16.10.2017
3191

“Найголовніше - шукати себе і спілкування зі своїми товаришами”. Андрій Солдатов, HR-менеджер проекту “Воїну - гідна праця”


Рубрика «Війна змінила нас». ГО «Життя після АТО»

 

Для більшості з нас є життя ДО і ПІСЛЯ… ДО того, як війна увійшла у наш дім, і ПІСЛЯ. За цей час і суспільство визначилося, на якому хто боці, якого духу і приналежності.

 

Надзвичайно приємно, що є багато тих, хто любить Україну, виборює її майбутнє і на передовій, і на своєму робочому місці. Особлива подяка тим, хто допомагає ветеранам і їхнім сім’ям у всіх планах.

 

Ми розпочинаємо цикл бесід на тему: «Війна змінила нас». Це ті зміни, які в інакших умовах не відбулися б. Це переплавка свідомості, цінностей і бачення світу.

 

Отож, наша перша розмова з надзвичайною звичайною людиною, ветераном АТО.

 

*************************

 

«Найважливіше – шукати себе і спілкування з товаришами».

Діалог з ветераном АТО, консультантом по роботі з персоналом  проекту «Воїну – гідна праця», Андрієм Солдатовим

 

Бесіду веде Катерина Горішня, психолог-консультант  проекту «Воїну – гідна праця»

 

Катерина Горішня: Андрію, доброго дня! Скажіть кілька слів про себе. Я знаю, що Ви працювали консультантом по роботі з персоналом  багато років в комерційному секторі, а після цього Ви пішли захищати Батьківщину.

Розкажіть, будь ласка, про життя ДО АТО, про Вашу професійну діяльність.

 

Андрій Солдатов: До АТО тривалий час я працював в комерційному секторі, тобто я був рекрутером, HR-менеджером в рекрутингових компаніях на протязі 10-ти років. Тривалий час займався працевлаштуванням громадян України закордон. Тобто це була діяльність так чи інакше пов’язана з персоналом.

 

Катерина Горішня: Стільки років в одній професійній темі, – це, мабуть, Ваше вподобання?

 

Андрій Солдатов:  Так точно J

 

Катерина Горішня: Андрію, що було і є цікавого в сфері підбору персоналу для Вас? Особливо до АТО, тому що ми ще порозмовляємо про зміни після АТО.

 

Андрій Солдатов: Для мене рекрутинг - конкретний РЕЗУЛЬТАТ моєї праці. Тобто це робота не процесна, а робота на результат. У мене є бажання бачити плоди своєї праці.

У рекрутингу результатом є знайти конкретного спеціаліста, влаштувати його на роботу. Або ж знайти спеціаліста для якоїсь компанії. Це не тільки зароблені гроші, а й певне задоволення. Досягнувши поставленої мети, я відчуваю, що приношу користь суспільству.

Ось що мною рухало. Така внутрішня мотивація.

 

Катерина Горішня: Розкажіть, будь ласка, як Ви пішли в АТО. Як це відбулося?

 

Андрій Солдатов: Все було просто, стандартно. Я був мобілізований під час 4-ї хвилі мобілізації. Я, чесно кажучи, відчував, що мене призовуть, тому що я проходив медогляд в 2014-му році. Тобто, я був морально готовий до того, що я попаду в армію.

Було бажання взяти активну участь в тій ситуації, що склалася. На той час я не знав, в якій саме формі, але зорі так зійшлися, що я був мобілізований і потрапив в АТО.

 

От буває так в житті, що щось таке треба зробити, щоб потім на старості років про це пам’ятати. Щоб було задоволення не стільки ситуативне, наприклад, як в бізнесі - закрити вакансію, а щоб було відчуття задоволення на все життя. Тобто я живу не для того, щоб жити, а для того, щоб щось  зробити, внести свою частку.

 

Катерина Горішня: Це звучить як глобальний сенс власного життя, усвідомлення себе і пошук власного сенсу буття. Андрію,  Ви сказали, що робота в сфері рекрутингу в цивільному житті задовільняла вас. А хотілося щось більше і набагато більше…

 

Андрій Солдатов: Так, хотілося чогось глобального. Знаєте, людина шукає в житті відповідь на питання, ДЛЯ ЧОГО ми живемо… А, можливо, те, для чого ми живемо, тут поруч, і не потрібно в небесах літати. А ми просто його не бачимо…

Я щасливий, що знайшов те, для чого я живу на цій землі.

 

Катерина Горішня: Скажіть, будь ласка, Андрію, Ваш власний сенс життя  Ви знайшли перебуваючи в АТО?

