і біло-сизим димом. Добре помітний і політ гранати по сліду від працюючого двигуна. Якщо ви на полі бою помітили такий спалах і трасу гранати, то

необхідно подати команду, наприклад: “Спалах, лягай”! Ваші підлеглі за цією командою повинні лягти на землю (за укриття) і закрити вуха руками. При виконанні цих вимог, при близькому розриві кумулятивної гранати, навіть якщо ви знаходитеся

на відкритій, рівній, без укритих майданчиків, висока вірогідність, що залишишся живий і неушкоджений.

Якщо є час для облаштування позиції гранатометника (наприклад, при облаштуванні засідки), то для зменшення пилового сліду на відстані до 2-4 м за таріллю гранатомета слід рясно полити водою. Добре маскують вогневу позицію гранатомета зарослі високих (до 2-х метрів) кущів, очеретів, посівів кукурудзи і інших трав'янистих рослин. Але потрібно пам'ятати, що у напрямі стрільби не

повинно бути рослинності, що перешкоджає польоту гранати (для недопущення вибуху гранати при зачіпанні гілок і трави захисний ковпачок з детонатора знімати не слід).

Для знищення вогневих точок бойовиків на схилах гір і верхніх поверхах будівель застосовується ведення вогню з РПГ дещо вищий за укриття, щоб уразити супротивника не лише осколками і вибуховою хвилею гранати, що розірвалася, але і що відколюється при вибуху шматками каменю і бетону.

У бою для прикриття гранатометника слід обов'язково призначити 1-2 бійці.

Вони повинні знищувати небезпечних для гранатометника стрільців супротивника, давати йому цілевказівки, стежити за тим, щоб гранатометник як можна частіше міняв позицію (краще всього після кожного пострілу). Річ у тому, що після 2-3-х пострілів гранатометник перестає чути звуки бою і команди. А якщо постріли попадають в ціль, гранатометники входять в нездоровий азарт, забуваючи про запобіжні заходи. Тому за ними обов'язково повинні спостерігати бійці прикриття. 

У бойових умовах гранатомет слід переносити зі вставленою в ствол гранатою.

Якщо має місце дощова, сира погода, то на гранату і стовбурну частину гранатомета треба надіти поліетиленовий пакет, оскільки паперова ізоляція порохового заряду легко зволожується, що призводить до повної непридатності порохового заряду. Щоб

пакет не злетів, його слід прикріпити до ствола, обв'язавши шнуром. Перед пострілом пакет можна не знімати, стрільбі він не заважає. Додаткові гранати з пороховими зарядами, краще всього переносити на плечі за допомогою швидкознімного пристосування з мотузяного ременя. У такий спосіб гранати можуть переносити як гранатометник, так і його помічники. Для захисту гранат від вогкості їх треба загорнути у водонепроникну тканину або поліетилен, поверх яких можна пристосувати переносний ремінь.

Хитрощі автоматника

Найбільш яскравим недоліком автоматника є невміння правильно носити зброю і швидко готувати його до бою. Зазвичай використовувані способи носіння зброї не дозволяють швидко виготовитися до бою, коли несподівано на близькій

відстані з'явився озброєний супротивник.

Пропонуються деякі способи носіння і застосування штатної стрілецької зброї, що дозволяють зручно його розташовувати, маючи при цьому вільні руки. І, в той же час, ці способи дозволяють швидко підготуватися до бою і відбивати напад

супротивника.

1. На лівому плечі - це старий мисливський спосіб. Щоб автомат не сповзав, необхідно правильно підігнати збройовий ремінь. Цей спосіб дозволяє швидко виготовлятися до бою, але якщо супротивник близько і має відбутися рукопашна сутичка, таке положення зброї заважає. В цьому випадку слід скинути ремінь з плеча і впустити автомат на землю.

2. На грудях - ремінь перекинуть через шию, автомат висить стволом вниз.

Цей спосіб зручніший, дозволяє швидко виготовитися до бою. Таке положення автомата не заважає в рукопашній сутичці, дає можливість вільно завдавати ударів 

руками і ногами, боротися в захваті, падати і перекочуватися. Крім того, автоматом

можна блокувати удари супротивника і завдавати сильних ударів прикладом і магазином. При такому способі носіння автомата збройовий ремінь слід досить сильно відпускати так, щоб приклад знаходився трохи нижче правого плеча.

