28.02.2018
8593

Рада ударно попрацювала над законами для АТОвців. “Юридична сотня” задоволена


Крім звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо створення Міністерства України у справах ветеранів, у вівторок, 27 лютого, парламент ухвалив ще низку рішень на підтримку ветеранів АТО.

Як передає “Новинарня“, із шести законопроектів у цьому блоці, винесених на розгляд, п’ять прийнято в першому читанні за основу, а шостий – уцілому.

Ідеться про законопроект № 6298 “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти”.

Законом надано право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій та їхнім дітям, зокрема особам, які брали безпосередню участь в АТО у складі добровольчих формувань, що в подальшому були включені до складу Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, учасникам бойових дій на території інших країн.

Відповідні зміни внесено до законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про професійно-технічну освіту”, „Про охорону дитинства”, „Про вищу освіту”.

Продуктивну роботу парламенту у вівторок позитивно оцінила ГО “Юридична сотня”, що займається адвокацією змін законодавства на захист учасників бойових дій та готує відповідні законопроекти.

“Те, над чим ми працювали з осені! Сьогодні Верховна Рада виділила #пів дня для захисту захисників і проголосувала за законопроекти, які підтримує “Юридична сотня”! П’ять у першому читанні та один – в цілому”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці “Юрсотні”.

Громадські активісти розповіли про зміст законопроектів, які приймаються.

✔ Оперативне прийняття рішення щодо СЗЧ (самовільне залишення частини) + є надія на друге читання для звільнення з контракту у 2018 році (законопроект 5640) – надасть можливість оперативно приймати рішення щодо звільнення військовослужбовців, які без поважних причин відсутні за місцем проходження служби більше ніж два місяці. Це дозволить доукомплектовувати посади, які фактично залишаються незайнятими.

Депутат Вінник заявив, що саме в цей законопроект у другому читанні внесуть поправку, яка надасть право звільнятися з контракту у 2018 році.

✔ Додаткові дні відпустки (5512) – час, необхідний для проїзду у межах України до місця проведення наданої відпустки та назад, не буде зараховуватися до тривалості щорічної основної відпустки військовослужбовців, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, які надаються в особливий період під час дії воєнного стану. Прийнято за основу.

✔ Підтримка родин померлих після звільнення з армії (6268-1) – надає одноразову грошову допомогу в разі, якщо смерть настала протягом одного року після звільнення з військової служб внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

Планується, що законопроект набере чинності з 1 січня 2019 року. Наразі прийнято за основу.

✔ Служба в ЗСУ з інвалідністю (6052) – надасть можливість залишатись на військовій службі військовослужбовцям, які отримали травми, поранення чи інші ушкодження здоров’я під час участі в бойових діях.

Ідеться лише про осіб, стан здоров’я яких дозволяє виконувати службові обов’язки відповідно до займаної посади, що підтверджується медичним висновком. Прйиянто за основу.

✔Фінансова допомога для власної справи (5518) – надає фізичним особам–підприємцям з інвалідністю, отриманою внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, право на одержання безповоротної одноразової фінансової допомоги на розвиток власної справи та право на державну допомогу у вигляді пільг з оподаткування тощо.

Прийняття та реалізація законопроекту сприятиме соціальній адаптації зазначених осіб. Прийнято за основу.

✔ Безкоштовна освіта (6298) – скасовує вікове обмеження (23 роки) щодо користування пільгами на освіту. Окрім учасників бойових дій, це право надали інвалідам війни. Проголосовано в цілому!

Джерело: https://novynarnia.com/2018/02/27/rada-udarno-popratsyuvala-nad-zakonami-dlya-atovtsiv-yuridichna-sotnya-zadovolena/

Опубліковано в категоріях: Пільги, виплати | Інші юридичні питання | НОВИНИ | Земля, квартира | Звільнення, відпустка

Позначки: земля, квартира | юридична допомога | про нашу армію | звільнення | пільги

На цю ж тему

25.10.2021 Яка відповідальність за безпідставну відмову в пільговому проїзді?

5.03.2021 У 2021 році за перший контракт платитимуть до 22,7 тис. грн

8.02.2021 Житло, грошова компенсація та квартирний облік. Що потрібно знати військовослужбовцю

17.12.2020 Кредитні канікули для військових: нюанси

21.07.2020 Мінветеранів і пільгове розмитнення автотранспортних засобів. Зареєстровано довгоочікуваний ветеранами проєкт закону № 3839

Ми в мережі Facebook

Пошук

Додати інформацію

Якщо ви володієте інформацією, яка буде корисною для учасників АТО та їхніх сімей, ми можемо її розмістити на сайті.
Для цього заповніть, будь ласка, форму.