 

Андрій Солдатов: Я вважаю, що те, що було до АТО також мало певний сенс, значення. Коли я влаштовував людей на роботу закордон, вони отримували гарну зарплатню і могли підтримувати власні родини. Це також приносило задоволення, ти і сам працюєш, і приносиш благо суспільству.

 

Катерина Горішня: Андрію, скажіть, будь ласка, як Вас змінила участь в АТО?

 

Андрій Солдатов: В АТО не отримав навичок, які можна застосувати у мирному житті. Я повернувся в ту ж саму сферу, в якій працював до мобілізації. Але після АТО я дивлюся на все трішки іншими очима.

 

Катерина Горішня: Йде мова про зміну цінностей?

 

Андрій Солдатов: Переоцінка цінностей. Так.

Абсолютна більшість людей, як Ви розумієте, не була в АТО і не брала ніякої участі в Майдані. Все ж таки меншість бере участь в якихось активних діях. Тому, повернувшись, побачив, що життя продовжується.

Глобально в головах людей нічого не змінилося. Я говорю про тих людей, з якими я стикався. Не буду говорити про всіх. Я буду говорити про офісний персонал, сферу «білих комірців». Вони як жили, так і живуть…

Для прикладу розкажу конкретну ситуацію. Буквально через два тижні після повернення я пішов на співбесіду в нову для мене рекрутингову компанію, і другим чи третім питанням було, чи я володію російською мовою. У мене був просто шок! Тобто сидять навпроти мене дві дівчини, в принципі, адекватні, розумні, і питання, ніби логічне, бо компанія є  іноземною  і по структурі своїй підпорядковується  Москві. І, виходить, що я розглядаю варіант роботи з умовою підпорядкування якомусь росіянинові в Москві.

От якийсь у нас гібрид: ніби йде війна, людина приходить з війни, намагається влаштуватися на роботу, а в неї питають, чи вона володіє мовою країни, яка проти нас воює.

 

Катерина Горішня: Я зрозуміла, що це було для Вас вражаюче.

 

Андрій Солдатов: Мені сказали, що я надто категоричний. В оголошеннях про роботу часто звучить слово «гнучкий». Англійське слово дуже круто звучить – flexible. Але таке враження, що йде мова про яких можна гнути, нагинати, як хочеш, і вони будуть «ніким», кріпаками. В тій ситуації треба було прогнутися, піти назустріч.

В комерційному секторі це називається «відповідати корпоративній культурі».

Зараз я вже спокійніше до цього ставлюся, але на той момент це був просто шок… Я з ними не дуже добре розпрощався, холодно, можна сказати…

 

Катерина Горішня: Але з достоїнством!

 

Андрій Солдатов: Намагався…

 

Катерина Горішня: Знаючи Вас, можна так сказати.

Тобто, виявляється, що протягом часу, що Ви були в АТО, Ваші цінності змінилися і стали більш соціально орієнтованими. Чи як? Що відбулося? Як би Ви відреагували на цю ситуацію ДО АТО?

 

Андрій Солдатов: Я б і до АТО не мав би бажання потрапити в таку ситуацію, але після АТО це несприйняття виросло в рази. Якщо раніше такий варіант роботи я міг би розглядати, то після АТО це стало нереальним. Це б означало перекреслити все те, заради чого я боровся.

 

Катерина Горішня: Андрію, розкажіть, будь ласка, як Ви відчули покликання працювати в напрямку працевлаштування ветеранів, саме в проекті «Воїну – гідна праця»?

 

Андрій Солдатов: Після повернення з АТО я повернувся в комерційну сферу, але чесно Вам скажу, що там не прижився. Зрозумів, що я змінився, і ситуація змінилася, і мені з тими людьми було некомфортно. Я не хочу казати, що вони хороші, чи погані… Можливо, просто ІНШІ.

У мене з’явилися нові цінності. Я почав ШУКАТИ СЕБЕ, як повернутися до тієї соціальної складової, про яку я вже говорив. Соціальна складова плюс конкретна допомога людям. І не просто людям, а тим, хто є близькими мені по духу.

Все було дуже просто: я знайшов оголошення в Інтернеті, що проект «Воїну – гідна праця» має вакансію HR-консультанта. І це оголошення було написане якраз для мене, і я відправив своє резюме.

