23.02.2018
7931

Виплата грошової компенсації за неодержане речове майно військовослужбовцям, звільненим з військової служби під час дії особливого періоду


Статтею 9-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон) передбачено право військовослужбовців на одержання грошової компенсації за належне речове майно.

Названа стаття (у теперішній і попередніх редакціях) надає право на отримання грошової компенсації за неодержане речове майно виключно військовослужбовцям, які безпосередньо проходять військову службу, і не поширюється на військовослужбовців, звільнених з військової служби.

Із введенням в дію Порядку виплати військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації і Управління державної охорони грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 року № 178, унормовано отримання грошової компенсації вартості за неотримане речове майно у разі звільнення військовослужбовців з військової служби.

Разом з тим, частиною першою статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. 

Тобто, право на отримання грошової компенсації вартості за неотримане речове майно набули військовослужбовці, які звільняються з військової служби після набрання чинності вищезазначеної постанови.

Щодо військовослужбовців, звільнених з військової служби до набрання чинності зазначеною постановою, повідомляємо, що законами України "Про Державний бюджет України" було установлено, що норму статті 9-1 Закону застосовувати у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

З квітня 2014 року відповідно до Указу Президента України від 14.04.2014 року № 405/2014 на території Донецької та Луганської областей триває антитерористична операція та діє особливий період.

Враховуючи зазначене, кошти виділені на речове забезпечення, в повному обсязі спрямовувались на закупівлю речового майна для підрозділів, які виконували завдання в районах проведення антитерористичної операції.


Отже, до набрання чинності вищезазначеної постанови виплата грошової компенсації замість неодержаного речового майна військовослужбовцям не проводилось з об’єктивних причин. 

Крім того, після звільнення військовослужбовців з військової служби, належна компенсація не виплачувалась, оскільки Бюджетний кодекс України не передбачає проведення виплат за прострочені зобов’язання. 

Поряд з цим повідомляємо, що право на грошову компенсацію замість неодержаного речового майна військовослужбовців, звільнених з військової служби, не втрачено та відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина у випадку їх порушення захищаються судом. За наявності рішення суду, що набрало законної сили, грошова компенсація за належне речове майно виплачується у встановленому порядку.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Звільнення, відпустка

Позначки: юридична допомога | про нашу армію | грошова допомога | звільнення

На цю ж тему

26.07.2021 Повний текст урядової постанови про виплату з 1 липня надбавки до пенсії військовим пенсіонерам

17.12.2020 Жінки-військовослужбовці мають право на додаткову щорічну відпустку

10.11.2020 Чи обмежується право на отримання грошової компенсації за не отримане речове майно та невикористану додаткову відпустку для УБД

29.08.2020 Як військовослужбовцю використати відпустку, якщо за ним зберігалося місце роботи?

7.07.2020 Всі види відпусток для працівників передбачені у чинному ЗУ «Про відпустки» (на цивільній роботі)

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.