3. При здійсненні маршу на бронетехніці десант, як правило, розташовується згори на броні. Зазвичай десантники сидять, опустивши одну ногу вниз у відкритий люк, іншу - тримають згори на броні. З цього положення легко стрибнути вниз в люк, якщо почнеться обстріл, і легко сплигнути з машини на землю, якщо станеться підривання машини на міні або попадання протитанкової гранати. Зброя при цьому зазвичай тримають в руках, і автомат сильно заважає при пірнанні в люк, а також легко втрачається, якщо десантників вибухом або різким гальмуванням скидає з броні. Щоб такого не сталося, слід ослабити збройовий ремінь і одягнути його через голову, автомат розташовується на корпусі стволом вгору. 

Автомат при цьому досить зручно розташований, не заважає стрибати з машини і швидко наводиться на ціль.

4. Військовослужбовцям як Збройних Сил України, так і підрозділів Національної гвардії часто доводиться нести службу на блокпостах, КПП, постах ДАІ. Характер служби на цих об'єктах вимагає тривалого знаходження на посту, при цьому необхідно мати вільні руки для подання сигналів і для перевірки документів, огляду машин і обшуку людей.

Зброя повинна знаходитися в положенні, що забезпечує його швидке застосування, і люди, що в той же час перевіряються, не повинні мати можливості блокувати застосування зброї. Зазвичай постові ДАІ розташовують автомат на правому боці. Автомати з такого положення не можна підкинути до плеча, стріляти можна тільки з поясу і неприцільно. А якщо постовий одягнений в зимовий одяг, то автомат стає зайвою гирею, що сковує рухи. Для зручнішого розташування автомата слід відчепити ремінь від ствольної антабки і зачепити його карабін за антабку прикладу, утворивши петлю. Ця петля підганяється за розміром і надівається через плече і спину. Автомат з відкинутим прикладом розташовується під правим плечем і легко підкинувся однією рукою. Проводячи перевірку, рекомендую виставляти ліву ногу вперед на півкроку, розгортаючи корпус лівою стороною вперед так, щоб автомат був найбільш віддалений від тих, що перевіряються, і вони не могли його схопити.

Стрільба

Технічна швидкострільність АК-74 дуже висока. Магазин на тридцять патронів вистрілюється однією чергою за 3 сек., 45-патронний магазин - за 4,5 сек. Тому досвідчені стрільці у бою ставлять запобіжник на поодинокий вогонь і стріляють

частими пострілами, уточнюючи наведення після кожного пострілу. Темп стрільби при цьому збережуться досить великим, а купчастість стає набагато вище в порівнянні із стрільбою чергами.

А якщо ціль з'являється на надкоротких дистанціях (один-два кроки)? Припустимо, якщо дозорний або патрульний зустрівся впритул з одним бойовиком, можуть допомогти навички рукопашного бою або ніж. А якщо перед вами один супротивник і його руки вже вчепилися у ваш автомат, і за ним за один-два кроки стоять ще 2-3 бойовики? Для таких випадків необхідно мати допоміжну зброю ближнього бою (пістолет).

Якщо стрілець, озброєний автоматом, має ще і пістолет, він може швидко перейти до його застосування. Потрібно лише носити пістолет так, щоб він не впадав у вічі.

Кожен командир та начальник повинен пам’ятати, що особовий склад до ведення бойових дій потрібно готувати психологічно.

Недооцінювання цього аспекту, помилки та прорахунки у підготовці частин і підрозділів, безумовно, призводять до поразок, великих людських жертв і втрат.

При цьому головну увагу необхідно приділяти всебічній підготовці особового складу до виконання конкретного бойового завдання з урахуванням специфіки регіону, морально-психологічного стану та бойової навченості своїх військ і військ противника.

Джерело: http://www.mil.gov.ua/content/pdf/winner_book.pdf

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: НОВИНИ | Знати, щоб вижити

Позначки: про нашу армію

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.