 

Катерина Горішня: Ви знайшли СВОЄ оголошення, потрапили в наш проект як ветеран АТО, кваліфікований HR-консультант. Все зійшлося. Ваш пазл знайшов саме те місце, де він мав бути, де Вас чекали (посміхається). Дійсно,  наша організація шукала HR-консультанта і ми думали, що було б дуже добре, якби це був ветеран АТО, тим більше такий кваліфікований. Тому Ви – справжня знахідка для нас. Ми дуже радіємо, що Ви з нами, Андрію.

 

Андрій Солдатов: Радий це чути.

 

Катерина Горішня: І сьогодні ми разом допомагаємо ветеранам АТО.

Андрію, що б Ви порадили учасникам АТО, які повертаються зараз з війни, які, можливо, частково втратили кваліфікацію через поранення, з одного боку, а з іншого боку – певну довіру до людей?

 

Андрій Солдатов: Дуже важко щось радити, але я спробую…

Мабуть, ШУКАТИ СЕБЕ і шукати спілкування. Перш за все не забувати спілкування зі своїми товаришами. Тому що спілкування - це дуже важливо, це - підтримка. А також шукати такі організації, в яких працює багато ветеранів АТО, щоб бути ближче до них. Можливо, працювати в тих структурах, які є лояльними до ветеранів АТО.

Головна порада – пам’ятати ХТО МИ Є і не йти працювати в ті структури, які не є лояльними до України. Таких структур в нашій країні досить багато. Інакше це буде зрада самому собі…

Важливо спокійніше ставитися до того, що є… Тому що ТУТ все по-іншому, ніж ТАМ. Знайти самого себе!

Якщо є бажання, а можливості працювати за своїм попереднім фахом немає, то намагатися знайти СВІЙ фах. Хочеться допомагати людям знайти не просто роботу, а конкретну професію, можливо, після навчання, перекваліфікації.

 

Катерина Горішня: Це ніби вступити в нове життя – нове навчання, нова професія, з новими цінностями, з гідністю, з повагою до власного досвіду, який отримав в АТО, з повагою до самого себе.

 

Андрій Солдатов: Гідність – це дуже влучне слово. Це Ви правильно сказали.

 

Катерина Горішня: Андрію, от Ви вже певний час працюєте в проекті «Воїну – гідна праця». Скажіть, будь ласка, як Ви себе почуваєте в нашій команді, яка на 90% сформувалася із волонтерів?

 

Андрій Солдатов: Добре, я радий що приєднався до цього важливого проекту. Можу сказати, що я відчуваю себе на своєму місці.

 

Катерина Горішня: Андрію, мені особисто було дуже приємно було познайомитися з Вами. Ви власною поведінкою і діяльністю  випромінюєте  гідність і повагу, на яку заслуговує кожен ветеран. І це дуже приємно. Приємно з Вами співпрацювати, бо Ви дійсно крутий HR-консультант.

 

Андрій Солдатов: Я звертаюсь до хлопців, ветеранів АТО з усіх куточків України, котрі не можуть знайти роботу в силу різних причин: пишіть та телефонуйте до нас, в проект «Воїну – гідна праця». Ми будемо намагатися Вам допомогти.

Я не можу обіцяти, що ми знайдемо роботу кожному. Давати такі обіцянки було б неправильно… Але ми будемо робити все можливе, щоб знайти.

Хтось може сам роботу знайти, а комусь потрібна підтримка. Можливо, комусь потрібне навчання або просто порада, проста підказка, яка полегшить життя. Тому з кожною людиною ми працюємо індивідуально, дізнаємося про його потреби та вподобання і знайти те, що потрібно. Ми завжди раді Вам!

 

Катерина Горішня: Щиро дякую Вам за бесіду.

 

Телефони проекту «Воїну – гідна праця»:

063-802-61-51, 050-035-04-89, 098-889-03-77.

 

Сторінка в фб - https://www.facebook.com/jobsoldiers/


___________________________________________

АвторSvitlana Domanchukкопірайтер, засновниця інтернет-ресурсу "Життя після АТО"



Опубліковано в категоріях: Адаптація учасників АТО та їхніх сімей | НОВИНИ | Працевлаштування ветеранів | Навчання та перекваліфікація

Позначки: адаптація після війни | вакансії | працевлаштування ветеранів

На цю ж тему

4.08.2021 Війна змінює життя - інтерв'ю з волонтеркою Тетяною Фреїшин, дружиною військовослужбовця

4.08.2021 Подбай про себе – франківський Карітас розпочинає реабілітацію для ветеранів та ветеранок АТО / ООС

5.03.2021 9 порад для простішого повернення з війни в сім’ю

20.10.2020 Я точно впевнений, що не даремно воював...

18.10.2020 Як допомогти військовому повернутися з війни додому

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.