9.02.2018
5824

Пільги на комунальні послуги для учасників АТО в ОСББ


Відповідно до абз. 1 п. 5 ч. 1 ст. 12  Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасники  бойових дій мають право на   75-процентну знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Також є чимало інших категорій населення, які користуються пільгами на оплату послуг ЖКГ та мають субсидію.

Відомо, що до комунальних послуг відноситься в тому числі і послуга з утримання житлового будинку та прибудинкових територій.

Якщо у вашому будинку було створено ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), то плату за послуги утримання будинку ви будете сплачувати на рахунок ОСББ (раніше сплачували до ЖЕКів чи ЖЕО).

Чи збережуть у цьому випадку пільги, і якщо так, то як ними користуватися?

З послугами на оплату теплопостачання, газопостачання, води та електроенергії все більш-менш зрозуміло: особи, які мали такі пільги, продовжать ними користуватися і перебуваючи у складі ОСББ. Тут нічого не змінюється: суми та банківські рахунки продовжують залишатися такими, які і були.

Інша справа з послугами на утримання будинків та прибудинкової території. Після створення ОСББ ЖЕКи (ЖЕО) перестають надавати зазначені вище послуги, а ОСББ після рішення загальних зборів може заключати договори з фізичними та юридичними особами на виконання робіт з утримання будинку і прибудинкової території.

Як же учаснику бойових дій та іншим пільговим категоріям користуватися пільгами на послугу з утримання житлового будинку та прибудинкової території?

Відповідь на це питання дає Постанова КМУ від 13.11.2013 р. № 860 «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)».

У п. 1 цієї постанови зазначено: «для надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи), застосовується розмір внесків, що спрямовуються на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (з розрахунку на 1 кв. метр загальної площі квартири), визначений загальними зборами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельного кооперативу), але не більше найвищого тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування для будинків такої самої поверховості, а у разі їх відсутності – не більше найвищого тарифу на такі послуги, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування».

Таким чином, констатуємо наступне:

Всі пільгові категорії населення, в тому числі учасники бойових дій, зберігають свої пільги та субсидії на всі житлово-комунальні послуги. Пільговики сплачують рахунок за послуги утримання будинку на рахунок ОСББ.

Держава в особі її уповноважених органів здійснює компенсацію ОСББ недоотриманих коштів на його рахунок в межах, які не перевищують найвищий тариф, який встановлений органом місцевого самоврядування для будинку такої ж поверховості. Це означає, що розмір внесків (квартплати), встановленої ОСББ, не має перевищувати вартості послуги з утримання будинку за 1 кв. м., яка встановлена місцевою радою.

А) Наприклад, рішенням загальних зборів ОСББ встановлено суму внесків 3 грн. за 1 кв. м. А місцева рада для будинків, які не створили ОСББ такої ж поверховості, встановила вартість квартплати 2 грн. за 1 кв. м. В такому разі мешканці будинку отримають субсидію лише на суму 2 грн. за 1 кв. А решту суми (1 грн за кв. м) мають доплачувати самостійно.

Б) Розглянемо інший випадок. Рішенням загальних зборів ОСББ розмір щомісячного внеску встановили у розмірі 1,5 грн. за 1 кв. м. А вартість квартплати, яка встановлена місцевою радою для такого будинку складає 2 грн за кв. м. В цьому разі мешканці отримають субсидію у повному обсязі.

Безкоштовні консультації з цих питань можна отримати у Штабі юридичної допомоги військовим

Антон Красов, керівник громадської ініціативи «Штаб юридичної допомоги військовим»

Джерело: https://info-veterano.com.ua/pilgi-na-komunalni-poslugi-dlya-uchasnikiv-ato-v-osbb/

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | НОВИНИ

Позначки: юридична допомога | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.