23.02.2018
9975

Відшкодування коштів курсантом у разі відрахування з ВВНЗ

Фото: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

Частиною 10 статті 25 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що курсанти в разі дострокового розірвання контракту через:

- небажання продовжувати навчання 

- недисциплінованість 

- та у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу

відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 року № 964 затверджений Порядок відшкодування курсантами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах (далі – Порядок), який визначає механізм відшкодування курсантами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищому військовому навчальному закладі у разі дострокового розірвання контракту на проходження військової служби (навчання) у зв’язку з небажанням продовжувати навчання або порушенням дисципліни, а також у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу.

Відповідно до пункту 3 вказаного Порядку відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов’язаних з: 

- грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням; 

- перевезенням до місця проведення щорічної відпустки та у зворотному напрямку; 

- оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

На виконання вищевказаного пункту 3 Порядку видано спільний наказ Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства транспорту та зв'язку України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України від 16.07.2007 р. № 419/831/240/605/537/219/534, яким затверджений Порядок розрахунку витрат, пов’язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах 

(далі – Спільний наказ).

У вищезгаданому Спільному наказі зазначено, що витратами на грошове забезпечення є отримане курсантом щомісячне грошове забезпечення за весь період навчання. 

Фактичні дані вираховуються з розрахункових відомостей та інших документів, що підтверджують виплату щомісячного грошового забезпечення курсанту.

Відповідно до пункту 4 Порядку розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів.

Пунктом 5 Порядку встановлено, що витрати відшкодовуються у повному розмірі, зокрема: 

- курсантами, які вислужили встановлений законодавством строк строкової військової служби до вступу у вищий навчальний заклад;

- курсантами жіночої статі - за весь період навчання;

- курсантами, які навчалися понад встановлений законодавством строк строкової військової служби, - за період навчання, що перевищує цей строк.

У подальшому сума відшкодованих витрат зараховується до спеціального фонду державного бюджету і використовується відповідно до кошторису Міністерства оборони України.

Таким чином, курсанти в разі дострокового розірвання контракту відшкодовують витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку, оскільки тягне за собою порушення такою особою економічних і оборонних інтересів держави.

Джерело: Юридична служба Збройних Сил України/Legal Service of the AF of Ukraine

___________________________________________

Читайте щоденні новини на сайті "Життя після АТО":

Знайдіть нас у Facebook:
https://www.facebook.com/groups/life.after.ato/

Дякуємо Воїнам за захист!
Хай ваше життя після АТО буде успішним!

******

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Навчання та перекваліфікація

Позначки: навчання, курси | юридична допомога | про нашу армію | грошова допомога

На цю ж тему

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Робота на заводі

26.06.2022 Робота в Польщі для чоловіків - Будівництво

25.02.2022 Якщо не буде мобільного зв'язку

25.02.2022 Увага! Києво-Святошинський ЦСПР працює у звичайному режимі

22.02.2022 ВАКАНСІЯ для учасника АТО - Комірник

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.